Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Ördögárok - Debrecen - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Ördögárok - Debrecen turisztikai látnivalói

Debrecen határát a szarmaták által a 320-330-as években létrehozott sánc, az Ördög árkának két vonala is átszeli, ennek egyik szakaszát állították helyre eredeti alakjára. A nép által a Tiszántúlon Ördög árkának nevezett hatalmas földsáncok maradványai többfelé is megtalálhatók az Alföld peremén...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Ördögárok Debrecen fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Debrecen és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Ördögárok!

A legközelebbi település Hajdúsámson, 8,69 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Ördögárok Debrecen közelében?
Erdőspusztai Bemutatóhely Debrecen 4,54 km-re, Verestemplom Debrecen 6,46 km-re, Tímárház Debrecen 6,59 km-re, Szabó Magda Emlékház Debrecen 6,83 km-re, Szent Anna Székesegyház Debrecen 6,88 km-re, Megyeháza Debrecen 7,1 km-re.
- Vértessy-kúria Debrecen 9 km-re. A köznyelvben kastélynak nevezett, 2011-ben műemlékké nyilvánított, sokáig lepusztult állapotban levő Vértessy-kúria Debrecen délnyugati részében található, a Vértesi út mellett.
- Ezeréves tölgy Mikepércs 13,3 km-re. A magányos tölgy a szakértők szerint csak 250-300 éves, de a túlzásokra hajlamos, egyszerű falusi ember ezerévesre kerekítette életkorát.
- Mamutfenyő Csiffytanya Balkány 22,3 km-re. 1968-ban a koronáját kettéhasította a villám, azóta acélabroncsok tartják össze, 1989-ben védetté nyilvánítják, 2015-ben az Év fája lett.
- Kazinczy Ferenc mellszobra 27,8 km-re. Eredetileg egy gránitkőből készült emlékmű állt Kazinczy Ferenc szülőházával szemben, kerítéssel körülvéve, melyet 1859-ben állíttatott Krajnik Alajos.
- Érsemjén 27,8 km-re. Érsemjén a nevét legkorábbi birtokosai, a Balogh-Semjén család (Boloc-Semyan) név után kapta. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Dr Andrássy Ernő park Érmihályfalva 30,8 km-re. Érmihályfalva első írásos említése 1270 augusztus 20-áról származik, ekkor Michal néven írták. Esti parklátogatás - A park Érmihályfalva talán leginkább rendben tartott, gondozott része.
- I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 32,6 km-re. I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 1996.
- Zichy-kastély Bihardiószeg 32,6 km-re. Zichy-kastély, épült 1701-ben - Bihardiószeg.
- Bocskai István mellszobra Bihardiószeg 32,6 km-re. Bocskai István mellszobra, 2004 - Bihardiószeg.
- Kossuth Lajos mellszobra Bihardiószeg 32,6 km-re. Kossuth Lajos mellszobra, 2002 - Bihardiószeg.
- Református templom Székelyhíd 34,2 km-re. Kárpát-medencei analógiája néhány felvidéki templom, a budaszentlőrinci Remete Szent Pál kápolna és a gyöngyösi Szent Bertalan templom. Székelyhíd vára is itt állt - A református templom magán hordozza a gótika nyomait.
- Millenniumi emlékmű Székelyhíd 34,4 km-re. Millenniumi emlékmű - Székelyhíd. Érmelléki körtúrán - Érmelléki autós túra keretében jutottam el Székelyhídra.
- Halász Székelyhíd 34,4 km-re. Az Érmellék egykor gazdag vizeinek emlékére az Ady Endre Kulturális Központban nyílt meg egy múzeum. Szobrászalkotás Székelyhídon - Székelyhídon szombati napon piac volt, emiatt nagy közönség vette körül a szobrot.
- Petőfi Sándor emléktábla Székelyhíd 34,5 km-re. Petőfi Sándor emléktábla - Székelyhíd. Petőfi Székelyhídon - Petőfi Sándor 1843-ban szállt meg itt, mint oly sok más helyén is az országnak.
- Nepomuki Szent Janos Szekelyhid 34,6 km-re. Székelyhídi római katolikus emlékek - Érmelléki körtúrán jutottam el a székelyhídi római katolikus templomhoz és a mellette álló Nepomuki Szent János szoborhoz.
- Szűz Mária katolikus templom Székelyhíd 34,6 km-re. A Dietrichstein-Stubenberg-kastéllyal egybeépítették 1764-68 között Johann Nepomuk Dietrichstein, a székelyhídi uradalom birtokosa megbízásából. Katolikus emlékek Székelyhídon - A római katolikus templom belülről megnézhető a rácson keresztül, az ajtót nyitva tartják.
- II Rakóczi Ferenc emléktábla Székelyhíd 34,7 km-re. Táborozás - 1703 nyarán itt táborozott Székelyhídon II Rákóczi Ferenc fejedelmünk, miután Bercsényi Miklós vezetésével csapatainak másik része bevette Váradolaszit.
- Stubenberg kastély Székelyhíd 34,7 km-re. Omladozóban - Kapuja nyitva volt, így benéztem a kastély udvarára is, utána pedig kívülről is körbejártam a kastély telkét.
- Fráter kastély Gálospetri 37,2 km-re. Az egyikben az orvosi rendelő működik, a másik korábban a helyi termelőszövetkezet szolgálatában állt, majd annak megszűnése után egyes helyiek láttak elbontásához. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Csíkos-tó Váradolaszi 38,4 km-re.
- Gyógyfürdő Hegyközszentmiklós 39,5 km-re. A 60-65 Celsius fokos meleg vízre a 70-es években kőolaj után kutatva találtak rá, ezt követően épült ki a forrástól 500 méterre elhelyezkedő hegyközszentmiklósi gyógyfürdő.
- Hegyközszentmiklós 39,6 km-re. Valamikor a XII-XIII század folyamán a Váradtól Szatmár felé vezető középkori kereskedelmi út mentén. Jó rejtés, szép kilátás - Tavaly költöztünk a faluba ma kerítettem időt a keresésre. (turisztikai hely geoládával)
- Ínségdomb Nagykálló 40 km-re. Az Ínségdomb egy 12 m magas homokdomb Nagykálló város Kiskálló városrészén, tetején egy kis kilátóval, rálátással a városra és a környékre.
- Adorján vára Szalárd 40,4 km-re.
- Bartsch-kúria Szalárd 40,7 km-re. Bartsch-kúria, ma idősek otthona - Szalárd.
- Bihar földvára 42,8 km-re. Hatalmas méretű földvára hazánk legimpozánsabb ilyen jellegű emléke. (turisztikai hely geoládával)
- Levendula Farm Nagyvárad Kisszántó 42,9 km-re. 2023-ban, a kisszántói Levendula Farm Nagyvárad június 24-25 között szervezi meg a Levendulafesztivált.
- Mercurius apát szobra Szentjobb 43 km-re. Mercurius apátról jobbára csak egyházi körökben hallottak. Megvan! - Magát a szobrot alig találtuk meg, hiába volt a főút mellett :) Jó mélyen be kellett nyúlni a növényzetbe, de jó érzés, hogy ezt ládát is én találtam (mi találtuk) meg először.
- Szentjobb vára 43,1 km-re. Nagyváradtól északkeletre, a Hegyköz területén fekszik Szentjobb település.
- Kilenclyukú híd Hortobágy 43,5 km-re. Ezen a helyen már 1346-ban volt fahíd, végül 1833-ban építenek itt kőhídat, nyolc évig tartó munkával - legutóbb 1983-ban, majd 2009-ben újították fel.
- Református templom Nagyvárad 49 km-re.
- Sváb múzeum Mezőpetri 49 km-re. Jellegzetes a ház homlokzata (gibli), az épület hosszában végighúzódó tornác, az utcára néző könyöklővel. Németek hűlt helye - Késő délután jutottam el Mezőpetribe, ahol kívülről tudtam megnézni a tájházat.
- Új városi strand Margitta 49,7 km-re. Uszoda és strand - Megnéztem a város új strandját is, a város határában van.
- Termál strand Margitta 50,3 km-re. A város környékén több geotermális forrás is található. Inkább palacsintázzunk - Megtaláltam a város közepén, esztétikailag nem volt élményszerű, ami látszott belőle.
- Református templom Margitta 50,8 km-re. Margitta és környéke már a rézkorban is lakott hely volt, környékén gyakran találtak réz-, bronz- és vaskorból származó leleteket. Kettő van - Igen, két termál strand van a városban.
- CET Nagyvárad 51,2 km-re. A CET magas kéményeiből nem egyszer láttunk már előtörő, fekete, egybefüggő füstfelhőt, amely az éj leple alatt szürkére színezte a fehér havat vagy épp csak a fehér felületeket. Váradi séta - Gyengén pöfékelt a kémény, viszont a környéken valami egyéb ipari létesítmény förtelmes bűzt terjesztett.
- Magányos kápolna Kigye Mezőpetri 51,9 km-re. A kigyei kápolna a korábbi település helyén, Mezőpetri és Nagykároly között található. Kápolna a semmiben - A kápolna előtt álló keresztet 1943-ban Vadai Lajos és neje, Vonház Mária állíttatta.
- Római katolikus püspöki palota Nagyvárad 53,6 km-re. Római katolikus püspöki palota 1762-1776 - Dacia sugárút, Nagyvárad.
- Római katolikus bazilika Nagyvárad 53,6 km-re. Római katolikus bazilika, Szűz Mária mennybemenetele római-katolikus székesegyház - Nagyvárad. Nosztalgia - Nagyváradi tartózkodásom alatt megejtett nosztalgikus séta alatt kaptam meg ezt a geodobozt.
- Szent Vince Római Katolikus Intézete Nagyvárad 53,8 km-re. Szent Vince Római Katolikus Intézete, épült 1868-ban - Nagyvárad.
- Petőfi Sándor mellszobor Nagyvárad 54 km-re. Petőfi Sándor park, Nagyvárad.
- Körösszegi vár lakótornyának romja 54 km-re. A várat a Borsa-nemzetség építtette a tatárjárás után, a XIII-XIV-dik században, lakótornya 25 méter magas.
- Szentlélek kiáradása plébániatemplom kertje Nagyvárad 54,5 km-re.
- Megyei Kórház Nagyvárad 54,5 km-re. Megyei Kórház, egykori Pénzügyi Palota, épült 1806-ban - Nagyvárad.
- Partiumi Keresztény Egyetem Nagyvárad 54,5 km-re.
- Római katolikus templom Érábrány 54,6 km-re. A XIII-dik században épült román stílusban, a templom a volt premontrei kolostor keretén belül működött.
- Ady Endre Nagyvarad 54,7 km-re.
- Szent Anna-Orsolyita rendi templom és egykori apácazárda Nagyvárad 54,7 km-re. A zárdát Szentzy István babolcsai apát és váradi kanonok alapítványának segítségével építették 1771-74-ben, majd 1858-ban bővítették és homlokzatát gótizálták.
- Szigligeti Ede emlektabla Nagyvarad 54,7 km-re.
- Szigligeti Színház Nagyvárad 54,7 km-re. A Fellner-Helmer bécsi tervezőintézet tervei alapján, 1899-ben kezdik el a színház építését neoklasszicista homlokzatú, neorokkokó belsejű stílusban. Nosztalgia - Váradi tartózkodásom alatt egy nosztalgikus séta keretében, kicsit rázósan, de sikerült előkotorni a dobozocskát.
- Ady Endre emlékmúzeum Nagyvárad 54,7 km-re. A park közepén lévő kicsiny emlékmúzeumot 1957-ben létesítették, abban az épületben, amelyikben a múlt századi "Mülleráj" üzemelt. Nosztalgia - Váradi tartozkodásom alatt egy nosztalgikus séta keretében kaptam meg a geodobozt.
- Millenniumi emlekoszlop Nagyvarad 54,9 km-re.
- Fekete Sas fogadó Nagyvárad 54,9 km-re. Fekete Sas fogadó - Nagyvárad, 1909.
- Görög katolikus papnevelde Nagyvárad 54,9 km-re. Görög katolikus papnevelde - Nagyvárad, 1846 1928, középület.
- Garasos híd Nagyvárad 55 km-re. Kábeles híd - Megkerült egy filmes geodoboz ami kikandikált a rejtekhelyről.
- Garasos hid emlektablaja Nagyvarad 55 km-re.
- Kocka alakú lombkoronák Nagyvárad 55 km-re. Nagyváradon, a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcában tizenkét Carpinus Betulus fa lombkoronáját kocka alakúra alakították ki.
- Gomba-kilátó Nagyvárad 55 km-re. Nagyváradi Macskadomb - Innen nagyon szép körképet láthatunk Nagyváradról és környékéről.
- Zöldfa fogadó Nagyvárad 55 km-re. Zöldfa fogadó, Nagyvárad, egykori vengéglátó egység, 1760.
- Fuchsl palota Nagyvárad 55 km-re. Fuchsl-palota - Nagyvárad, 1902 1903.
- Emanuil Gojdu Nemzeti Kollégium Nagyvárad 55,1 km-re. Emanuil Gojdu Nemzeti Kollégium - Nagyvárad, 1895 1896, középület.
- Nagyváradi Egyetem Gyógyszerészeti Kara 55,1 km-re. A Nagyváradi Egyetem Gyógyszerészeti Karának épülete, az egykori Kereskedelmi Csarknok.
- Szent Ágota-híd Püspökladány 55,2 km-re. Az Ágota-pusztai természetvédelmi terület a Hortobágyi Nemzeti Park legdélebbi része, határos a Hortobágy-Berettyó csatornával.
- A nagyváradi vár 55,7 km-re. Ezen a 150 000 négyzetméteren, 9 évszázadon át egyik itt álló építménynek sem volt nyugodt története. Nosztalgia - Váradi tartózkodásom alatti nosztalgikus séta alatt találtam rá a geodobozra.
- Református templom Sződemeter 58,1 km-re.
- Kölcsey Ferenc-emlékház Sződemeter 58,1 km-re. Sződemeter, Kölcsey Ferenc, a Himnusz költőjének szülőfaluja. Kölcsey nyomában - A Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ egy üde színfolt ebben az egykor szebb időket látott faluban.
- Kölcsey Ferenc szülőháza Sződemeter 58,1 km-re.
- Régi víztorony Nagykároly 58,3 km-re. Ez a víztorony a park legdélebbi sarkában van. Semmi új a nap alatt - Amennyiben az elmúlt években sok fát kivágtak, nagy valószínűséggel a geodoboz is eltűnt a park felújítása során.
- Karolyi Sandor Nagykaroly 58,5 km-re.
- Lovagvár Nagykároly 58,6 km-re. Neve az ótörök eredető ómagyar karuly (mai karvaly) köznévből származik, valószínőleg személynévi áttétellel. Lovagvár - Egy kis tatarozás ráférne a várra, nagyon szép lehetne.
- Szentháromság kápolna Nagykároly 59,7 km-re. Nagykárolytól délre, nagyjából 3 kilométerre található, egy emberi kezek által emelt domb tetején, amely feltételezhetően egykor strázsadombként szolgált. Szerintem nincs meg - Kibicikliztem a kápolnához, szépen sütött a nap, éppen jó idő volt egy kis keresgéléshez.
- Kaplony 61,8 km-re. Kaplony Nagykárolytól néhány km-re fekszik.
- Püspökfürdő 62,2 km-re. Püspökfürdo, kemping és fürdotelep, Nagyváradtól 8 km-re található.
- Félixfürdő 62,6 km-re. Félixfürdo Nagyváradtól 8 km-re fekszik, a nagyváradiak népszeru üdülohelye.
- Betfia kilátótorony Somló-hegy Betfia 64,7 km-re. Betfia kilátótorony, Betfia-zsomboly, Somló-hegyi őslénytani lelőhely.
- Betfia-zsomboly Somló-hegy Betfia 64,8 km-re. A Somlyó-hegy fél hektáron elterülő paleontológiai védett terület, Betfia falu határában.
- Református templom Tasnád 64,9 km-re. A tasnádi református templom az egykori Közép-Szolnok vármegye legnagyobb középkori egyházi épülete. Tasnádi reformátusság - Tasnádon a református templomnál nagy felújítási munkák folynak 2023 júliusában, nem látogatható.
- Parkerdő és Lombkorona-sétány Karcag 66 km-re. Felújítás után kialakították az új, 900 m hosszú futópályát, valamint a város környezetének élővilágát bemutató tanösvényt.
- Megváltó Jézus-szobor Baromlak 67 km-re. A Megváltó Krisztus (Cristo Redentor) szobra, a brazíliai Rio de Janeiróban? Nem! Bihar megyében, a Berettyószéplak községhez tartozó Baromlak falu szlovák iskolájában.
- Szatmári béke emlékoszlopa Kismajtény 67,8 km-re. A Domahida vasútállomása mellett található emlékmű a majtényi síkon történt fegyverletételre emlékeztet.
- I vilaghaborus emlekmu Kismajteny 68 km-re.
- Sólyomkő vára Sólyomkőpestes 68,2 km-re. Sólyomkő várának romjai a Réz-hegység nyugati felében, Sólyomkőpestes falutól észak-északnyugatra találhatók, a Sólyomkővári-patak felett.
- Református templom Domahida 68,2 km-re.
- Mátyás király fája Tiszaigar 68,8 km-re. 2005-ben a Corvinus Egyetem tanárai a fa korát 400 évesre becsülték, a magassága körülbelül 20 m, jelenlegi kerülete 6 m.
- Cséffai Természeti Park 68,9 km-re. Az 5002 ha-os új természetvédelmi terület a román–magyar határ mentén, Nagyváradtól 30 km-re délnyugatra helyezkedik el, Cséffa és Oláhszentmiklós Bihar megyei községek határában és közvetlenül kapcsolódik a Körös–Maros Nemzeti Park területeihez, egy összefüggő, határon átnyúló, közel 13 ezer hektáros védett területet alkotva.
- Arborétum Tiszaigar 69,2 km-re. 1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították, 2016-17-ben felújításon és a növényállomány fejlesztésén esett át.
- Márkaszék vára 69,7 km-re.
- Radványi-erdő 70,8 km-re. A cséffai természeti park területének védetté nyilvánítását elsősorban az itt található értékes élőhelyek, a nedves-mocsaras rétek, pannon szikesek, a közel 200 hektáros Radványi-erdő, valamint a 700 hektáros mesterséges halastavakhoz kötődő gazdag madárvilág indokolta.
- Koporsó alakú tumba Élesd 72,5 km-re. Élesd lakosai mintegy 300 éve temetkeznek a város északi részén lévő lejtős domboldalra. FTF - Ritka latvany.
- Várhegy Tasádfő 73,5 km-re. Az ásatások során több egymásra telepedett kultúrát találtak, az első már az újkőkorban létezett, de kora bronzkori telepre utaló nyomokat is találtak.
- Élesd tavai 74,5 km-re.
- Református templom Szilágyzovány 78,9 km-re. A népi emlékezet szerint Szilágyzovány nevének eredete a sovány (terméketlen, mocsaras, lápos) szóból ered.
- Várhegy Bodrogkisfalud 79,2 km-re. Kúp alakú hegy Bodrogkisfaludtól 2 kilométerre északra a Zempléni-hegység délkeleti részén, tetejének ovális platóján Szegi vára állt régen.

Történelmi-kulturális értékek - Hajdú-Bihar vármegye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Ördögárok adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Debrecen térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Debrecen környékére? Tetszett az Ördögárok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hajdú-Bihar vármegyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.