Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Bagoly Kovaszna - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Bagoly Kovaszna turisztikai látnivalói

Bagoly Kovaszna 1988

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Csíkszentléleki 500 éves hársfa
Tárgyalóhely
Református templom - Kóródszentmárton
Május közepén
Református templom - Bibarcfalva
Orgona
Kormos-kő sziklakilátó - Fenyőkút
Kilátás Korond felé
Református templom - Olasztelek
Az Úr asztala
Szent Benedek-kápolna - Görbepataka
Vályú
Lobogó-borvízforrás - Szentkeresztbánya
Mellékutca
Kofa-völgyi vízesés
A Kofa völgye 2
Zsögödi régi temető - Csíkzsögöd
Harangláb
Szürkélő-kő - Görgényi-havasok
Napozás 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bagoly Kovaszna fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Bagoly Kovaszna 1988.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bagoly Kovaszna!

A legközelebbi település Kovászna, 0.8 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Kovászna
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Bagoly Kovaszna közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,1 km-re. Kovászna híres székelyföldi gyógyüdülőhely. Ugyan tudtam róla, de tiszta véletlenül kerültünk a Pokolsár közelébe. Egyik látványossága a város főterén található iszapvulkán maradvány.
1,1 km-re. Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
1,3 km-re. Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna.
1,3 km-re. Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
1,8 km-re. Útban Tündér Ilona vára felé megkerestük Sóstótetej várát is. Sóstótetej vára a kovásznai Sósfürdő fölött levő Sóstó-tető dombján található a Hankó patak völgyében. Mivel nem egy és nem kettő korhadt csutak található a környéken és persze hóval borítva, de miután úgy feltúrtuk a helyet, hogy a vaddisznók elbújhatnak mellettünk, végül csak előkerült a dobozka. Megtalaltuk. Itt mi lettünk az ezüst érmesek.
3 km-re. Húsvét vasárnapján találtam meg a Csomakőrös melletti erdőben található rejteket. Kisse ez a fuzet is at van azva. Dömével és Barnával jártunk erre a Majnem-en tett csíkmadarasi látogatás után. Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja.
3,1 km-re. Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
3,5 km-re. Tündér Ilona várának ma már alig látható romjai meredek hegyek, széldöntötte kopasz tetők között lapulnak, a 957 m magas Vártetőn. Megtaláltuk ezt a szűz geoládát is. Második helyezés, annak ellenére, hogy egy év telt el az első megtalálás óta, de reméljük, hogy a következő megtalálásig azért nem fog még egy év eltelni. A kék pont turistajezés már nem létezik, helyette van sárga pont.
3,6 km-re. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
4 km-re. Lakói egykor híres solymászok voltak. Mint a meseben. Ugy kezdodik eccet bot hol nem vot, s ugy vegzodik aki nem hiszi jarjon utana, s kozbul van ez a templom meg a diohej amiben a Feketeugyon leereszkedunk persze csakis dobozkereses celjabol. El nem tudom képzelni. Református temploma a 14-dik században már biztosan állt, később gótikus stílusban átépítették, majd 1903-ban nyerte el mai alakját.
4,5 km-re. A XIX-dik század végén épített keskenynyomtávú vasút Gyulafalváról (ma Kommandó) indult Kovásznára. Vasárnap a kovásznai sikló aljában kerestem a geodobozt, amíg rá nem jöttem, hogy csak a segédpont helyén keresem a geodobozt. Sajnos a siklo fele csak a patakon keresztul lehet atmenni (a siklolejarattol a patak menten felfele 100 m utan at lehet ugralni a koveken), elegge romos allapotban van minden ami a siklo alkatreszeikent illetve mellekepuleteikent szolgalt valamikor. Gratulálok a sikeres túráért.
4,8 km-re. Jákob lajtorjája - Zabola. A műalkotás helye a térképen valószínűleg helytelen. - Református templom Zabola 5,4 km-re.
5,7 km-re. A régi Kommandó-Kovászna kisvasút nyomvonala.
5,8 km-re. Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Megtalaltuk, ott didereg a kopjafanal. Talán ez az egyik leszebb domb megyénkben, ahonnan nagyon messzi és teljes 360 fokos panorámát látni. Egy rövid biciklizés után megérkeztem a helyhez és megmászva a dombocskát meg is találtam a geodobozt. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok.
6,1 km-re. Majd a Barta tetőt, ahova érdemes kimászni a Tiszta patak völgyéből, mert nagyon szép a kilátás. Nem igazan sokan kaptak meg ezt a rejteket, vagy nem kerestek. Komandóról Kovászna fele indulva, jobbra elhagyjuk a Máté Pál fele vezető utat, ahol a Lakóca fele lehet menni.
6,9 km-re. Marcius idusan Kezdivasarhely fele tartva tettunk egy kiterot a papolci utra. Kommandóról ereszkedve, a biciklisek számára kissé riasztó mocorgásokat hallva, de közben szökkenő őzet is látva jutottunk el erre a helyre. Papolcról Komandó fele gyönyörű őszi panoráma fogadott,  innen a Perkő is látszott a szép tiszta őszi időben.
7,1 km-re. A Csipkés népi feredő Zabolán, a Csipkés tábor mellett található, 2018-ban építették meg. A huszonharmadik Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával fürdő medence, fürdőház, lelátó építésére került sor.
7,9 km-re. Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele. Minden akacfat vegigjartam, mig megtalaltam. Harmadszor jartam ott, mikor vegre sikerult megtalaljam. Drive-in.
9 km-re. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt. A rejteket megtaláltam. A falu helyén már a 12-dik században volt település, melynek temetőjét feltárták - Írott forrásban először 1567-ben említik Peteofalva néven.
9,1 km-re. Székelypetőfalva határában található Fortyogófürdőnek már az 1800-as években nagy látogatottsága volt. Nemcsak a környékről, de messzi tájakról is fogadta a reumatikus bántalmakra panaszkodókat, ugyanis a régi öregek szerint a pezsgő víz csodaszerként hatott ezekre a nyavalyákra. Ez az a doboz, amelyiket már messziről látni véljük.
9,1 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
9,4 km-re. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja. - Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 9,7 km-re. - Református templom Zágon 10,1 km-re.
Mikes-Szentkereszty kúria Zágon 10,1 km-re. Emblematikus, szép kúria.
10,1 km-re. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni. Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is. A Szörcse falu melletti, Feketeügy holtágán kialakított tórendszer jobb sorsot érdemelne.
10,4 km-re. A Nádika feredő 2017-ben került megépítésre, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi, ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.
10,6 km-re. 2 kincskereső is jelzte, hogy a doboz eltűnt. Szerintünk helyesek. A dobozka ott van, ahol a leiras mondja, viszont az en GPSem szerint a koordinatak nem jok. Kézdivásárhely és Kovászna között félúton érdemes megállni a kis templomnál, és a falu végén megszemlélni a Fortyogót, a pipáló Zágoni hegyeket, amiről ezt írta Mikes Kelemen: Úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont.
10,8 km-re. 1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben Imechfalva a neve, temploma 1583 előtti. Alapítása Imecs Antal nevéhez fűződik, 1730-ban Imets Tamás új szentélyt építtet a régi helyébe. A doboz valoszinuleg a fedett reszben talalhato tovabbra is. Meglett vasárnap, az istentisztelet előtt. A templom mellett sokszor elmentunk mar, de a fedett keresztet eddig nem lattuk meg kozelrol.
11 km-re. Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek. A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is. De stíluselemei alapján építését az Árpádok korára teszik, tehát legkésőbb a XIII-dik században épülhetett.

Történelmi-kulturális értékek
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bagoly Kovaszna adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megtaláltuk a vízesést, s amíg az égi zuhany is beindult volna, mi is hazafele indultunk. Hűvös meseerdő sok mackónyommal, és nagy ricsajjal a Kormos parti hajcihő miatt.
 • A koordinatak Csikpalfalvan jok, a hirdetotablahoz vezetnek, egy vilagoskek, fakeretes, uvegezett ajtos kisszekrenyke, epp a bejarati kapuval szemben, a templom oldalan. A szekreny be van horgolva egy rahajtott 40-es szeggel, ott talalhato a szoban forgo lila-rozsaszin muanyagtojaska.
 • Na elhataroztuk neheny marosvasarhelyi haverral es haverinaval, hogy atkelunk a hegyen. Sajnos csak a Jezer-to ala jutottunk, mert kozben a terepjaro kuplungtarcsaja nagyon kezdett szagosodni.
 • Kétszer kerüld meg a fát jobbről balra, és harmadszorra magától előjön.
 • A kisebb erődtemplomokat igyekeztem felkutatni Szászföldön. Telefonos bejelentkezés után sikerült bejutni a templolma.
 • Itt sem boldogultam GPS nélkül. Egészen nagy segítség lenne egy fénykép vagy legalább, hogy bükkfa vagy fenyőfa a hunyó.
 • Az uvegdobozra nagyon hamar raleltem. Mivel a haranglab hatuljatol tisztan latszik.
 • Ezt a rejtekhelyet már többször használtam demonak. Most is ez volt a szándékom és ha az emlékezetem nem csal jó helyen kerestem, de az üreg üres volt, a láda nincs sehol.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Bagoly Kovaszna? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Egyéb rejtekhelyekében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.