Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Somoskai hamutufák

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Somoskai hamutufák felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Mogyoróstyúkok Felsőlemhény Fekete-ügy
Mogyoróstyúkok
8410 Sólyomkő tető Sólyom kő Gorzafalva
8410
A Tortoma erdői tortoma dungó halomsírok temető bronzkor cotofeni kora noua Schneckenberg
A Tortoma erdői
Szobor Görgényszentimre
Szobor

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Somoskai hamutufák fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Somoskai hamutufák!

A hamutufa vulkáni hamuból képződött kőzet... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Somoska, 1,03 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szetye vára KászonújfaluSzetye vára Kászonújfalu 66,7 km-re.
Kászonújfalu és Kászonaltíz közötti úttól északkeletre a Nagy-Szetye patak mentén találjuk Szetye várát. Miután körbekerestük a helyet, bár a rejtek verte ki a szemünket, csak azután találtuk meg, miután figyelmesen elolvastuk a segítséget. A koordinátak pontosak. Gyonyoru a kilatas innen. Az ásatások előbb szláv, majd  árpádkori eredetről tanuskodtak.
Kalibáskő GyermekvilágKalibáskő Gyermekvilág 100 km-re.
Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva. Ezt sem volt nagy ördöngösség megtalálni. A pünkösd előtti pénteken utaztam erre. A Kirulyfürdői letérővel szemben, a jelenleg zárt Kalibáskő vendéglő mellett, egy kis erdei játszótér áll üresen.
SZNM 4 Kézdivásárhely Gábor Áron szobraSZNM 4 Kézdivásárhely Gábor Áron szobra 73,4 km-re.
Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Göcsörtös az az ölelés, és elééggé fura mikor sok tekintet szegeződik rád a parkban, amikor felé tartasz. Székelyek Nagy Kincskeresése - 4-dik stáció - Kézdivásárhely - Gábor Áron szobra.
Nagy Laji dombja CsíkzsögödNagy Laji dombja Csíkzsögöd 83,8 km-re.
Nagy Laji dombja közismert helynév a csíkszeredaiak számára. Észrevettük az új rejtéseket és úgy döntöttünk ezt nem hagyhatjuk ki. Nem is tudtam, hogy ilyen komoly sziklarajzok vannak itthon nálunk. Csíkszeredában töltött egyik hétvégénk alkalmával kerestük fel a Nagy Laji dombját. A nevezetes domb Csíkzsögöd és Csíkszereda határán fekszik, jelenleg a Megyei Kórház, valamint a Harvíz szögesdróttal elkerített létesítménye található rajta.
Meleg szellőzőrepedések Tárnica-csúcs 29,5 km-re.
Római-katolikus templom HosszúaszóRómai-katolikus templom Hosszúaszó 76,4 km-re.
Hosszúaszó egy kis település, mely Fitódnak a forrásvidékén Hosszúaszónak nevezett patak völgykatlanában húzódik meg. Egész heteket töltöttem itt anno. Remélem ezt a geodobozt is ugyanolyan gondosan visszahámoztad, ahogy találtad :-). Néha ez ugyanolyan izgalmas művelet, mint előásni. Közigazgatásilag Mindszenthez tartozik, a csíkszeredaiak egyik kedvelt pihenőhelye.
Hargita-ligetHargita-liget 99,9 km-re.
Természeti értékeink között kiemelkedő fontossággal bírnak a tőzeglápok, amelyek változatos növény- és rovarvilágot rejtenek. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett. Miután megkerestük a Kalibáskőn a ládát, akkor láttuk, hogy onnan 400 méterre van egy másik láda is. Fiam is jő, remélem nem a susnyásban van a láda. Hazafele menet a Vargyas szorosbol sotetbe felkerestuk a rejtekhelyet.
Fekete Bitka Hagymás-hegységFekete Bitka Hagymás-hegység 90,2 km-re.
A háromkúti útból kitérő, a Gyümölcsénes-tetőre vezető út pillanatnyilag kicsi kocsival is járható. Innen Lucs-kő irányába haladunk, de nem térünk majd le balra a kőhöz, hanem egyenesen folytatjuk utunk a gerincen, majd jobbra térve kimászunk a Fekete Bitkára.
Forrás Piricske felé Hargita-hegységForrás Piricske felé Hargita-hegység 93,8 km-re.
A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig. Útban Korond fele. Gyakori utvonalam - Csikszeredabol hazafele - mikor formaban erzem magam, felmegyek Hargitafurdore a Piricsken, majd leereszkedem. Ezt elsőkként sikeresen levadásztuk, s irány tovább. A Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető útról, a Piricske erdei útra letérve, 300 m után felhagyott házakat találunk.
Óriáspincetető EresztevényÓriáspincetető Eresztevény 93,8 km-re.
Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika. Egy kis munka utáni, esti keresgélés. Kivettük a bigyót belőle, igyekszünk minél hamarabb máshova helyezni. Szerintunk ez a hely megerdemli a dobozkat.
Hármaskő és a Kondra-keresztHármaskő és a Kondra-kereszt 77,3 km-re.
A Hármaskő a Csíki-havasok északi részében, a Kondra-kereszt turisztikai csomópontjától délkeletre található. Egy hármas tagozódású, triászkori dolomitmészkőből álló sziklaszirt, mely őskori kristályos alapkőzeten áll. A nagy hó miatt nem volt könnyű dolgunk, de sikerült ez is. Maga a túra gyönyörű szép volt, hihetetlen időben október végén, kellemes túrát tettünk a Sapientiásokkal a völgyből fel a Naskalatig. Hát, ez nem semmi.
Tósaroki barlang TósarokTósaroki barlang Tósarok 97,8 km-re.
A barlang a Hagymás-hegységben található, az ország leghosszabb konglomerát kőzetben formálódott barlangja, kilenc terme közül kettő járható barlangász felszerelés nélkül. A cseppkövek sajnos tömegesen le vannak törve, a falak feketék a füsttől.
Sziklabástyák Csicsói-HargitaSziklabástyák Csicsói-Hargita 98,3 km-re.
A Csicsói-Hargita északi kilátópontja és a kőgombák között, látványos sziklabástyákat láthatunk.
Vasalt mászóút Egyeskő Hagymás-hegységVasalt mászóút Egyeskő Hagymás-hegység 87,9 km-re.
Bár nem igazi via ferrata, az Egyeskő tetejére vastag vassodronyok segítik a biztonságos feljutást. A vasalt mászóút végén egy kis sziklatetőre jutunk, ahol épp annyi hely van, hogy egy pár ember elfér. Egyszerű, de mégis nagyszerű rejtés. Egy nagyon könnyen megtalálható doboz. Háromkútról másztunk ki.
Szent Péter és Pál kápolna BükkhavaspatakaSzent Péter és Pál kápolna Bükkhavaspataka 79,3 km-re.
A pünkösdi Jávárdi-körtúra alkalmával érkeztünk ide, a Bagolykő felől. A Kóta-kövétől errefele sétáltunk, elkapott egy kis nyári zápor, hamar vége lett, és tovább gyönyörködhettünk a táj szépségében. A Szent Péter és Pál katolikus kápolnát legkönnyebben Bükkhavaspatakáról lehet megközelíteni, a Nagysarok-patak szádától indulva, a Jávárdi-hegy felé.
Várvápai borvíz TusnádfürdőVárvápai borvíz Tusnádfürdő 83,5 km-re.
A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk. Az első állomásunk ezen a kiránduláson. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást.
Felsőtorjai református templom TorjaFelsőtorjai református templom Torja 76,6 km-re.
Régen még Szent Márton Torjának is nevezték, a két Torját összekötő magaslatot pedig Szent Ilonának. Kibicikliztunk Kezdirol, es megleltuk. Aki 1,50 mély vigyen kisszéket. Ma ez is meglett. A Torja patak völgyének jobb partján, Altorja folytatásaként alakult ki Felsőtorja - temploma 1332-ben már létezett azon a helyen, ahol ma is áll.
Református templom Feldoboly 95,5 km-re.
Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
Kilátópont SzakadátKilátópont Szakadát 83,1 km-re.
Útban Terkőről Naskalat felé találkoztunk még ázott pásztorokkal és kutyáikkal, de jövő hétvégétől szabad a pálya. "Mégiscsak jó az öreg a háznál" :) Gyerekkorom óta járom a Hagymást, de nem ismerem ezt a barlangot. Nem vagyok meggyőződve, hogy ez a sziklacsúcs a Tolvaj-kő. Szép panoráma nyílik a Felcsíki medencére, a Hargita és a Görgényi-hegysegre, a Nagyhagymásra, valamint a gyimesi hegyekre.
Szent Benedek-kápolna GörbepatakaSzent Benedek-kápolna Görbepataka 76,1 km-re.
Ebben a patakvölgyben ereszkedik le az 501-es gyimesi vasútvonal. Jó a kilátás, a többit már az előttem írók leírták. Ismetlem Meli sorait. A VI. Görbepataka falu Gyimesfelsőlok községhez tartozik - a Tatrostól nyugatra található, a festői szépségű Görbe-patak völgyében.
Vákár Lajos műjégpálya CsíkszeredaVákár Lajos műjégpálya Csíkszereda 84,4 km-re.
Vákár Lajos a legnépszerűbb csíki sportág meghonosítója, sportágalapító játékos, később edző és tanácsadó volt. Sízés után a korcsolyapálya környékén előkerült a doboz. Hát persze, hogy nem volt bejegyzés még a füzetkében. Esos ido leven, mikor biciklivel nem kivankozik le az aszfaltrol az ember, Csikszeredaban akadt meg dolgom. A csíkszeredai műjégpálya Vákár Lajos nevét viseli, annak a nevét, aki a 70 éves csíki jégkorongsportnak hat évtizeden át volt alappillére.
Katonai emlékmű Kósna-domb AknavásárKatonai emlékmű Kósna-domb Aknavásár 28,5 km-re.
A csúcs alatti széles dombteraszon, az erdő szélén, egy 1922-ből származó régi emlékművet, egy egyszerű kőkeresztet találunk. Aknavásártól készültem nekiindulni a Kósa-domb felé, a piros kereszt jelzésen. A Kósna-domb az első világháborúban fontos harcok helyszíne volt, a harcászati térképeken 789-es szintnek is nevezték.
Vásárút Csíkdelne Borzsova CsíkszépvízVásárút Csíkdelne Borzsova Csíkszépvíz 83,3 km-re.
Balogh Lajos a borzsovai falumonográfiájában említi a Vásárutat. Körülbelül négy-ötszáz évvel ezelőtt, a csíkdelnei Keresztelő Szent János-templomtól északra, a Vásárút legmagasabb pontján, a Vásárkapu nevű helyen tartottak csíkszékiek állatvásárokat, sokadalmakat.
Akó-kapu CsíkszentgyörgyAkó-kapu Csíkszentgyörgy 77,1 km-re.
Az Akó-kapu kifejezés az évszázadok során Alcsík közepén azt a helyet nevezte meg, ahol az országútból kiszakad a Fiság völgye felé vivő útszakasz. Jó nagy a kapu. Megtalaltuk. Ezt es. Hosszú időn át az Akó-kapu kifejezés létezett a tudatunkban, de kaput itt nem láttunk!
Katolikus temető Kézdiszentlélek 70,4 km-re. Mar alig varjuk az uj koordinatakat. A Perkoi Kapolna kedvenc helyunk.
Alszegi borvízkút TusnádAlszegi borvízkút Tusnád 79,3 km-re.
Az Alszegi borvízkutat 1960-ban fúrták Tusnád falu alszegi részén.
Kőbánya Hídlás Észak-Hargita 99,2 km-re. Ha már itt voltunk, nagyon szerettem volna becserkészni az Asztalkőt is, de nem sikerült.
Szeregető forrás Torja 79,8 km-re.
A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták, most sajnos nem folyik. Nagyon szép hely. Érdekes neve van ennek a forrásnak. Amikor elindultam ujra a Torja vara fele, no meg a kenes aztatok fele, akkor azt mondtam, no lassuk csak ezt a kiszaradt Szeregeto forrast is. Az erdőt irtják kegyetlenül a környéken.
Sóskút-forrás OltszemSóskút-forrás Oltszem 92,9 km-re.
Oltszem Sepsiszentgyörgytől északra fekszik, itt található Mikó Miklós gróf 1827-ben épült vadászkastélya. Nem messze a falutól egy bikarbonátos-sós gyógyvíz található. Egy nap alatt harom dobozt megtalaln. Nagyon otletes rejtes, ugyanugy a "tipp" is. és megláttam a szikla szívét.
Bernád kútja Csobotfalva 80,4 km-re.
Herecz váraHerecz vára 92,5 km-re.
Korulbelul 30 percbe telt amig a tetore ertem, mert a bicajomat is kellett taszitsam, a kek pont turistajelzes menten lehet feljutni, viszont eleg meredek. Gratulálok a sikeres kiránduláshoz. Megtaláltam a ládát. Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára.
Református templom RétyReformátus templom Réty 96,4 km-re.
A többszöri felujítás ellenére szentélye máig megőrizte eredeti, félköríves formáját. A geodobozt nagyon könnyű volt megtalálni. Megtaláltam a dobozt. Kellemes nyarias idoben kerestuk fel a regeszeti asatasairol hires Dobolyka teton allo templomot. Réty református templomát az évszázadok során kétszer ujították fel, először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében.
Jávárdi-tető JávárdipatakaJávárdi-tető Jávárdipataka 80 km-re.
Útban a csúcs felé látványos sziklaalakzatokat tudunk megfigyelni. A pünkösdi geocitrom előtt szervezett Jávárdi-körtúra alkalmából érkeztünk a helyszínre. A legmagasabb pontján fenyvessel borított, 1444 m magas Jávárdi-tető a Jávárdi-patak völgye fölé magasodik.
KommandóKommandó 86 km-re.
Kommandó Székelyföld legmagasabban fekvő települése. Környékén számos völgyön építettek keskeny nyomtávú iparvasútakat, a faanyag elszállításának céljából. Egy kis kukucskálás és tapogatozás után, előkerült a geodoboz. Meglepetes-tojas jatekot tettunk bele, es visszatettuk balkezre, mert kicsit odebb volt. Hangyalkáékkal mi is megtaláltuk.
Nyujtódi panorámaNyujtódi panoráma 66,9 km-re.
Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz. Innen, a Perkőtől a Lemhény és Almás közti Szent Mihály-hegyig ellátsz.
Száraz-patak Hagymás-hegység 90,5 km-re.
Mini alagút a vasút alatt Tusnádfürdő 85,6 km-re. Megtaláltuk, helyretettük. A rejtés nagyon jó, majdnem ki is fogott rajtunk, de aztán megláttam a fényt, akarom mondani a fehér doboztetőt, a mini alagútban.
Jákob lajtorjája Zabola 79,3 km-re.
A műalkotás helye a térképen valószínűleg helytelen. Jákob lajtorjája - Zabola.
Sepsibesenyő régi templomaSepsibesenyő régi temploma 94,1 km-re.
Jó időben, gyönyörű helyen, szépen karbantartott templom ez a besenyői. Nehezen lett meg a doboz. Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak.
Kis-Nemere nyerge Nemere-hegység 47,6 km-re.
Magyar honvédek sírja Kontumáci temető 62,9 km-re.
Negyvennégy magyar honvéd sírja Gyimesbükk ősi temetőjében, a kontumáci (vesztegzári) temetőben, a kápolnától 200 m távolságra. Egy kis plusz információ jót fogna. El nem tudom képzelni, hogy csúszott be hiba több, Gyimesben található honvédsír magasságértékeinél. Tényleg furcsa, hogy a leírás egy sírról, majd két hősi sírhelyről, máshol pedig sorsírokról számol be. Az adatok szerint a temetőben egykor két jelentős hősi sírhelyet alakítottak ki, ahol sorsírokban 13-14 ismert nevű és csapattestű magyar honvédet temettek el.
Nádasfürdő Újtusnád 79,7 km-re. Ez is előkerült. Igaz, a hely, az kész Szarajevo.

Természeti értékek - Bákó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Somoskai hamutufák adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Napsütésben - Szép napos időben érkeztünk a tóhoz. Nagyon szép hely, különösen ősszel.
 • Kocsányos tölgy doboza - Sosem jártam még itt, de a rejtésnek köszönhetően most ideje volt ezen változtatni. A parkban csak az évszázados kocsányos tölgyet kerestem meg és a geodobozát.
 • Erdekes muzeum - Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.
 • Vizes túra I - Nagyon bevállalósok voltunk, ezért mezítláb keltünk át a patakon. Sajnos, mire kiértünk a rejtekhez, elkezdett pereckelni az eső.
 • Leapadt - Meglett a doboz a bokor alatt. A forrás körüli pitvar alatt jól esett hűsülni.
 • A tavasz csodálatos tulipánja - Ennyire korhadt fa nem sok van, így hamar előkerült a doboz. Kíváncsian rohantunk ki a mezőre megcsodálni a tavasz e pompás virágát.
 • A csillagok alatt a kisértetekkel - A halált nem lehet halni, csak megélni, megtapasztalni. Mert a halál nem egy állapot, csak egy átmenet két állapot, az élő és holt között.
 • Kincsás vára - Egy kis vasárnapi séta. A doboz jól van, kitűnő egészségnek örvend.
 • Átmeneti megoldás + további információk - Mi éppen két nappal utánad érkeztünk Bodvajba az éves aktuális turistaút festési programunkra. De csak pénteken, 12-én volt időm megnézni a dobozt, és olvasni a bejegyzésedet.
 • Megtaláltam vagy mégsem? - Megtaláltam Gábor dobozát Gábor leírása alapján. Az ládaoldalon levő doboz leírása és koordinátái még a kilátóval rendelkező bástyában levő dobozé, de mivel más ládaoldalt nem találtam, itt jelentem be.
 • Térképnéző - Az igazság, hogy nem kapom a térképnéző segítséget. Mindent végigklikkeltem, de a térkép, nyema.
 • Faragói tavak - A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. De a dobozt nem találtam meg.
 • Jobb későn, mint soha - Több alkalommal jártam már a Banica-szorosban, ezúttal kimondottan a geodobozt megkeresni. Nem volt nehéz megtalálni, a leírás egyértelmű.
 • Rejtekhely talalkozo - Az V-dik Rejtekhely talalkozo alkalmaval talaltuk meg ujra, e legendas var helyet.
 • Szürkületben - Valahogy mindig úgy jön össze, hogy a temetőkbe csak estefele jutunk el. Nem mondom ennek is megvan a maga varázsa.
 • Gomba - A körtefa üregét sajnos belepte a gomba, ezért nem lehetett a dobozhoz hozzáférni. De a hely és a templom nagyon szép.
 • Méltóságos óriás - Ebben a templomban konfirmáltam. Rég volt.
 • Nincs meg - Nem találtuk meg. Pedig kerestük a "lányaimmal" fentről le, és lentről fel (Besenyő Pista bácsi szerint), nem járt arra senki.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Somoskai hamutufák? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bákó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.