Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Feketehalom tavai

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Feketehalom tavai felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Feketehalom tavai képtárból:

Felső-tó
Felső-tó
Alsó-tó
Alsó-tó

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Feketehalom tavai fotóalbumba!

Feketehalom tavai.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Feketehalom tavai!

A legközelebbi település Feketehalom, 3,58 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Feketehalom
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Zernyesti-szoros Királykő-hegységZernyesti-szoros Királykő-hegység 25,3 km-re.
A Királykő egyik legszebb szurdokvölgye a Zernyesti-szoros, a Kis-Királykő egyik nyúlványa, a Zanoaga-orom és a Toanches-hegy közé ékelődik. Szamtalanszor jartam mar a Zernyesti-szorosban, de most kihasznalva, hogy egynehany csaladnak a szorost kellett ismertetnem, igy meglett a ladacska is. Tényleg egy gyönyörű szoros. Nagyon jól megfigyelhetőek a gyűrődések, melyek hol lefele, hol felfele görbülnek.
Keresztény-havas-csúcs 20,8 km-re.
Cenk-hegy BrassóCenk-hegy Brassó 16,7 km-re.
A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik, itt már az Árpád-korban erődítmény állt. A Cenk tetejére legkönnyebben drótkötélpályás felvonóval juthatunk fel. Megtalaltam. Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Kovászna felé vezető útamon egy bő fél napot töltöttem Brassóban.
Johannes Honterus-ház Brassó 16,2 km-re.
Faluborvize forrás KisbaconFaluborvize forrás Kisbacon 48,6 km-re.
A bodvaji letérőtől körülbelül 500 m távolságra, Magyarhermány felé. Ez volt a negyedik láda, gyönyörűen fel lett újítva. Megcsodáltuk a gólyagyűlést, majd jót ittunk a finom borvízből. A Faluborvize vagy Rezes forrás Kisbacon és Magyarhermány között található.
Unitárius templom ÜrmösUnitárius templom Ürmös 32,3 km-re.
A XVIII-dik században unitárius anyaegyház. Ott voltam a rejtesnel. Örülök, hogy a szülőfalumba is eljutott ez a játék. Nagyon szívesen. Ha középkori templomról nincs is adat, bizonyos, hogy voltak katolikus hívek, akik a reformáció után unitáriusok lettek s az 1630-as események után is megmaradtak unitáriusoknak.
Gredistye forrásai 32,7 km-re.
Katolikus temető ZalánpatakKatolikus temető Zalánpatak 40,7 km-re.
Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére. A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel. Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt.
Kostila-Nagy-párkány Bucsecs-hegységKostila-Nagy-párkány Bucsecs-hegység 33,9 km-re.
Az aki igazan megszeretne ismerni a Bucsecs sziklavilagat, annak kotelezoszeruen be kell jarnia a Kostila parkanyat is. Igaz nem veszelytelen de egy kis kalandvaggyal, egy madzag kotellel, es nem kis helyismerettel ez mind megvalosithato.
Lempes-domb 17,4 km-re.
Hartopul Darei-csúcs Fogarasi-havasok 48,8 km-re.
Tehát a helynevet a Dara hasadékának, szakadékának lehetne lefordítani. Hartopul Darei-csúcs - a román hartop szó gödröt, szakadékot, sziklahasadékot jelent.
Turdolya-szikla AlsórákosTurdolya-szikla Alsórákos 33,1 km-re.
A Turdolya-szikla közvetlenül az Olt folyó szélén magasodik. A sziklás alakzat csúcsa az N 46. Nem túl magas, de szép kilátás nyílik róla Alsórákosra, az Olt völgyére, és az Alsórákosi-szorosnál a jobb és balparton őrként álló piramis alakú két Töpére.
Bedő-borvíz MikóújfaluBedő-borvíz Mikóújfalu 47,5 km-re.
Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása. Ennél a borvízforrásnál mindig sor van, bizonyítva a minőségét. Szerintem, ez Kovászna megye egyik legjobb borvize. Altalaban Malnasfurdorol szoktuk hozni a borvizet, de most a Bedo-borvizre is sor kerult. Az öregek szerint mára már gyengült a borvíz ereje, pezsgése enyhült, de még mindig finom íze van.
Álom-csúcs Fogarasi-havasok 47,7 km-re.
Álom-csúcs, románul Varful Somnului.
Lépcső-csúcs 30,9 km-re. A G C betukot nem talaltam de az ablakot azt igen, igy meglett a lada is.
Várhegy Sepsiárkos 31,3 km-re.
Az árkosi Várhegy Sepsiárkostól 3,5 km-re található, északnyugat felé, a Súgó- és az Égevesze-patakok találkozásánál. Gyorsabban megközelíthető Sugásfürdő felől, ahonnan csak 2 km a távolság.
Anghelide-kanyon Nagy Kapu 27 km-re. A nemregiben elhunyt Pityu baratom emlekere egy Kiralyko turan voltam.
Szentkereszty-kastély SepsiárkosSzentkereszty-kastély Sepsiárkos 33,6 km-re.
Bánatunkban rejtettünk egy csokitojás dobozt a bal hátsó saroktól pár méterre, a kőfal egy üregébe. Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Miután megérkeztem a faluba, végighajtottam a jegenyesor mentén. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá.
Veres barátok templomának romjaVeres barátok templomának romja 35,4 km-re.
A mai nap megtalaltuk a kis meretu geodobozt, azt hiszem mi voltunk az elsok, mert a kis fuzetecskeben meg nem volt egy beiras sem. Megtaláltam. Gratulálok az itt elrejtett geodoboz első megtalálásához. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek.
Első világháborús hősök emlékoszlopa Sepsiszentgyörgy 32,6 km-re. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 44,9 km-re.
Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.
Omul-csúcs Bucsecs-hegységOmul-csúcs Bucsecs-hegység 31,5 km-re.
A La-om tetején három bizarr alakú sziklaszál van. Az egyik emberhez, a másik óriási fazékhoz, a harmadik lefordított roppant papucshoz hasonlít. Eltelt egy-ket honap azota ,hogy megtalaltam, de ugy latom meg azota sem jelentkezett senki. A tusnádfürdői EKE-tábortól, reggel 5 órától, 125 km-t buszoztunk Bustényig majd innen gyalog a Molnár (Morarul) völgyön jutottunk fel az Omul csúcsra. Tényleg sok zerge van a Bucsecsben, az Omul-csúcs környékén.
Várhányás MaksánVárhányás Maksán 45,2 km-re.
A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk. Erdekes, nem volt meg ezen az oldalon egyetlen "megtalalas" bejelentes sem, a dobozban viszont voltak megtalalasokra utalo jelek. A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala.
Serbán malma Göndör hídjaSerbán malma Göndör hídja 15,8 km-re.
Egyike azon malmoknak, amelyek a napjainkig fennmaradtak, a Salamon-kőnél épült egykori turistaház mögött, amit sokan még vengéglőként láthattak működni. A Göndör hídja (románul Podul Cretului) utca 123 szám alatt van, és Serbán malmaként ismerik - ma elhagyott, összeomlott épület.
Ablak-párkány Bucsecs-hegységAblak-párkány Bucsecs-hegység 35,3 km-re.
Ha nem letezne ez a kapu, akkor nem tudnank tovabb haladni ezen az ovon, a kapucska oven. A Braul Portitei vagy az Ablak-parkany a Bucsecs-hegyseg K-i leszakadasanak egyik erdekes pontja, szikla kapuja.
Vadasi hágóVadasi hágó 33,5 km-re.
Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg. A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Megtaláltam a dobozt.
Kőember FelsőkománaKőember Felsőkomána 19,8 km-re.
Felsőkománából indulva, a Tatárok sziklakapuja után 1,33 km-re, illetve a Faragott kő bazaltoszlopoktól 670 m távolságra érünk a sziklaalakzathoz. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
Feketehalmi Magura-csúcs 2,5 km-re.
Feketehalmi Magura-csúcs, Zeidnerberg.
Vladuska-nyereg Királykő hegységVladuska-nyereg Királykő hegység 27,9 km-re.
A hatar expedicionk kereteben eppen ezt a szakaszat jartuk be 2014-ben. A La Table a Kiralyko arnyekaban huzodik meg, a tortenelmi hataron, ami a tolcsvari hagotol tart at a Nagy-Kiralykon neki a Nagy Tamasnak, es ugy tovabb a Fogaras fele.
FöldvárFöldvár 17,5 km-re.
1240-ben Castrum Sancte Marie néven jelentkezik a forrásokban, 1379-benSaxonum de Fewldwar, 1381-ben Feulwar alias Marienburg, 1489-benMarienburg, 1529-ben Marienberg formában fordul elő. A templomot anémet lovagrend építtette, 1211–1222 között, a várral egyidőben. A ládát nem találtam meg. Több ízben is eltűnt már a földvári geodoboz. Meglátogattam a várat, s gondoltam hátha megtalálom a dobozt, de nem jött össze.
Fundul Bandei-nyereg Fogarasi-havasok 48,1 km-re.
Fundul Bandei (magyarul kiejtve Fundul Bündéj) nyereg.
Rakodó forrásokRakodó források 47 km-re.
Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén, a faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat. Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan.
Fingós borvíz KisbaconFingós borvíz Kisbacon 49,6 km-re.
Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota. Elég körülményes volt megtalálni a helyet, jó nagyot kell kerülni a sok bekerített magánterület miatt. Hat ami igaz az igaz, ez egy elegge izgalmas rejtes. Mi a völgyből ezt a forrást a huncut neve miatt választottuk, a forrás vize most nem iható.
Régi Olt-fahíd Hévíz 31 km-re.
A hévízi Olt-híd újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
Tortomai halomsirokTortomai halomsirok 47,2 km-re.
A halmok egy részét már a 19-dik század derekán megbolygatták. Ezt az ureget korbekutattuk, nem is olyan kicsi, konyekig benyultunk de doboz sajnos nincs. Keso delutan indultunk a sirok fele tele voltam varakozassal. Bardóc és Bibarcfalva közt, a Kerekhegyen és a Csutakos tetőn egy 18 halomból álló, kora bronzkori temető van.
Duduj-kő Csukás-hegység 42,6 km-re.
Református templom SepsibodokReformátus templom Sepsibodok 42,1 km-re.
Épp harangozáskor értünk a templomba, így miután a doboz hamar meglett be is jutottunk, és megcsodálhattuk bent is. Bodok olyan szamomra mint egy hazajaras. Sepsibodok látnivalója a református temploma, melynek különlegessége a hatalmas szívmintákkal díszített karzata.
A barcarozsnyói várA barcarozsnyói vár 15,6 km-re.
Brassótól délnyugatra, a Vidombák-patak partján fekszik Barcarozsnyó, a szász mezőváros. Ellenőriztem a barcarozsnyói vár melletti rejteket. Egy kis szombati várlátogatás. Ügyes, szép rejtés. A város keleti részén található a 150 méter magas Várhegy.
Törökvár 38,6 km-re.
A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető. A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. Jó rejtés. Ott voltam a rejtesnel. Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól.
Hirscher-ház Brassó 16 km-re.
Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
Borvíz Útja ElőpatakBorvíz Útja Előpatak 24 km-re.
Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik. Előpatak községhez tartozik, melynek azonban nem itt van a központja, hanem Árapatak faluban. Pedig minden lehetséges lyukat végigkutattam. Sziasztok, nemregiben voltam az elopataki doboznal, egyszer meg regebb megtalaltuk. Amig be nem indul a kezelőközpont, addig könnyebb keresni, mert nem látnak meg.
Mérlegmúzeum Lisznyó 35,9 km-re.
Lisznyó egykori, frissen felújított tanácsépületének pincéjében egyedi gyűjteményt mutatnak be, ez a környék egyetlen mérlegmúzeuma. Van itt több mázsa mérésére alkalmas régi hídmérleg, tányéros és tolókaros konyhai mérleg, patika és levélmérleg, illetve olyan is ami bőrök mérésére szolgál.
Sepsibesenyői tóSepsibesenyői tó 43,6 km-re.
A besenyői tó Kovászna megye egyik legnagyobb tava, az 1980-as években létesült. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található. Vegre egy nekem valo doboz. Ugyanis kis időbe telt míg bent a farkas kinn a bárányt játszottunk és kihalásztuk a káposztáshordóból a Nagy gonosz farkast. A szekely capa a tobol felkoltozott a maksai hegyoldalba, s ott rakta le a ladajat.
Hunárka Rétyi NyírHunárka Rétyi Nyír 40,5 km-re.
A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér. Ezt a geodobozt rejtés előtt találtam meg :-). A rejtekhely találkozó alkalmával találtuk meg. Megtalaltuk, egy gyonyoru keso oszi delutanon.
A Kárpátok öregje Mirkvásár 38 km-re.
A Kárpátok öregje - Mirkvásár.
Faragott állatfej SepsiszentkirályFaragott állatfej Sepsiszentkirály 28,5 km-re.
Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán. Az egyik kép címe A szarvak között, a másiké Lovas farmról.
Villa a tömbház tetején Ragadó negyedVilla a tömbház tetején Ragadó negyed 17,5 km-re.
A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes.
Fenyős kőfejtő AlsórákosFenyős kőfejtő Alsórákos 33,8 km-re.
Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m. Ha minden igaz, a mustáros dobozon azóta is az én ákombákomjaim díszelegnek. Megtaláltam. Köszi szépen, a mérföldkőhöz tulajdonképpen már vagy másfél hete elérkeztem, csak most nyílt lehetőségem bejelenteni ezt a dobozt.
Református templom KisbaconReformátus templom Kisbacon 46,8 km-re.
Eredetileg Nagybacon filiája volt, 1734-ben lesz önálló és 1794-ben épül mai temploma. Szép karcsú torony, gondozott templom. Épp az utolsó pillanatban sikerült bemennünk a templomba. Más egyház és templom a reformátuson kivül Kisbaconban nem volt.
Alsórákosi temetőAlsórákosi temető 33,3 km-re.
Alsórákos kevesek által ismert látnivalója a Kövesoldal tetején 1676 és 1686 között épültreformátus erődtemplom melletti temető. A várkastélytól, hogy betartsam az ajánlott sorrendet. ígéretemhez híven ujra felkerestem a rejtekhelyet, és jóvátettem bűnömet, így most már Breki jobban áll/ül/fekszik mint valaha. Szerencsére a térkép meg a képek alapján nem volt nehéz rátalálni a zöld béka buvóhelyére. A falu különleges temetkezési szokásairól árulkodnak a temetőben található faragott lábfák, a halottak lábához elhelyezett, úgynevezett gombosfák.
Salamon sziklái BrassóSalamon sziklái Brassó 16 km-re.
Salamon sziklái. Megtaláltam ezt a geodobozt. Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. Meglett a doboz ezen a szép őszi délutánon.
Református templom EgerpatakReformátus templom Egerpatak 43,4 km-re.
A Feketeügy felé siető Szacsva patak völgyében fekvő Egerpatak nyugatról a Rétyi-nyírrel határos, területét már az őskorban is lakták. Mennyire lenne fair bejelenteni, hogy megtaláltam? Ha együtt rejtettétek a geodobozt, akkor az Ott voltam a rejtésnél bejegyzéstípust használhatod. Nem voltam jelen a rejtésnél, megtaláltam. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi.
Caraiman-kereszt Bucsecs-hegység 35,1 km-re. A Caraiman párkányon keresztül értünk el erre a helyre, ahonnan rendkívül szép kilátás nyílik a völgyben sorakozó városokra.
Ösvény a Bárbes agyarai alatt Bucsecs-hegységÖsvény a Bárbes agyarai alatt Bucsecs-hegység 42,4 km-re.
Mi ezt az ösvényt visszavonulásra használtuk, Szinaja felé, miután bejártuk a Vágy völgyét, és megnéztük annak vízeséseit. A Bárbes agyarai sziklacsoport, románul Coltii lui Barbes, alatt vezet el a piros ponttal jelzett túraút egyik szakasza.
Török mecset Bucsecs-hegység 32,2 km-re. Tényleg egy egészen más sziklatömb mint a Bucsecsben megszokottak. Az Omul-csúcsról ereszkedtünk le, és mielőtt "hazafele" vettük volna az irányt, felkerestük a Török mecsetet.
Benedek Elek fürdő KisbaconBenedek Elek fürdő Kisbacon 48,6 km-re.
Az értesítő e-mailen felbuzdulva, egy 14 kilométeres séta keretében felkerestük a feredőt, és a leírás alapján gyorsan megtaláltuk a ládát is. Azért remélem, nem lesz itt igazi forradalom, és nem végzem gyűlölt diktátorként :-). Tetszett a bejelentés címe, miszerint a geodoboz frissen kisült. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található.
Remény menedékhely Csoránga-öv Királykő-hegységRemény menedékhely Csoránga-öv Királykő-hegység 25,5 km-re.
A Remény- (Csoránga) menedékkunyhóhoz a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon juthatunk fel. Az ösvény a Calinet-hídjától indul, elmegy az Oltyán-forrása, az Orlowski-forrás, a Sárga-fal, a Zerge-itató mellett, és a Rachitei-fal alá érkezik meg.
Régi székelyház FelsőrákosRégi székelyház Felsőrákos 40,2 km-re.
Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
Borvíz fürdő Bölön 24 km-re.
2014-ben, a Borvizek útja projekt keretében korszerű kezelőközpont épült Bölönben.
Panoráma Sugariilor-völgy Bucsecs-hegység 33,3 km-re. Na, itt aztán rendesen fúj a szél.
Kisbaconi régi temetőKisbaconi régi temető 46,4 km-re.
Bár itt a sírok már gondozatlanok, és az egész temetőt felveti a növényzet, talán épp ezért is, érdemes felkeresni. Kisbacon temetőjével átellenben, egy dombon található a falu régi temetője.
Mária-borvízforrás Darabonta Vargyas 42,6 km-re.
A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét. Hagyomány szerént azon helyen, hol most e borvíz (savanyúvíz) felbuzog, a hunok bejövetelekor tó volt, mely Csodástó-nak hivatott.
Habos-völgy vízesése Bucsecs-hegységHabos-völgy vízesése Bucsecs-hegység 36,1 km-re.
Bár a kék kereszttel jelzett ösvényről is szépen látszik a Habos-völgyi vízesés, valahogy mindig kimaradt a hely felkeresése. Számtalan alkalommal végigmentem a Jepii vagy Caraiman-völgyben levő útvonalon, fel a Babele-menedékházhoz vagy lefelé Bustenibe.
Feketevár ApácaFeketevár Apáca 27,1 km-re.
Az apácai Feketevárat székely határőrök létesítették a 14-dik században. Ott voltam a rejtesnel. Szép időt kaptunk el. Időzhettünk volna akár többet is, de tűzött a nap, és siettünk. A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal.
Höltövény vára KrizbaHöltövény vára Krizba 14,6 km-re.
Brassótól északra, a Persányi-hegység keleti szélén, Krizba falu közelében, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején található Höltövény vára. Ez is, mind minden a Persanyban. Kiegeszites, sajnalom, de rajtam kivul csak idegen bejegyzeseket talaltam. Karácsony után egy kis sétára indultunk. Valószinűleg egyike annak az öt várnak, melyet a II Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek.
Stanciu sziklatornáca Királykő-hegység 30,3 km-re. A szikla legszélén még nincs baj. Megtaláltam a geoládát egy havasi gyopár társaságában.
Katolikus templom Szentivánlaborfalva 36,5 km-re. It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor.
Gőzmozdony SepsiszentgyörgyGőzmozdony Sepsiszentgyörgy 33,5 km-re.
A vadi új vasútállomás előtt vesztegel vakvágányon egy régi és érdekes korabeli igazi gőzmozdony. Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne? Ezt vettük vallatóra. No ezt elsőnek találtuk meg. Jókor érkeztünk. A szép vasárnap délutánt nem hagyhattuk ki, hogy ki ne mozduljunk.
Fergettyűvár EgerpatakFergettyűvár Egerpatak 43,8 km-re.
A helyet régen szántották, ma legelő - ezt a kenyér alakú dombot Bibarc-tető néven ismerik a környékbeliek. Ritka szep a kilatas a kornyek falvaira. Az V-dik Rejtekhely talalkozo alkalmaval talaltuk meg ujra, e legendas var helyet. Ezt a csapatmunkával elrejtett geoládát, csapatmunka nélkül találtam meg, elsőnek. A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa.
Bratei-szoros Bucsecs-hegység 48,1 km-re.
Fenn a volgy felett Nagy Boglya Bucsecs-hegységFenn a volgy felett Nagy Boglya Bucsecs-hegység 37 km-re.
Megkozelitese most a Szaraz-volgy felol volt, ez nehezebb - de lehet mind a Japok volgyebol, mind az Urlatoare felol. Engem is megkisertett a nagy melyseg a Nagy Boglyarol, hogy onnan repulhessek egyet a nagy semmibe. Bustényből indultam, a kabinos drótkötélpálya indító állomásától. Ez nem mas, mint Busteni varosa fole magasodo Nagy Boglya sziklatornya, romanul Claia Mare.
BükkfejBükkfej 38,3 km-re.
Délután 4 óra körül találtuk meg. A rejtekhely leírását igyekeztem úgy fogalmazni, hogy kiderüljön belőle két fontos dolog. Örülök, hogy a rejtés után ilyen hamar megvan az első megtaláló. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest.
Leánykavár OltszemLeánykavár Oltszem 43,6 km-re.
A Leánykavár egy régi erődített település. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol. A sutei borvizes lada utan ezt is megtalaltuk, es meg szuz is volt. Hát az úgy volt, hogy mint a mesében, a dobozban hagytam egy gyűrűt. Megtaláltuk, jobban mondva csak a doboz maradványait.
Görgő-tető Baróti-hegységGörgő-tető Baróti-hegység 28 km-re.
A Görgő-tető messziről is jól látszó magaslata a hegységnek. Nagyon pontos a leírás, ezért könnyen meg is találtam, a rejtek előtt bánsági sáfrány ékeskedett, a sípálya tetejéről csodálatos látványt nyújtott az őszi erdő. Ez is az utamba esett a Benko kert fele. A Baróti-hegység erdővel borított szelídhajlású hegyek-dombok képét nyújtja.
Boloni halastavak 24,7 km-re.
Ésfalu Bardóc és Erdőfüle 47,8 km-re.
A 80-as években itt egy üzletközpont és orvosi rendelő épült. Bardóc községközpontot csak egy néhányszáz méteres szakasz választja el Erdőfülétől, a helybeliek ezt Ésfalunak hívják.
Hatod-tetőHatod-tető 46,9 km-re.
Mikóújfalutól Kisbacon fele, a Hatodról belátható az egész medence. Vályú is van, a szomjazóknak. Az autót az aszfaltos út mellett hagyva, nagyot kerültünk a véget nem érő legelőkön.
Csűr-kapu Nagy-kő-havasCsűr-kapu Nagy-kő-havas 26,3 km-re.
A Csűr-kapu egy 1,5 x 4 m-es nyílás a Csűr-kő sziklájában, mely a rétegek beszakadása révén keletkezett. Egy szep nap, egy szep hely.
Kőhalom váraKőhalom vára 38,2 km-re.
Feltételezik, hogy még a szász telepítés előtt, a XI-dik században, a Kőhalom feletti hegyen, királyi vár volt. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A Rejtekhely vadászat Erdélyben harmadik találkozó, harmadik napján, már kisebb csapattal. Mogorva munkasok kiutasitottak az udvarrol, s elment a kedvunk. Neve is a szász telepítés előtti eredetre mutat: Kőhalom.
Demeter-ház Brassó 16,2 km-re.
Fejedelemasszony kútja FogarasFejedelemasszony kútja Fogaras 38,6 km-re.
Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
Evangélikus templom SzékelyzsomborEvangélikus templom Székelyzsombor 42,6 km-re.
Székelyzsombor eredetileg szász település volt, és temploma is abból a korból való. Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII-XIV-dik századra esik, erre az időre tehető a plébániatemplom eredete is.
Királyhalma 28,1 km-re.
1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
Répás medence ZalánpatakRépás medence Zalánpatak 40,8 km-re.
Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert. Megtaláltam a dobozt. Még mielőtt Zalánpatakra értünk volna, kicsit bámészkodtunk a szénégetők munkáját látva. Meg 2020-ban ott volt a padlo alatt, kovel takarva.
Tetves-kútTetves-kút 29 km-re.
Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is. A kék pontot jártam végig, és utamba esett, kellemes kis séta volt. A Krassó-Szörény geotábor alkalmával, több kalandos találkozásunk volt. Meglett a kút, a vályú is a helyén van. Ez nem más, mint egy omladozó kővályú egy forrás közelében, az erdő sűrűjében megbújva, amelyet a helybeliek nem tudni, hogy miert is, Tetves-kútként ismernek.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Feketehalom tavai adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kövek voltak csak - A facsonkot nem találtam meg, helyette viszont voltak kövek. átvizsgáltam azokat is, de nem találtam semmit.
 • Hogy lehet bejutni? - A feltöltött képek alapján nagyon látványosak az Ugron-kúria épületének még valamennyire megmaradt díszitései. De hogy lehet bejutni az épület, illetve a rejtek közelébe?
 • Patakásztunk - Homoródon tanyáztunk, mikor a környék egy részét bebóklásztuk. Néha az volt az érzésem, hogy talán egy évszázadot is visszamentünk az időben.
 • Egy ködös napon - Az Öcsém-tetőről ereszkedtünk le ide és kerestük meg ezt a geodobozt. Szerencsére míg itt voltunk felszállt a köd egy kicsit, és így a kilátást is tudtuk azért élvezni.
 • Elég rossz állapotban van - A doboz elrepedt, a kis notesz elég nedves volt. Betettem egy chips-es zacskóba, az volt kéznél, sajnos más nem.
 • Templom - Előrelátásom szerint a doboz megtalálásával problémák lesznek, mert a rejtek felújítás alatt van. A templomon belül és kivül is dolgoznak és megtörténhet, hogy a doboz eltünik.
 • Az odúban van - Tényleg kellett nyújtózkodni, hogy elérjem a dobozt, ráadásul kotorászni is a vastagon álló korhadt törmelékben az odú alján. Csodálkozott is két öreg bácsika, de megnyugtattam, hogy csak játék az egész.
 • Harmadik megtalálásom - Legalább 20 percet kerestem, de megtaláltam. Az emberek jól meg is néztek, hogy miért hajolgatok a fák törzseinél.
 • Ülj le és hallgass - Egyszer (2004 augusztusaban) már jártam itt, akkor a Gyilkos barlang felől jőve. Három éve a katlan júliusban még annyira tele volt vízzel, hogy a barátaimnak nem tudtam megmutatni ezt a csodát.
 • Transzhargitai rejtés - Ott voltam a rejtésnél.
 • Kiépítik a forrást - Kendő felől érkeztünk fel a Bekecs-tetőre, miután rejtetünk Kendőn a református templomnál. A doboz elég könnyen előkerült.
 • Minden a régi - Csak a doboz új.
 • Miben mérve? - Hmm, ha ez a meleg, milyen a hideg? Csodálatos és hihetetlenül bővizű forrás.
 • Úgy néz ki - Hogy én is ott leszek.
 • Este sötétben találtuk meg - A kapus furcsán nézett ránk, mikor bekérezkedtünk, de végül beengedett.
 • Na ez kemeny dio volt - A gps a patak tulso oldalan mutatta a rejteket. Atvergodtem, tul pedig meg szikla sem volt.
 • A szemed előtt - Könnyen ment, mert észbe tartottam a segítséget.
 • Gyönyörű idő - Sajnos itt nem találtunk semmit, gondolom még nem volt más láda rejtve.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Feketehalom tavai? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.