Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Kilátás Deményháza mellől

Kilátás Deményháza mellől


Deményháza Marosvásárhelytől 32 km-re északkeletre a Nagy-Nyárád felső folyásánál, annak jobb partján fekszik. Közigazgatásilag Nyárádremete község része. Már a rómaiak is ismerték vidékét. A falu határában római út nyomai láthatók, amely Búzaházától Deményházán kereztűl Mikházáig tart.

1567-ben Dijmijenhaza néven említi oklevél, 1570-ben Demien háza, 1603-ban Demjén háza, s 1760-tól pediglen Deményházának említi az oklevél. 1719-ben pestisjárvány pusztította. 1910-ben 667 lakosából 648 magyar volt. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Nyárádszeredai járásához tartozott. 1992-ben 297 lakosa volt, 1 román kivételével...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
Mikháza
Mikháza
Őzek 1
Őzek 1
Őzek 2
Őzek 2
Őz
Őz

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Kilátás Deményháza mellől rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Demenyhaza
 • Falu harangja Mikhaza
 • Katolikus templom es Ferences kolostor Mikhaza
 • Kripta a temlom alatt Mikhaza
 • Keresztelo Szent Janos fakapolna Mikhaza

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Megvannak...

  ...
 • Erdő szélén

  Erdő szélén szép csendes tavaszi délután...
 • Őzek

  Már útban a rejtek felé, a mezőn négy őz fogadott...
 • Látványos kilátás a rejtek mellől

  Nyárádremete felől Deményházára érkezve, közvetlenül a falu bejáratánál, egy út tér le jobbra, mely kivezet a közeli erdő szélén elrejtett geodobozig...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.04 másodperc