Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Kicsi Pogányhavas

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Kicsi Pogányhavas felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

A templom őre Szászdálya
A templom őre
A Géczy (Léta) vár és környéke 2 Léta vár
A Géczy (Léta) vár és környéke 2
Víznyelő Sóhát Sószoros Parajd
Víznyelő
Tavaszodik Székelyhodos
Tavaszodik

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kicsi Pogányhavas fotóalbumba!

Kicsi Pogányhavas.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kicsi Pogányhavas!

A legközelebbi település Csíkszépvíz, 3,51 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Gyimesi szoros
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Katolikus templom és Ferences kolostor MikházaKatolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 79,7 km-re.
A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. Biciklitúra alakalmával megkerült. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. Az elsősorban a Nyárádmente északkeleti végében meghúzódó katolikus közösséget kiszolgáló kolostor a XVII-XVIII századok folyamán, de a későbbiekben is a székelység művelődési életének egyik legfontosabb gócpontjaként irányító, oktató, papi utánpótlásképző szerepkört látott el, termékeny szellemi és művészettörténeti központként működött.
Kis-Lucskő vagy Őrkő Hagymás-hegységKis-Lucskő vagy Őrkő Hagymás-hegység 37,9 km-re.
A Lucskőtől a gerinc túrát folytatva, észak irányba, eljutunk a Kis-Lucskőhöz. Ez a gerinc utolsó kiemelkedő sziklája.
Foroja-tó Tarkő-hegységForoja-tó Tarkő-hegység 31 km-re.
Forozsa-tó - Ágas község. A rejtekhelyet legkönnyebben a Foroja-patak mentén lehet megközelíteni.
Koronka kilátója 98,7 km-re. Kar hogy szemetes a hely, lent a torony alatt. Jól esett lazítani egy kicsit, kiszellőztetni a fejem.
Kormos völgyeKormos völgye 36 km-re.
A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik. Szentegyháza felől mentem, a Pap lázon beereszkedtem az Asszonybosszantóig, Kiruly sarka, Kövespatak, Gyilkos (Gyíkos)-kő mellett, majd Muhar (Muhaj)-mező, Farkas mezőn át a Kormos patak, az erdőfülei pisztrangos. Miután megnéztük a Kuvaszó vízesést, amely innen a panziótól kb 1 km-re található, betértünk a panzióba egy kávéra, de végül még meg is ebédeltünk. Persze hogy tudnak a dobozról a panzióban. A monda szerint, nevét arról kapta, hogy az erdővidéki Kormos-patak völgyébe fülként ékelődik be.
Nagy Csomád-csúcs 36,6 km-re. Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
Kőgombák Csicsói-HargitaKőgombák Csicsói-Hargita 22,5 km-re.
A Csicsói-Hargita csúcsplatójának nyugati peremén kőgombákhoz hasonló sziklaképződményekre bukkanhatunk. Jól belátható innen a Vargyas-patak forrásvidéke, és a Hargita kráterperemét nyugatról lezáró Hegyes-kő - Mihályhavas gerince. Miután a tavaly nem találtuk meg a dobozt, most úgy döntöttünk, hogy újra megpróbáljuk megkeresni, és erre kitűnő alkalom volt ez a hétfői szabadnap. Lemezes rétegződést figyeltem meg a kőgomba szikláiban. Mi itt találtuk a legtöbb áfonyát.
Mikó-kúria CsíkzsögödMikó-kúria Csíkzsögöd 15,1 km-re.
Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
Csicsói-vársziklaCsicsói-várszikla 17 km-re.
Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején. Régóta érdekel ez a vár, különösen azóta, hogy valaki Csicsóban azt állította, hogy ott nincs vár. Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt. Gratulálok a megtaláláshoz.
Ispán-kútIspán-kút 81,3 km-re.
1849 július 31-én itt állt fel Bem József főserege, a segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással. Utban a repuloter fele megkerestem ezt a dobozkat is. Korben a lefeszegetett reztablakkal, nem is gondoltam hogy ilyen friss lehet. Nagyszebenből hazafele, meglehetősen esős időben haladtam át Segesváron. A Livadia határrészben a magyarok visszaszorították az orosz gyalogságot, azonban azok erősítést kaptak, és az Ördög-patak völgyében több órás szuronyharc bontakozott ki.
Féreglyuk Csíkfalva 86,4 km-re.
Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
Teleki-kastély Sáromberke 98,4 km-re.
Borvíz-forrás Ördög-tó Észak-HargitaBorvíz-forrás Ördög-tó Észak-Hargita 25 km-re.
Az 5 hektáros Ördög-(Seholsincs)-tó, egy magashegyi láp, az Osztoros nyugati kráterében, a Sikaszó patak forrásvidékén. Véletlenül bukkantunk rá, és nagyon kellemes meglepetés volt, valóságos elrejtett kincset találtunk érzés. Csíkdánfalváról indulva, az elején a Madicsa-patak, majd a Bükk-patak mentén jutottunk az Ördög-tónak keresztelt turistaút kereszteződésig. A gyergyóújfalvi község önkormányzatának és az Aranyász Egyesületnek köszönhetően elkészült az Ördög-tó tanösvény. Csak hóolvadáskor, vagy nagyobb esőzések idején telik meg vízzel.
Urusos-kút OroszhegyUrusos-kút Oroszhegy 44,3 km-re.
Hajdanán Oroszhegy falunak híres búcsújáróhelye volt, a falutól északra elterülő Kápolna mező nevű helyen, melynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek.
Szellő-tető csúcs Csíki-havasokSzellő-tető csúcs Csíki-havasok 9,7 km-re.
Sokan a Szellő-tetőt tartják a Csíki-havasok csúcsának az 1493 méteres magasságával, pedig a Gyimesekben, a Gyimesközéplokról elérhető Hegyes-csúcsa magasabb, 1517 méter. Nekem a Szellő magát a békét, és a nyugalmat jelenti. A boerimre által megtalált ládát én rejtettem, csak nem jelentettem még be. Még az eke tábor keretein belül találtam meg. Ám a Szellő az ismertebb, a könnyebben elérhető.
Rákosi Tepő Alsórákos 58,1 km-re.
Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal.
Szent Miklós-szobor 36,3 km-re. Miután megszabadultunk a kéregető cigánygyerekektől, elég sokat kellett forgolódni a szobor körül.
Sepsibesenyői tóSepsibesenyői tó 64 km-re.
A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található. Ugyanis kis időbe telt míg bent a farkas kinn a bárányt játszottunk és kihalásztuk a káposztáshordóból a Nagy gonosz farkast. Csónakázás és dobozrejtés? Vegre egy nekem valo doboz. A besenyői tó Kovászna megye egyik legnagyobb tava, az 1980-as években létesült.
Törökvár 78,6 km-re.
Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető. Ott voltam a rejtesnel. A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. Kisse nehez volt odatalalni.
Csala tornya Vargyas-szorosCsala tornya Vargyas-szoros 38,4 km-re.
A monda szerint nagy erővel támadtak a tatárok a környékre, ezért a nép visszahúzódott az elfalazott bejáratú Kőlikba. A tatárok tábort vertek Kőmezőben, és várták, hogy az éhség kergesse ki az ostromlott népet a barlangból. Ahogy felkapaszkodtunk a cukorsüveg tövéhez, azonnal rátaláltam a rejtekre. Először a Tatárlik feletti kilátóhoz másztam ki, ahonnan nagyon jó a kilátás, majd visszaereszkedtem az ösvényen a Tatárlikhoz és a Csala tornyához. Csak mikor a Tatárlik üregeihez felértünk, jöttem rá, hogy már jártam itt annak idején, 15-16 évvel ezelőtt.
Vár-domb CsíkcsomortánVár-domb Csíkcsomortán 6,7 km-re.
A Várdombról szép kilátás nyilik a fenyvesnőtte szép Remete-patak völgyére, melynek hátterében a Bodos feje magasul fel, valamint a szemben levő Nagy Somlyóra. De a füzetben második beíró voltam. Gábor, amikor megtaláltad ezt a geodobozt, vissza is tetted rendesen a helyére? A noteszbe azt hiszem, véletlenül 15-ét írtam, de annyi baj legyen.
Ferenczy-Boda kúria ErdőfüleFerenczy-Boda kúria Erdőfüle 41,7 km-re.
Műemléképület a XVIII-XX századból, állítólag a helyi tanács megvásárolta az épületet. A kúria felújítás alatt van. Már megtörtént a sürgés-forgás, friss vakolat a kapu körül. Jelenleg felújították a tetőborítást, a kapun lakat van, így csak kivülről nézhettem meg az épületet, készíthettem néhány fényképet.
Szászdálya vára 83,4 km-re.
Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
Jézus lábnyoma GyergyócsomafalvaJézus lábnyoma Gyergyócsomafalva 35,4 km-re.
A kőtömb amelyen Jézus lábnyoma található, Gyergyócsomafalvától dél - délnyugatra található. Megközelíthető a Veresvirág panzió, sípálya és kilátópont felől.
Református templom Göcs 94 km-re.
A hagyomány egy kápolnáról tud, amelyet még a katolikus korban remeték alapítottak, Szent István-kápolna, és amely búcsúhely volt abban az időben. Régi templomának vagy kápolnájának egyik harangja felirata szerint 1614-ból való: Anno Domini 1614 MPN.
Öcsém-tetőÖcsém-tető 23,6 km-re.
Az Egyeskő menedékháztól a piros sáv jelzést követve juthatunk az Öcsém-tetőre. Ezt még a ködben is könnyen meg lehet találni. Ködös, zimankós időben értünk fel a csúcsra. Rejtéskor (hihi), bár szikrázó napsütésben, bezzeg nem volt olyan könnyű megközelíteni a rejtekhelyet. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk.
Római őrtorony Alsóköhér 76 km-re.
Véreskép CsíkszentlélekVéreskép Csíkszentlélek 13,6 km-re.
Terméskőből emelt, mésszel vakolt, vaskerítéssel övezett emlékmű. Köszönöm a tippet. Ha a Felhasználói felületen, az Adataid linkre kattintva beállítod a lakhelyed koordinátáit. Hisz nem messze lakom tőle, de nem is sejtettem, hogy mi rejtőzik ott. A Csíkszereda és Csíkszentlélek közötti út jobb oldalán, közel a falu kijáratához, a legmagasabb ponton áll az 5,5 m magas és 2 x 2 m alapú emlékmű.
Lázár-kúria CsíktaplocaLázár-kúria Csíktaploca 12,4 km-re.
Csíktaploca kőrisfája és hársfája a jelenlegi kultúrház, a volt Lázár-kúria előtt áll, társai azoknak a fáknak, amelyeket a kollektiv gazdaság idejében kivágtak. Ma már ennek a két fának is levágták a felső részét, pedig mesélhetnének a Lázár-családról, akiknek emlékét az itt kezdődő Lázár utca őrzi.
Függőhíd SóváradFüggőhíd Sóvárad 67,2 km-re.
Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt. Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat. Sóvárad Szováta felőli kijáratánál egy fémből készült, deszka járófelületű függőhíd található.
Régi kőhíd CsernátonRégi kőhíd Csernáton 56,5 km-re.
Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton. Ott voltunk a rejtésnél, segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat. Lámpafényben is a helyén volt. Igazi vidéki hangulatot árasztott Alsócsernáton felső része.
Csíkcsatószegi borvízforrásCsíkcsatószegi borvízforrás 25,1 km-re.
A jobb hatso, ismerteto tabla feletti oszlop tetejen volt egy csavaros muanyag dugo. A távolságot és a terep nehézségét tekintve nem a legnagyobb dicsőség. Azt mondják, hogy jó bornak nem kell cégér, de a borvíznek nem árt. A Csíkcsatószeg központjában eredő borvíz, Alcsík egyik legjobb ízű borvízforrása.
Első világháborús emlékmű ÚjtusnádElső világháborús emlékmű Újtusnád 30,5 km-re.
Az első világháború századik évfordulóján, 1922-ben, Újtusnád népe emlékművet emelt, amely a falu múltjára emlékeztet. Az emlékmű megörökíti az első világháború 34 hősi halottjának nevét is.
Kőcsonka Balaskó vára 7,5 km-re.
Valószinüleg a Jenőfalván lakott ily nevü primor családnak lehetett itten vára, melyet azonban most nyomtalanul eltörölt az idő hatalma. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.
Református templom EgerpatakReformátus templom Egerpatak 72,4 km-re.
A Feketeügy felé siető Szacsva patak völgyében fekvő Egerpatak nyugatról a Rétyi-nyírrel határos, területét már az őskorban is lakták. Mennyire lenne fair bejelenteni, hogy megtaláltam? Ha együtt rejtettétek a geodobozt, akkor az Ott voltam a rejtésnél bejegyzéstípust használhatod. Nem voltam jelen a rejtésnél, megtaláltam. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi.
Naskalat-csúcsNaskalat-csúcs 15,9 km-re.
A Naskalat a Csíki-havasok kopasz fejű, hullámos hátú nagy öregje. A Naskalat helynév szláv eredetű, jelentése a mi sárunk, rögünk. Igaz Peter. Bár én az erdei menedék mellett pihenve csodáltam a tájat.
Nagy Jáfet-ház KézdivásárhelyNagy Jáfet-ház Kézdivásárhely 55,3 km-re.
A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van.
Vulkanikus kráter AlsórákosVulkanikus kráter Alsórákos 60,7 km-re.
Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A túratársak jóindulatából én találtam meg elsőnek ezt a geodobozt. Tegnap, július 28-án megtaláltam az - engedjétek meg, hogy így nevezzem - erdélyi Grand Canyonban elhelyezett geodobozt is.
Kóstelek 14,1 km-re.
Kósteleki keskeny palló, Ott rúgott meg engem a ló, Ha még egyszer megrúg a ló, Leszek egy semmirevaló. Szépvizen az idősebbek még jól ismerik a fenti versszöveget. Itt is jártunk már, de most az új, közösen, kalákában javított úton csodálkozunk alá a Szellő tetőről.
Kecske-kő Görgényi-havasokKecske-kő Görgényi-havasok 59,6 km-re.
A Kecske-kő a Görgényi-havasok egyik legszebb kilátást nyujtó csúcsa, a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének egyik kiemelkedő sziklája. Udvariasan hagytam/hagytuk, hogy Melinda előkészítse a dobozt. A Bakta-nyereg felől érkeztünk, a piros háromszög jelzés mentén. Laposnya, Bakta-nyereg, Eszenyő-mező úton köszelítettük meg, fent már 10-20 cm hó volt.
Nagy PiliskeNagy Piliske 84,1 km-re.
Megközelítése legkönnyebben Dobollóról, vagy Keresztvárról lehetseges. A Nagy Piliske, az 1223 méterével, Brassó és Háromszék határán található és a Bodzai-havasok egyik jellegzetes csúcsaként ismeretes.
Fügevára KorondFügevára Korond 52,1 km-re.
Ki Korondon megfordul, annak ajánlom, hogy Fügevár meglátogatását el ne mulassza, mely ily alakzatokat, ily képleteket bizonnyal ritkán lesz alkalma láthatni. A Fenyőkúti-tőzegláphoz igyekeztünk, pótolni a hiányzó geodobozt. E hegy oldalában van a Bonis pinczéjének nevezett kis sziklaüreg is, hol a hagyományok szerint egy Bonis nevezetü ember lakott.
Székely Lehel ajándéka CsíkszentkirálySzékely Lehel ajándéka Csíkszentkirály 18,6 km-re.
Érdekes lenne ismerni a szekér történetét. Csíkszentkirály déli kijáratánál, mielőtt elérnénk a temetőhöz, az út túlsó felén, a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Agromek vállalat kerítésénél, egy régi szekeret láthatunk.
Panoráma a zsögödi szorosra ZsögödfürdőPanoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 16,8 km-re.
Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője. Zsögödfördőn egy 53 kádas meleg fürdő egy fedett medence, egy szauna, és 2 szabadtéri medence van. Beletettem a Bardocz2 - geokretet. Én szentül meg voltam róla győződve, hogy a szemközti oldalon, valahol a színpad környékén lesz. A naplemente szinei pedig valodiak, nem Photoshop-beliek.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kicsi Pogányhavas adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Gratulálok - Gratulálok a sikeres ládakereséshez és remélem sikerült "megfertőzni" titeket is, e játék örömével. Bár nem mindegyik rejtekhely ajánlott gyerekeknek is, sok ilyen is van, amelyik könnyen megközelíthető.
 • Sepsi 1 - Nagyon szép és csendes környék. Ennyi kriptát egy helyen még soha nem láttunk.
 • Jó kis mászás után - Csapatmunkával megtaláltuk a dobozt. Nagyon szép hely, mindenkinek ajánljuk.
 • A dobozt zacskóba tettem - Április 30-án voltam a tónál s gondoltam, ha már ott vagyok ellenőrzőm a ládákat. A kápolna mellettit tömeg miatt nem tudtam, de a másikat sikerült.
 • Előkerült - Előkerült a doboz, majd megkóstoltuk a borvizet is. Nagyon jó ízű a vize.
 • A három melltartó tava - A rejtekhelyet legkönnyebben a Foroja-patak mentén lehet megközelíteni. Diaconesti nevű faluból, ott ahol a Foroja-patak és a Tatros találkozik.
 • Hajó - Sajnos a hajóra nem szabad felmenni. De azért amikor se a sárkány sem mások nem látták, felszaladtam a fedélzetre.
 • Nem találtuk mi sem - A fehér hatalmas kutya a helyén, és ugattott is eleinte. A könyvek bent a polcokon sorban, a Lordok házában, a doboz pedig biztosan unalmában olvasni ment.
 • A kőtojás megközelítése - Pedig gps koordinátánk is volt. De így jár az ember, ha lusta igénybe venni a technikát.
 • Pipa - Na ez igen. Szerintem ez az alapszint.
 • Egyedül nevettem - Miután visszatettem a dobozt, csak akkor vettem észre az üvegkorongokat. Sajnos a doboz egy csomó szeméttel volt körbevéve.
 • Sokadszorra - Sokadszorra csodáltuk meg a sárkányokat. A GPS által mutatott mini kanyonban rengeteg a törmelék és avar.
 • Ha már itt falatoztunk - Tyűha, itt aztán jól főznek. Miután elfogyasztottuk ízletes fotótábori ebédünket, s mielőtt megkezdődött volna délutáni 'fotó szessön', kikértük a ládikót.
 • Időgép? - Maroskeresztúrra időgéppel lehet eljutni?
 • A feketehalmi vár - Egy ujra nagyszeru rejtes egy megerdekesebb varnal, ahol mar sokszor jartam, de akkor meg nem kerestem a ladakat, amig a csapat a Kotla gerincet jarta.
 • Gratulálok, szép rejtés - Eszméletlen jó hely, mindenképp sétáljatok végig a temetőn, mondanivalója van.
 • Setétpataka - A rejtekhely talalkozo alkalmaval tobb ladarejtes is tortent. A kis csapat mokasan oldotta ezt meg.
 • Jégbefagyva - A zuhogó februári eső és a latyakos hó ellenére is megkerestük a geodobozt. Csak a kupakja látszik ki a jégből.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kicsi Pogányhavas? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.