Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Oncsásza-rét - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Oncsásza-rét

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Terkő-nyereg - Hagymás-hegység
Terkő-nyereg
Serkes-tó - Segesvár
Serkes tó Segesvár
Néra alagútjai
Szerintem itt fel
Garados-kőbánya - Csíkszentdomokos
Út a tetőn
Tatros-forrás - Bükkloka
Pihenőhely és tájékoztató tábla
Székelyderzs
Freskó 1
Rejtekhely-találkozó Tusnádfürdőn
Gyülekező a Szent Kristof panzió előtt
Református templom - Aranyosgerend
Lejárat a kriptába
Unitárius templom - Szabéd
Oldalnézet
Poenari vár
Falak között

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Oncsásza-rét fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Oncsásza-rét.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Oncsásza-rét!

A legközelebbi település Smida, 10,49 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Oncsásza-rét közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
3,5 km-re. Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). Ez már igen, ez már kilátás. Remélem nem szedtétek le a . A piros pont jelzés mentén található.
3,9 km-re. A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával. A kilátótól balra található az Angyalszírt. A dobozkát kiesve találtuk a sziklapárkányon. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison. A koordinátákat kijavítottam, a meli és csapatja által bemért értékekre.
4,3 km-re. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg. Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Először is köszönöm a visszajelzésed. Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet.
6,2 km-re. A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
7 km-re. Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidék körvonalai zárják le a látóhatárt. 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt. Egyszer rég, erre kirándulva, tiszta véletlenül, megtaláltuk a ládát. Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugati szegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyalja hegyei.
8,1 km-re. Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt.
8,2 km-re. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez. A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla.
8,2 km-re. A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába. Az Aló Völgyén található a 80 m magas vízesés, amely sárga, rozsda és ibolyaszín kvarckristály lépcsőkből épül fel. A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk.
9,2 km-re. Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva. A Boga-telep felett áll a Csonkakő nevű hegy, illetve sziklaorom, könnyű kis sétának látszik első pillantásra.
9,6 km-re. A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam.
9,9 km-re. A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
10,1 km-re. Biharfüred, a nagyváradi görög katolikus püspökség egykori üdülőhelye. Ma népszerű kirándulóhely, sízőhely.
10,4 km-re. A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét. A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava. Sajnos, a dobozt nem találtam meg. A Csodavár felől érkeztünk a rétre. Itt található a Ponor-kitörés.
11,1 km-re. A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison.
11,1 km-re. Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna.
11,3 km-re. Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
11,4 km-re. Szebb mint a képek mutatják.
11,5 km-re. A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa. Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt?
11,9 km-re. A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Oncsásza-rét adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Mivel kisgyerek is segített a keresésben, egy könnyű sétát választottunk, a Muntele Rosu-menedékháztól közelítve meg a forrást. A dobozt kicseréltem, az új noteszbe átmásoltam a rejtő nevét, a többi sajnos olvashatatlan darabkákra ázott szét.
 • Aki megharagszik, annak bocskorszíjat hasítunk a hátából. Mint az Erős János című mesében.
 • A rendőrök nagyon zavartak a keresésben és a visszarejtésben.
 • Másodszor sincs sehol senki.
 • Egy körtúra formájában kerestük fel rendre Verespatak látnivalóit. A Hollókő alá érkezve keresni kezdtük az itt elrejtett geodobozt, de sajnos sikertelenül.
 • Rátaláltunk a Tarzán fára, és leültünk mellé mesélni. Még most is ott lennénk, ha nem lehetene olyan jókat úszni a Tóban.
 • Babbercivel eggyütt Petöfi Sandorrol a gyermekeinknek meseltünk.
 • A villanypásztoron belül ott volt egy ménes, és míg mi kivettük a geodobozt, addig ők ott ugráltak a fánál, elég furcsa helyzet volt.
 • Ez a rejtés kifogott rajtunk. A kép is megtévesztett egy kicsit.
 • A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. Danke für den Cache in der Innenstadt.
 • Ezt is sötétben kerestem meg. Szép szökőkút és szép Húsvéti városdiszítés.
 • A megadott ponton, illetve a közvetlen környéken a láda nem volt. Sok követ találtunk, mind szépen leellenőriztük, eredmény nélkül.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Oncsásza-rét? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.