Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Óhunyadvár - Vajdahunyad

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Erről Bóna István az Árpádok korai várai című, 1998-ban megjelent kötetében az alábbiakat írja: Ó-Hunyadvárnak nincs köze a Hunyadiak Vajdahunyad várához. A várnép I. István korában nyitott temetője itt 1908 – 1913 óta ismert, a hosszovális alakú 220 x 70 m-es sáncvárat azonban először csak 1988-ban közölték, a magyar történészek 1989 előtt nem is ismerhették, régész is csak kevés tudott róla...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Óhunyadvár - Vajdahunyad felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Meg egy ejszaka....
Meg egy ejszaka....
Bagolykő 2 Bagolykő Jávárdi
Bagolykő 2
A ló és az emlékmű Barcaföldvár Földvár Diákemlékmű
A ló és az emlékmű
Kilátó
Kilátó

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Óhunyadvár Vajdahunyad fotóalbumba!

Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára. Fedezzétek fel Vajdahunyad és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Óhunyadvár!

A legközelebbi település Vajdahunyad, 1,5 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Zubogó-vízesés Feredőgyógy 30,6 km-re. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok. Dosul Dobarlesei-barlang Balsa 36,7 km-re.
Vörös Bástya MarosillyeVörös Bástya Marosillye 27,8 km-re.
A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 39,1 km-re.
Észak-Lolája-csúcs.
Református templom Marosillye 27,5 km-re.
Sztenisóra-vízesés Retyezát-hegység 38,6 km-re.
Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
Isten tenyere Fundatura PonoruluiIsten tenyere Fundatura Ponorului 31,2 km-re.
A Ponor-rét, melyet az Isten tenyere néven is emlegetnek, a Kudzsiri-havasok Gradistea Muncelului-Cioclovina Nemzeti Parkjában található. Köszönet a játékvezetőnek, tőle hallottam először erről az ízlésemnek megfelelő helyről. Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt. 900 méter magasan fekszik, a Ponor-patak kígyózva szeli át, majd a sziklák tövében eltűnik.
Ósebeshely váraÓsebeshely vára 28,7 km-re.
Ez a földút egy kisebbnyílt terepre, legelőre visz. Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni.
Buta-szoros 49,7 km-re.
Arborétum PiskiArborétum Piski 15,9 km-re.
A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam. Egy része gondozott, park jellege van. Szulinapi ajandeknak bevalt. Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Nagyon tetszett ez a hely.
Pelága-csúcsPelága-csúcs 42,2 km-re.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Habár a fél hegyet összemásztam érte. Tetszettek a noteszben található bejegyzések. A Pelága-csúcs nem volt betervezve a mai napra.
Retyezát-csúcs 40,6 km-re.
Komárnyik-bauxitbányaKomárnyik-bauxitbánya 32,7 km-re.
Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
Ortodox templom Guraszáda 32,1 km-re.
Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik. Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen.
Rossz-völgyi-csúcs Retyezát-hegység 40,6 km-re.
Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
ősök trónja Hátszeg 17,3 km-re.
Fenyőkközti-tóFenyőkközti-tó 38,8 km-re.
Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban. Én is ott voltam a rejtésnél. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem.
Csomfu-tó Retyezát-hegység 43 km-re.
Természetes híd BanicaTermészetes híd Banica 44,3 km-re.
Távolról, a közelében, de még rajta állva sem látható, csak a patakmederbe beereszkedve ismerhető fel. A Banica-kőbánya melletti természetes híd a Banica-szorostól körülbelül 5 km távolságra található.
Zsudele-tó Retyezát-hegység 43,8 km-re.
Retyezát-tengerszem Retyezát-hegység 40,3 km-re.
Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
Zsudele-csúcs Retyezát-hegység 43,1 km-re.
Vasútállomás Brád 44,3 km-re.
Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
Sztenisóra-tó Retyezát-hegység 41,2 km-re.
Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
Római híd KőaljaohábaRómai híd Kőaljaohába 22,6 km-re.
A romokat könnyű megtalálni, Hátszeg felől érkezve a helység előtt levő híd előtt le kell hajtani a főútról. A murvás úton egészen a hídig el lehet menni.
Nagy-csúcs Retyezát-hegységNagy-csúcs Retyezát-hegység 40,2 km-re.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. Az uzenet mcfly baratomtol szarmazhat, ha nem tevedek "pistyulé" nevre. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
Traianus forrása Körösbánya 49,5 km-re.
Traianus forrása - Körösbánya.
Bukura Kusztura-csúcs Retyezát-hegység 42,1 km-re.
A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent. Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei.
Régi templom Zeykfalva 8,6 km-re.
Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
Csomfu-vízesés Retyezát hegység 42,2 km-re.
Fekete-tó Retyezát-hegység 43,2 km-re.
Fekete-tó, románul Lacul Negru.
Branyicska tava 22,1 km-re. Tó-csúcs Retyezát-hegység 40,9 km-re.
Pozsgai erdő 48,9 km-re.
A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.
Csurila-nyereg Retyezát-hegység 38 km-re.
Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
Chizid-erdő - Vajdahunyad 2,3 km-re.
Kendeffy-toronyrom HátszegváraljaKendeffy-toronyrom Hátszegváralja 18,5 km-re.
Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Alin felirat már nincs, csak sok kék paca.
Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye 27,8 km-re.
Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
Birlea-csúcs Retyezát-hegység 43,4 km-re.
Birlea-csúcs, románul Varful Barlea.
Református templom romjai Fehérvíz 26,6 km-re.
Valle Mika mészköveiValle Mika mészkövei 48 km-re.
A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe.
Zergebak-csúcs Retyezát-hegység 41,5 km-re.
Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
Stirbu-tó Retyezát-hegység 42,6 km-re. Prelucsel-csúcs Retyezát-hegység 40,3 km-re.
Papusa-csúcs Retyezát-hegységPapusa-csúcs Retyezát-hegység 41,7 km-re.
Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható. De ezúttal se bántam meg. Mindenkinek ajanlom a Papusa utani Zart kapukat, meg a Nagy-csucsot. Amit a társaságból csak én vállaltam. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége.
Zajkány 30,1 km-re.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Ferences kolostor és templom KörösbányaFerences kolostor és templom Körösbánya 49,6 km-re.
1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar.
Református templom ŐraljaboldogfalvaReformátus templom Őraljaboldogfalva 18,4 km-re.
Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették. Pontosabban szólva a diószedésnél a gyönyörű, román stílusban épült református templom udvarán, mialatt a geoláda elrejtődött. Szerintem a honfitársaink csak el vannak foglalva a mogyorógyűjtőgetéssel. A kepek es a segitoszoveg segitsegevel(ugyanis egyelore gps nelkul keresek) megtalaltuk. A templomot kőfal övezi, ez az épület szolgált mintául az egész Hátszeg-medence ortodox rítusu román kori építészetéhez.
Pietrele-tó Retyezát-hegység 41,2 km-re.
Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
Nagy-tó Rossz-völgy Retyezát-hegység 41,3 km-re.
Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
Pelága-nyereg Retyezát-hegység 41,9 km-re.
Florica-tó Retyezát-hegység 43,1 km-re.
Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás 44,8 km-re.
A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Pád-i eltűnt magyarok 18,7 km-re. Pelága-rét Retyezát-hegység 45,1 km-re.
Bem-emlékoszlop helye 16 km-re.
A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849 február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett. Magát a templomot megtaláltam. A csata a Sztrigy folyón átvezető piski hídnál zajlott le.
A víznyelő felett Fundatura PonoruluiA víznyelő felett Fundatura Ponorului 30,9 km-re.
Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu. A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben.
A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány DévaA dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva 15,9 km-re.
Sokan itt találkoznak először folyóvízzel, fésűvel, iskolával, jó szóval, Istennel. Sikerült megtalálnom a dobozt. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült.
Árpád-kori körtemplom AlgyógyÁrpád-kori körtemplom Algyógy 31,3 km-re.
Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben. A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében.
Kusztura-csúcs Retyezát-hegység 44,1 km-re.
A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura, sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent. Kusztura-csúcs, románul Varful Custura.
Kék-barlang Kőfalu 37,6 km-re.
Római márványbánya Bukova 34,9 km-re.
A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé. Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal.
Cocomisli 29,7 km-re.
Kondorkeselyű menedékhely Retyezát-hegység 38,8 km-re.
Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
Lolája-vízesésLolája-vízesés 35,5 km-re.
A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Hasznald ki, mert ha jol ertettem doktor leszel. Megtaláltuk, igen ám - gondoltuk magunkban - de hol a vízesés? A legtöbb túrázó északról közelíti meg a Retyezát-hegységet, a Nuksóra völgye mentén, kocsival vagy menetrendszerint közlekedő mikrobusszal érkezve a Carnic menedékházig. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
Szfinx Felsőgörbed 37,1 km-re. Kakucs vára 32 km-re.
Csavart-tó Retyezát-hegység 44,9 km-re.
Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Vöröskő vára LunkányVöröskő vára Lunkány 25,9 km-re.
Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta. Vereskő várának romjai Bosoród községtől délkeletre 7 km-re, Lunkánytól körülbelül 3 km-re, egy 823 m magas sziklás csúcson állnak.
Gáles-csúcs Retyezát-hegység 39,4 km-re.
Viorika-tó Retyezát-hegység 43,1 km-re.
Viorika-tó, románul Viorica.
Pietrele-vízesésPietrele-vízesés 38,3 km-re.
A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használtmegközelítését ajánljuk. Pedig könnyű volt, első körben ugyanis azt állította a GPS, hogy a túl parton van. Kivettem belőle a TB-t. Köszönöm a bejegyzést, és a ládakarbantartást. Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el.
Pelága-tó Retyezát-hegység 42,4 km-re.
Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
Iker-tó Retyezát-hegység 42,3 km-re.
Iker-tó, románul Lacul Gemenele.
Dévai várromDévai várrom 16 km-re.
A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Hihetetlen, hogy fél méter miatt nem találtam meg. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi.
Lia-tó Retyezát-hegység 43,7 km-re.
Flórián-szikla Tamásd 44 km-re.
A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Ferences templom és kolostor SzászvárosFerences templom és kolostor Szászváros 26,4 km-re.
A kinyomtatott kódexben: Varasini, az Ara coeli kéziratos kódexben: Voracinum a neve. Ez volt az első szászvárosi doboz, amit megkerestem. Megtaláltam a kis "BabBerci-féle" dobozt ott ahol a segítö információ mutatta. Ferences kolostorról már 1260-ból van adat a vatikáni Varasinum írásos kódexben.
Malajesd váraMalajesd vára 29,6 km-re.
A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község. A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik, Malajesd vára. Ott voltam a rejtésnél.
Szlevej-tó Retyezát-hegység 45,2 km-re.
Szlevej-tó, románul Slaveiu.
Klincs-csúcs Retyezát-hegység 46,7 km-re.
Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Óhunyadvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Vajdahunyad térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megvan - A hegyzest valaki megoldotta, pedig vittem hegyzot.
 • A kis barlang - Egy szep turazas utan, a nap vegere maradt a doboz felkutatasa. Nagyon erdekes, otletes rejtes, es rendkivul hasznosnak tartom ily modon fenntartani Denes Istvan emleket, tevekenysegenek ismerteteset.
 • Élelmiszert NE - Kingus, megkérünk édességet, ne tegyél a geodobozokba. NE helyezz a geoládába élelmiszert vagy kozmetikumokat.
 • Pillangót fogni hóesésben - Forralt bor, hóesés, aranylepedő a Republicii-n. Lepkefogó, kincsesláda Ú I.
 • Törött, de megvan - A jelzett helyen megtaláltuk a dobozt. Többszörösen törött volt, avaron és földön kívül egy kis zászló és egy szeg volt benne.
 • útban a Hargitára - Ez egy rövid túra volt, az autótól a dobozig. Bemelegítésként a hegy előtt.
 • Ritka körtemplom - Erdély egyetlen körtemplomaiból Náznánfalván is van egy, ma jártam ott. Doboz is van, de nem tudtam ellenőrizni mert sokan voltak a misén.
 • Kicsit esos idoben - Megtalatuk szombaton. Meg van rongalodva a zacsko, nem volt nalunk csere, kerem a kovetkezo megtalalot, cserelje ki.
 • Előkerült a doboz - Egy kis kukucskálás és tapogatozás után, előkerült a geodoboz.
 • Eldugott falu - Megkerült ez a doboz es, de tényleg eldugott egy falu.
 • Érdekesség - Érdekes ez az építmény, már többször eljártam itt de még nem vettem észre mostanáig. Köszönöm.
 • Jézer-tó és Rekettyés-tető - Egy kis vasárnapi 25 km-es séta. Megnéztük a Jézer, vagyis a Bánffy tengerszemet és felmentünk a Rekettyés-tetőre.
 • Kőlik - E rejtekhely mellett többször is elmentem, tavaly még meg is álltam, csak hazaérésem után gondoltam arra, hátha van doboz is itt. Hát van.
 • Szia - Eppen most latom, hogy valoban nem az a doboz. Osszetevesztettem, de legkozelebb ezt is meg fogom keresni.
 • Nyálkás januári este - Amikor ide a szomszédba jártam iskolába (1986-1990) még működött a vendéglő, és sok minden másképp volt. Nem sírom vissza a rendszert, de úgy érzem,hogy sok érték silányult el.
 • Lett volna sikerem - Hat, beccszora ez meg sem fordult abban a 20 centi feletti fejemben :-). Lett volna sikerem, lehet kihivjak a mentosoket.
 • Először járok itt - Eddig csak a vasútállomáson voltam. Most körülnéztem a községben.
 • Pénz - Érdekes ez a doboz, csak a régi egylejest nem értettem. Vagy nem is kell érteni?

Sikerült eljutni Vajdahunyad környékére? Tetszett az Óhunyadvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.