Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Nárciszmező - Szamosmagosmart - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Nárciszmező - Szamosmagosmart turisztikai látnivalói

A Nemegye (Nimigea) községhez tartozó Szamosmagosmart (Mogoseni) falu határában található egy 6 hektáros nárciszmező. Elméletileg védett terület...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Nárciszmező - Szamosmagosmart képtárból:

9200
9200
9270
9270
9277
9277
9237
9237
9230
9230

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Nárciszmező Szamosmagosmart fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Szamosmagosmart és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Nárciszmező!

A legközelebbi település Szamosmagasmart, 1,31 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Nárciszmező Szamosmagosmart közelében?
- Ördög-szakadék - Szamoskócs 840 m-re.
- Torma-kúria Csicsókeresztúr 12,3 km-re.
- Barlangsír Kerlés 13,1 km-re. Kerlést elhagyva a Sajósárvár felé vezető út bal oldalán egy kanyarban meredek sziklafalban furcsa nyílások tátonganak.
- Arborétum tulipánfái Árokalja 14,6 km-re. Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el. Tulipánfák megvannak, de a dobozt nem találtuk - A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell). (látnivaló és geodoboz)
- Arborétum szigete Árokalja 14,7 km-re. A szigetre egy fából ácsolt palló vezet, közepén egy kulcslyuk formájú díszcserje bokorsor van. Sziget van, víz nincs - A híd, vagy inkább palló könnyen meglett, ugyanígy könnyen a geodoboz is. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Síremlék a Bethlen-kastély közelében Árokalja 14,9 km-re. Parkja arborétum, száznál több fafajjal, a park déli szélénél egy síremlék található, egy a Sajóba fulladt fiú emlékére. Szomorú mementó - Könnyen megtaláltuk a sírt, a dobozt már nem annyira. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Bethlen-kastély Árokalja 14,9 km-re. Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben. Különleges hangulatú kastély - Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban.
- Sajómagyarosi vár 15 km-re. Sajómagyaróstól északkeletre, az 580 m magas Várhegyen állt egykor a sajómagyarósi vár. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Egykori evangélikus templom Árokalja 15,1 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Keresztelő Szent János ortodox templom. Sajnos épp zárva volt - Sajnos zárva volt, időnk nem volt a kulcsot keresni, nagyon megnéztem volna a belsejét, főleg hogy az ortodox vásárlás után hogyan alakították át.
- Egykori evangélikus templom Sajómagyarós 15,2 km-re. Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.
- Református templom Cegőtelke 15,4 km-re. Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban.
- Szépnyír tava 16 km-re.
- Magyardécse 16,9 km-re. A cseresznyéjéről híres települést a cseresznyevirágzás látványa és illata miatt kerestük fel.
- Árokalja vára 17,9 km-re. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község.
- Bálványosváralja Vár 18 km-re. A település melletti magaslaton áll a falunak nevetadó Bálványosvára.
- Egykori evangelikus templom Királynémeti 18 km-re. Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.
- Besenyő 18,1 km-re. 1332-ben Villa Paganica néven írják a pápai tizedjegyzékben.
- Andrei Muresanu Kollégium Beszterce 19,2 km-re. Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.
- Szentháromság római-katolikus templom Beszterce 19,4 km-re. Az épület rendben van tartva, felújítva, mint ahogy előtte az utca is.
- Liviu Rebreanu kollégium Beszterce 19,4 km-re. Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
- Egykori Kaszinó Beszterce 19,4 km-re. Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.
- Lázár Imre-kastély Sófalva 19,5 km-re.
- Ezüstműves ház Beszterce 19,6 km-re. Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
- Beszterce 19,6 km-re. Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították.
- Andreas Beuchel egykori lakóháza Beszterce 19,7 km-re. Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
- Református templom Sófalva 19,7 km-re. 1650-ig szász település.
- Ortodox templom Beszterce 19,7 km-re. Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
- Kisiparosok székháza Beszterce 19,9 km-re. Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
- Zsinagóga Beszterce 20 km-re.
- Fedett fahíd Hordó 20,2 km-re. Hordó, a Szalóca mentén, Naszódtól 10 km-re északra található, itt született 1860 szeptember 20-án George Cosbuc költő, innen a falu román neve, Cosbuc.
- Várhegy Szeretfalva 21,2 km-re. A falutól keletrere található a Várhegy.
- Egykori evangélikus templom Malomárka 22,3 km-re. A középkori templomot 1362-ben tűzvész égeti le.
- Szakadék kőbabákkal Bilak 23,6 km-re. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán. Kőgombák színes gyíkkal - Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni.
- Evangélikus templom Harina 23,6 km-re. Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn.
- Simontelke 23,8 km-re. 1621-ben ugyanis még áll a reformátusok temploma, amelyben ott van az oltár is, felette festett falképpel, sőt az egykori papiszék felett is.
- Kiszsolna Evangélikus templom 24,6 km-re. Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült. Hazafelé - Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni.
- Kornis-kastély Szentbenedek 27,2 km-re. Habár az államosítás után állaga sokat romlott, könyveit elégették, értékei eltüntek, pincéi beomlottak, még mindíg tartogatnak érdekességet a romok az éppen arra járóknak. Nem hiszem el - Nem hittem a szememnek, hogy az unikornis, melynél a lányom 11 éve fotózkodott, sehol sincs.
- Budak-völgyi tölgyerdő Óvárhely 28,8 km-re. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé. Kikerics-szőnyeg - Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt.
- Bornemisza-kuria Buza 33,6 km-re.
- Kolozsnagyida vára 33,6 km-re. A település keleti végénél, a falu szélétől körülbelül 1 km-re emelkedik az 516 m magas Várhegy.
- Tausoare-barlang Radnai-havasok 33,6 km-re. A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.
- Melegföldvár 35,1 km-re. A hagyomány szerint a falu egykornem mai helyén, hanem a községtől minte gy 2 kilométernyire fekvő Nyerges határrészen állt és csak 1300 körül költözött mai helyére.
- 600 éves mocsári tölgy Paszmos 35,2 km-re. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. Tereprendezés miatt a doboz valószínű eltűnt - A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.
- Teleki-kastély Paszmos 35,3 km-re. Frissen felújítva - A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz.
- Cibles-csúcs Széples-hegység 35,3 km-re.
- Vörösfenyő erdő Paszmos 35,4 km-re.
- Kaszakő-menedékhely Széples-hegység 35,6 km-re. Kaszakő-menedékhely, románul Refugiul Arcer.
- Fekete-forrás Széples-hegység 35,6 km-re.
- Jakabkő Kusma 35,7 km-re. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt, melyre a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.
- Kaszakő-csúcs Széples-hegység 36,2 km-re. Az arcer (ejtsd árcsér) szó jelentése: kasza élesítésére szolgáló fenőkő.
- Hollókő Budák 36,6 km-re. A Hollókő természetvédelmi terület Felső-Budákról közelíthető meg, a Kolibica-tó irányába vezető aszfaltos erdőkitermelő úton. Tíz évvel ezelőtt jártam a Hollókőnél - Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje.
- Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke 36,6 km-re. Mindig van egy vonat az utolsó után. Mindig van még egy geodoboz, az utolsó után - A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni.
- Geológus tűje Hollókő Felsőbudak 36,8 km-re. A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony. A Hollókőről - Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére.
- Református templom Feketelak 37,1 km-re.
- Csukás-tó Szék 37,4 km-re.
- Evangélikus templom Teke 37,4 km-re. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva. Csodálatos, de nagyon szomorú - Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.
- Kusma-kő Kelemen-havasok 38,7 km-re. Kusma-kő (Kusmai kő).
- Fatemplom Rogoz 38,8 km-re. Rogoz, Magyarlápos - Szent Arkangyalok temploma, 1663.
- Komárnok-csúcs Cibles-hegység 40,4 km-re. Komárnok-csúcs, románul Varful Comarnicele.
- Református templom Szék 40,7 km-re. A többségében magyarok által lakott Szék egyik értéke a 12-dik században épített, román és korai gótikus elemeket ötvöző, háromhajós református templom.
- Tatárka-kő Kelemen-havasok 41,7 km-re.
- Borkúti-berek Romoly 43,5 km-re. Borkúti-berek, románul Zavoaiele Borcutului.
- Istvánka-csúcs Cibles-hegység 44,2 km-re. Istvánka-csúcs, románul Varful Stefanitei.
- Homokkő képződmény Bátos 45 km-re. Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak.
- Református templom Magyarpalatka 45,2 km-re.
- Sátorfa-hágó 45,5 km-re.
- Bátos 46,1 km-re. 1228-ban vila Batus néven jelentkezik az okiratokban, majd 1319-ben Batus, 1507-ben oppidum Bathws formában.
- Katalin-nyereg 46,4 km-re. Katalin-nyereg, románul Saua Pietrii - a Katalin (Catielu)-völgyéről elnevezve.
- Református templom Mezőkeszü 46,8 km-re.
- Kolibica völgyzáró gát 46,9 km-re. A völgyzáró gát 1977-1978 között épült. Üres csövek - Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk.
- Református templom Bonchida 46,9 km-re.
- Bánffy-kastély Bonchida 47 km-re.
- Bátos vára Burgberg Bátos 47 km-re. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban, a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait.
- Kofa-völgyi vízesés 47 km-re. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. Decemberben is szép - Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés.
- Kolibicai panoráma 47,6 km-re. Biciklis panoráma - Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj.
- Református templom Vajdakamarás 48,1 km-re.
- Református templom Visa 48,5 km-re.
- Iza kék forrása Radnai-havasok 48,6 km-re. Iza kék forrása - Izaszacsal.
- Templomtorony Óradna 48,7 km-re. Óradna község a Radnai-havasok déli részét aBorgói-hegység északi részétől elválasztó, itt délnyugatra tartó Nagy-Szamos két partján fekszik. Torony - A fotók alapján minden stimmelt.
- Dedrádszéplak 48,8 km-re. A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak.
- Magyarszarvaskend 48,8 km-re. 1594-ben magyar falunak írták - a 17-dik században a Haller és a Bánffy, a 18-dik században a Diószeghy család birtokolta.
- Erdőszakál 49,1 km-re.
- Kolibica-tó 49,5 km-re. A tó vize nyáron fürdésre és csónakázásra is alkalmas, a környék hegyeinek látnivalói könnyen megközelíthetők innen. Megpróbáltam - Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam.
- Kissármás 50 km-re. 1334-ben Sarov minorként említik a források, majd 1438-ban Sarmas, 1467-ben Oláh Sármás, 1483-ban Sarmas néven.
- Rebra-csúcs Radnai-havasok 50,1 km-re.
- Rebra-nyereg Radnai-havasok 50,2 km-re. Rebra-nyereg, románul Saua Tarnita la cruce.
- Mihályos forrásai Radnai-havasok 50,2 km-re.
- Izaszacsal 50,2 km-re. Izaszacsal egykor hires kerámiaközpont volt.
- Rebra-tó Radnai-havasok 50,3 km-re.
- Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 50,5 km-re.
- Doboka-vár Várhegy 51 km-re. A Kis-Szamosba folyó Lóna-patak völgyében található a hajdanán vármegyének is nevet adó település Doboka. Utban a Szilagysag fele - A Szilagysag fele menve nem hagyhattam ki a hires Doboka varat sem.

Természeti értékek - Beszterce-Naszód megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Nárciszmező adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Szamosmagosmart térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Szamosmagosmart környékére? Tetszett a Nárciszmező? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.