Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Érsemjén - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Érsemjén turisztikai látnivalói

1332 - Symian, Ujsemian; 1520 - Semyen; 1900 - Érsemjén, 1920 Simian. Érsemjén a nevét legkorábbi birtokosai, a Balogh-Semjén család (Boloc-Semyan) név után kapta.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Érsemjén képtárból:

Kazinczy szobra
Kazinczy szobra
Emlékház
Emlékház
Emlékház
Emlékház

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Érsemjén fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Érsemjén!

Erre utal, hogy a legtöbb Semjén nevű település az ő egykori birtokaikon található. A név puszta személynévbol ered, mégpedig a latin Simon személynévnek magyar nyelvi, Semján vagy Semjén fejleményébol keletkezett... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Érsemjén, 0,71 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Érsemjén közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Érmihályfalva első írásos említése 1270 augusztus 20-áról származik, ekkor Michal néven írták. A Turul nemzetségbeli Turul ispán birtoka volt, mely 1270-ben már két faluból álló település volt. Esti parklátogatás. A park Érmihályfalva talán leginkább rendben tartott, gondozott része.
Gálospetriben két Fráter kúria is van. Az egyikben az orvosi rendelő működik, a másik korábban a helyi termelőszövetkezet szolgálatában állt, majd annak megszűnése után egyes helyiek láttak elbontásához. Érmelléki körtúrán. Érmelléki autós túra keretében jutottam el Székelyhídra. Omladozóban. Kapuja nyitva volt, így benéztem a kastély udvarára is, utána pedig kívülről is körbejártam a kastély telkét. Petőfi Székelyhídon. Petőfi Sándor 1843-ban szállt meg itt, mint oly sok más helyén is az országnak. Székelyhídi római katolikus emlékek. Érmelléki körtúrán jutottam el a székelyhídi római katolikus templomhoz és a mellette álló Nepomuki Szent János szoborhoz. Táborozás. 1703 nyarán itt táborozott Székelyhídon II Rákóczi Ferenc fejedelmünk, miután Bercsényi Miklós vezetésével csapatainak másik része bevette Váradolaszit.
A Dietrichstein-Stubenberg-kastéllyal egybeépítették 1764-68 között Johann Nepomuk Dietrichstein, a székelyhídi uradalom birtokosa megbízásából. Katolikus emlékek Székelyhídon. A római katolikus templom belülről megnézhető a rácson keresztül, az ajtót nyitva tartják.
Az Érmellék egykor gazdag vizeinek emlékére az Ady Endre Kulturális Központban nyílt meg egy múzeum. Szobrászalkotás Székelyhídon. Székelyhídon szombati napon piac volt, emiatt nagy közönség vette körül a szobrot. A székelyhídi doktor Wilhelm Sándor nyugalmazott tanár, halbiológus nevéhez fűződik a kiállítás anyagának összegyűjtése.
Református templom Székelyhíd Kárpát-medencei analógiája néhány felvidéki templom, a budaszentlőrinci Remete Szent Pál kápolna és a gyöngyösi Szent Bertalan templom. Székelyhíd vára is itt állt. A református templom magán hordozza a gótika nyomait. A XIII-dik század utolsó negyedében épült, majd a XV-dik században építették új gótikus szentélyét tengelysarkos, sokszögzáródású alaprajzi megoldással.
Hegyközszentmiklós az Érmellék és a Hegyköz találkozásánál, a Cserhát (érmelléki dombok) erdős dombjai között alakult ki. Első találat. Első találatom egy szűz láda. Mit mutat meg ez a rejtés?. Most veszem észre, hogy a nagy lelkesedésben, a ládaoldal elkészítésekor kimaradt a lényeg. Jó rejtés, szép kilátás. Tavaly költöztünk a faluba ma kerítettem időt a keresésre. Valamikor a XII-XIII század folyamán a Váradtól Szatmár felé vezető középkori kereskedelmi út mentén.
A 60-65 Celsius fokos meleg vízre a 70-es években kőolaj után kutatva találtak rá, ezt követően épült ki a forrástól 500 méterre elhelyezkedő hegyközszentmiklósi gyógyfürdő.
I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 1996.
Bocskai István mellszobra Bihardiószeg Bocskai István mellszobra, 2004 - Bihardiószeg.
Kossuth Lajos mellszobra Bihardiószeg Kossuth Lajos mellszobra, 2002 - Bihardiószeg.
Zichy-kastély, épült 1701-ben - Bihardiószeg. Uszoda és strand. Megnéztem a város új strandját is, a város határában van.
A sváb tájház tipikusan sváb stílusban épült 1881-ben Mezőpetriben, és szinte eredeti állapotában maradt fenn. Németek hűlt helye. Késő délután jutottam el Mezőpetribe, ahol kívülről tudtam megnézni a tájházat. Jellegzetes a ház homlokzata (gibli), az épület hosszában végighúzódó tornác, az utcára néző könyöklővel.
Margitta város fő turisztikai vonzereje a termálstrand, amely évente több ezer turistát csalogat el az egész országból, mivel geotermális vizet használnak a gyógyfürdőzésre. A város környékén több geotermális forrás is található. Inkább palacsintázzunk. Megtaláltam a város közepén, esztétikailag nem volt élményszerű, ami látszott belőle.
Környékén gyakran találtak réz-, bronz- és vaskorból származó leleteket. Melyik termál strand?. Az általad megadott koordináták a gúgli térképe szerint a mező közepére mutatnak. Az itt nem úgy megy. Mi csak akkor vagyunk hajlandók megnézni valamit, illetve elmenni egy helyre, ha geodoboz is van oda rejtve. Termalviz. Pontos mérés. Margitta és környéke már a rézkorban is lakott hely volt.
Mercurius apát szobra Szentjobb Így nem kétséges, sokan felteszik majd a kérdést magukban, amikor a szerzetes szobrát megpillantják az erdélyi Szentjobb központi parkjában: Ki ez az ember?. Megvan!. Magát a szobrot alig találtuk meg, hiába volt a főút mellett :) Jó mélyen be kellett nyúlni a növényzetbe, de jó érzés, hogy ezt ládát is én találtam (mi találtuk) meg először. Mercurius apátról jobbára csak egyházi körökben hallottak.
Nagyváradtól északkeletre, a Hegyköz területén fekszik Szentjobb település. Várának helyéhez úgy jutunk el, ha a Berettyó hídján átmenve az útról jobbra térünk.

Történelmi-kulturális értékek - Bihar megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Érsemjén adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ebéd előtti kiruccanás - Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. Magam mellé vettem kettőt a gyerekek közül és elindultunk...
 • A lada jo allapotban van - A zacsko elegge szakadt cserere szorul...
 • Bodzaerdő - Ahogy a várfal mögé kerülsz nyomban meglátod a rejteket. Csak el kell döntened e bodzafák közül melyik az...
 • Favágók - A dobozt rejtő fának nyomát sem találtam, köszönöm a fatolvajoknak, pedig olyan alakja volt, hogy messziről kiszúrták volna a dobozkeresők. Ahhoz, hogy ez a rejtekhely megtalálható és élvezhető legyen, három pontot jelöltem meg: A látnivaló: László István síremléke itt van: N: 46° 24...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Érsemjén? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.