Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Tatár-hegy

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Tatár-hegy felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Siklódi-kő Siklódi-kő
Siklódi-kő
Voltunk néhányan... Székelyvécke
Voltunk néhányan...
A csúcsot jelző halom Kis-havas Likas
A csúcsot jelző halom
2671 Homoródszentmárton unitárius templom vártemplom
2671

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tatár-hegy fotóalbumba!

Tatár-hegy.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tatár-hegy!

A legközelebbi település Zsulest, 2,69 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Református templom Szilágyzovány 73,6 km-re.
A népi emlékezet szerint Szilágyzovány nevének eredete a sovány (terméketlen, mocsaras, lápos) szóból ered. A település első írásos adata a Váradi Regestrumban fordul elő 1249-ben Zwan név alatt: A Libini Zoan apátúr és Ders fia Ders meg Pagh azok között vannak, akik előtt lopással vádolják két kaznacsi jobbágy szolgáját.
Majláth-kút Bükk-erdőMajláth-kút Bükk-erdő 74,3 km-re.
A Majláth-kút Kolozsvártól délre, a Mikes-házaktól északra, a monostori Bükk-erdőben található. A dobozt megtaláltam, de nem én voltam az első megtaláló. Én kétlem, hogy van még egy másik doboz a közelben. Előbb megkerestem a mi dobozunkat, majd a másikat is. Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik.
Régi Aranyos-fahíd TordaRégi Aranyos-fahíd Torda 88,9 km-re.
Épült 1804-1815-ben, vámot szedtek rajta. A tordai Aranyos-híd Torda város szélén, a Kolozsvár-Brassó úton állott.
Székelykő DélSzékelykő Dél 75,5 km-re.
A kék kereszt turistajelzések a kövekre vannak festve, hiszen itt minden kopár, egy-két igénytelenebb cserje tengeti életét. Ide sem ártana egy újabb külső nylon zacskó, nekem mindig a helyszínen jut eszembe. De oda-vissza vágigjártuk a gerincet. Boér Imre vagyok Kolozsvárról. Ha fent vagyunk a csúcson, induljunk el a gerincen dél felé - jobbra tőlünk, a völgyben a Torockót Torockószentgyörggyel összekötő út kísér.
Radványi-erdő 81,4 km-re.
A cséffai természeti park területének védetté nyilvánítását elsősorban az itt található értékes élőhelyek, a nedves-mocsaras rétek, pannon szikesek, a közel 200 hektáros Radványi-erdő, valamint a 700 hektáros mesterséges halastavakhoz kötődő gazdag madárvilág indokolta. A Tetemre hívás című Arany János balladában is megörökített radványi sötét erdő az egykori Körös menti ártéri keményfás ligetek maradványa.
Ady Endre Nagyvarad 75,9 km-re.
MIG 21 AranyosgyéresMIG 21 Aranyosgyéres 98,2 km-re.
Az utóbbi húsz évben hat pilóta veszítette életét a 71-dik ezred állományából, rájuk emlékeztet a Kolozsvárra vezető autópálya végpontjánál felállított MiG-21-es. Sajnos a szellőzőcső tövében nincs doboz. Szépen ki van világítva éjszaka a MIG. Nehez volt a dobozt kihuzni :-). A betonállványra helyezett vadászgép alatt, márványtáblán olvashatók a nevek, az utolsó kettő a közelmúlt szomorú eseményét idézi.
Molyhos tölgyerdő Miriszló 87,3 km-re.
Nagy-tó panoráma Verespatak 48,7 km-re. Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján. Szurdok-tó Ferde 96 km-re.
GyantaGyanta 46,4 km-re.
Sajnálatos hogy ennyire elhanyagolják a temetö karbantartását. Gyanta.
Emil Racovita Líceum KolozsvárEmil Racovita Líceum Kolozsvár 77,9 km-re.
Emil Racovita Líceum, volt Polgári Leányiskola - Farkas utca 9-11.
Évszázados tölgy MagyarremeteÉvszázados tölgy Magyarremete 26,2 km-re.
Ez az évszázados kocsányos tölgy természeti ritkaság, törvényileg védett faj. Kétszáz éven át nő, gyakran eléri az 5-600 éves kort is.
SebesvárSebesvár 40,5 km-re.
Oklevelek szerint a várat a tatárjárás után emelték a Borsa nemzetség parancsára. 1433-ban Zsigmond király a Bánffyaknak adományozta és a család kezén maradt mindvégig. Mindhiába kerestük a dobozt. Amennyiben elég szembetűnő helyen volt, a torony is a romok legérdekesebb látnivalója, az elmúlt esztendőben minden esély megvolt rá, hogy turisták vagy helybeli, játszadozó gyerekek megtalálják a geodobozt. Valóban nem szeretném, hogy az aranyos csigalépcsőt szétszedjék a kincskeresők.
Folly-Hutflesz-házak KolozsvárFolly-Hutflesz-házak Kolozsvár 77,8 km-re.
Folly-Hutflesz-házak - Deák Ferenc 6-8.
Kétágú templom KolozsvárKétágú templom Kolozsvár 78,3 km-re.
A kolozsvári Kétágú templom, más néven az alsóvárosi református templom az egykori Külső-Magyar utca, ma 1989 december 21 sugárút 41 szám alatt található. Bemenni ebbe sem tudtam, de felmentem az egyik toronyba, mivel a tetőjavító munkások is ott közlekedtek.
Reformatus templom MagyarvistaReformatus templom Magyarvista 65,3 km-re.
Magyarvista Kalotaszeg egyik jelentős települése, Kolozsvártól 20 km-re a Nádas mentén, a díszes népviseletéről ismert Cifra-Kalotaszegen. A szombati biciklizésem alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Szia, örülök, hogy megtaláltad. Külön érdekessége, hogy nincs tornya, egy kis faharangláb van mellette. Itt ma is élnek a magyar népszokások.
Petőfi Sándor emléktábla Székelyhíd 96,2 km-re. Petőfi Sándor 1843-ban szállt meg itt, mint oly sok más helyén is az országnak.
Egykori Biazini-szálloda KolozsvárEgykori Biazini-szálloda Kolozsvár 77,5 km-re.
Egykori Biazini-szálloda, ma lakóház - Petőfi (Avram Iancu) 20.
Református templom Ketesd 49,3 km-re.
Szentélyét valamivel később, de még a gótikus korban bővítik, szélesítve a hajó szélességéig. Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.
Laszói sánc 74,6 km-re. Bánffy-kastély Bonchida 98,7 km-re.
Stubenberg kastély Székelyhíd 96,1 km-re. Kapuja nyitva volt, így benéztem a kastély udvarára is, utána pedig kívülről is körbejártam a kastély telkét.
Csarnótető Csarnóháza 39,9 km-re.
Bucsát elhagyva, a Jád-völgyi állomás mellett a Jád-patak fut be balról a Körösbe, a mindkét oldalon magas sziklás hegyek közötti nyíláson, a Jád-völgy torkán. A baloldali szöglethegyen, a Csarnó-tetőn, a régi korban Csarnó avar vezér várat építtetett, melynek ma már nincs nyoma.
Veres kastély MagyarszilvásVeres kastély Magyarszilvás 72,7 km-re.
A magyarszilvási Veres kastély XVIII-XIX századból származó épület. A helybeli románok nem tudnak a kastélyról, az utóbbi években az iskola működött itt.
Deák-ház KolozsvárDeák-ház Kolozsvár 77,8 km-re.
Deák-ház - Deák Ferenc utca 13.
Miskolczy kastély Erdőgyarak 73 km-re.
Kun Kocsárd emlékére SzászvárosKun Kocsárd emlékére Szászváros 92,1 km-re.
20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét. Ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat.
Szív-tisztás BorosbocsárdSzív-tisztás Borosbocsárd 79,6 km-re.
A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
ökör kéménye-sziklakürtőökör kéménye-sziklakürtő 58,9 km-re.
Kissé próbára teszi az oda kijutni szándékozó turistát a meredek kaptató, de mindenképp megéri a fáradságot. Régi tervünk volt, hogy Bélavárat téli köntösben is tekintsük meg. A kék pont jelzésen indultunk fel a Bélavár tetejére. Az ökör kéménye-sziklakürtő Bélavár egyik leglátványosabb pontja.
Czárán Gyula emlékmű Menyháza 29,5 km-re.
Zichy-barlang KörösrévZichy-barlang Körösrév 45,1 km-re.
A barlangból folyik ki a hegység legrövidebb patakja, mely alig 50 m után gyönyörű vizesést képezve zuhan alá a Sebes-Körös vizébe. Nem lévén látogatási nap, szerencsénk volt, hogy mégis beengedtek a barlangba. A festői szépségű, 3 km hosszú Révi-szorosban található a révi Zichy-cseppkőbarlang.
Római katolikus templom TordatúrRómai katolikus templom Tordatúr 82,8 km-re.
A tordatúri Szent Kereszt felmagasztalása-római katolikus templom 1841-42-ben épült. XIV-dik század elején készült Madonna-szobra Erdély legrégebbi Madonnája, melyet ma a gyulafehérvári székesegyház őriz.
Vida-szoros 43,7 km-re.
Ady Endre emlékmúzeum NagyváradAdy Endre emlékmúzeum Nagyvárad 75,7 km-re.
A központban való fiszlikolás közben ide is eljuttunk. Váradi tartozkodásom alatt, egy nosztalgikus séta keretében kaptam meg a geodobozt. Bevallom őszintén, hogy nem tudom mit jelent a fiszlikolás szó. A park közepén lévő kicsiny emlékmúzeumot 1957-ben létesítették, abban az épületben, amelyikben a múlt századi "Mülleráj" üzemelt.
Római katolikus templom Szilágysomlyó 75,7 km-re. Dosul Dobarlesei-barlang Balsa 69,6 km-re. Református templom Verespatak 48,6 km-re.
Óratorony Szent Mihály templom KolozsvárÓratorony Szent Mihály templom Kolozsvár 77,6 km-re.
Az Óratoronyról annyit, hogy elég sok lépcsőt kell megmászni, de sokszorosan kifizetődő vállalkozás. Kellemes Kolozsvári Magyar Napokat. Mit jelent a bejegyzésed címe? A toronyba, de a torony tövében sem, a GPS egyáltalán nem működött. Ugyanis innen nyílik az egyik legszebb kilátás a városra, mintegy 360 fokban.
Adorján vára Szalárd 86,8 km-re.
Református templom Magyarzsombor 69,4 km-re.
1332-ben plébániatemploma van, félköríves szentélyű temploma ebből a korból származik. Mai formáját a XV-dik században kapta, melyet még módosított az 1870-es évi javítás és bővítés.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tatár-hegy adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Drájvin - Neeem álltunk oda, csak akkor jöttünk rá hogy ilyen, amikor megtaláltuk. A Váluskút is drájvines, de nem ennyire.
 • Mozdonyszereles - Hangyalka épp csak szét nem szerelte a mozdonyt.
 • a túra kiértékelése - A Krassó-Szörényi túránk lezárása, kiértékelése május 9-én, csütörtökön, este 7-kor a Kolcza vendéglőben. Természetesen egy-egy csíki citromos mellett.
 • Nem kell gps? - Persze, hogy nem kell, mert 13 méternél közelebbit nem mutat, hanem csak kóvályog. A mutatásra is rájöttem, utólag.
 • Egy szép derűs reggelen - Barátommal, Mihálydeák Ferivel megtaláltuk ezt a geodobozt. Igazi szép csendes hely.
 • Lehet nem állandó a hozama - Hasonló tapasztalatunk volt a Tündérkert bejáratánál levő parkolóval szemben található Petőfi-forrás vizével. Délben, amikor megérkeztünk, bőségesen folyt a víz.
 • Címkézett fotó - A Kis Balika barlangnál nem volt lehetőségem keresni a dobozt, de nem gondoltam, hogy itt sem lesz. A Szind-tetőn több csoport is volt a rejtek közelében, az egyik a vaskereszt körül.
 • Megtalaltuk - Megtalaltuk.
 • Bal kézzel elérhető doboz - Azért írtam, hogy bal kézzel elérhető a doboz. Mert a jobbal kissé kényelmetlen lett volna.
 • Nyitvatartás - Zöld-tó - A horgásztó programja az első feltöltött képen látható. De kiegészítettem a leírást is, és a geodoboz megtalálását segítő információt.
 • Végre megkerült - Már-már feladtuk a doboz keresését, amikor még egyszer utoljára átgondoltuk a leírást, és meglett a doboz is. Valóban huncut rejtés, előre egyből arra gondoltam, hogy ott lesz, csak az óvatos skalpolás nem hozott eredményt.
 • Semmi ejnye-bejnye :-) - Bőven van megbecsteleníteni való geodoboz, és naponta kerülnek fel új rejtekhelyek. Megjelenésre is több rejtekhely várakozik már.
 • Terebics újratöltve - Régi álmom volt ez. Amióta megtaláltam a com-os dobozt nem tudtam belenyugodni, hogy a Rejtekhely-nek nincs itt doboza.
 • Panoráma - Ez az első ládám, korulbelul 3 perc keresés után meg is lett. Már többször jártam itt.
 • Feltöltöttem a rejtekhelyhez a fotókat - A képen látható levágott facsonkot megtaláltad? A geodoboznak az üregben kellene lennie, fakéreggel letakarva.
 • Szénsavmentes - Megtaláltuk, a forrás régi kedves ismerps volt. Az emlékműnél is sokszor jártunk.
 • Esztelneki meglepetes - Aki azt hiszi ismeri lakóhelye környékét sokszor meglepődik. Na mi is így jártunk.
 • Medve - A Ládás Háza-barlangtól visszatértünk az elágazáshoz. A gyerekek nem akartak már feljönni a kilátóhoz.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Tatár-hegy? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.