Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Menekülés - Kézdivásárhely - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Menekülés - Kézdivásárhely

... Menekülés..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kis Szent Teréz kápolna - Torockó
Festett Tabernákulum
Rejtekhely-vadászat a Vargyas-szorosban
A csapat az Ugron-lyukban
Pokolláz
Narciszmező
Melegföldvár
Templombelső
Sarlós Boldogasszony-kápolna - Kotormány
Itt lenne?
Szent Benedek-kápolna - Görbepataka
Görbepataka
Vasalt mászóút - Egyeskő - Hagymás-hegység
Egyeskő
Kolozsvári Szénafüvek
Dombok a szénafűveknél
Vártemplom - Prázsmár
Pottyantó
Garasos híd - Nagyvárad
Ez is a Garasos hid

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Menekülés Kézdivásárhely fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Menekülés - Kézdivásárhely Fedezzétek fel Kézdivásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Menekülés!

A legközelebbi település Kézdivásárhely, 0,9 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Kézdivásárhely
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Menekülés Kézdivásárhely közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
580 m-re. A kézdivásárhelyi Patikamúzeum a Finta faház emeletén található, a 12-es udvartér 1 szám alatt. A Finta-ház elődje egy körtornácos ház volt, amit 1835-ben építettek, majd 1972-ben lebontanak.
600 m-re. A város egyik legdrágább étterme működött itt, Sinkovits Aurél építette 1895-ben. 1944-ig működött benne vendéglátó tevékenység, szálloda és étterem.
620 m-re. Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Göcsörtös az az ölelés, és elééggé fura mikor sok tekintet szegeződik rád a parkban, amikor felé tartasz. Székelyek Nagy Kincskeresése - 4-dik stáció - Kézdivásárhely - Gábor Áron szobra.
630 m-re. A mai kétemeletes polgármesteri hivatal épületét 1907-ben építették, szecessziós stílusban, takarékpénztárnak. A városháza Kézdivásárhely történelmi központjának egyik legimpozánsabb épülete.
650 m-re. A jó hírnevét onnan szerezte, hogy egy kis zsindelyes házban itt egy idős asszony élt. A kézdivásárhelyi 43-as udvarteret ma is Kicsimama utcának nevezik.
650 m-re. A kézdivásárhelyi főtér északnyugati oldalán áll a Vigadó Művelődési Ház, épült 1902-1904 között. Az impozáns épület homlokzatát az 1902-es, építési évszámos városi címer ékesíti.
660 m-re. 2014 február 14-én szerelem lakatfalat helyeznek ki Kézdivásárhelyen, a 44-es udvartér bejáratában, amit Szerelmi lakatfalnak kereszteltek el. A fal alatt egy kis, ráccsal lezárt gödör található, amelybe a lakatok kulcsait lehet eldobni.
760 m-re. Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs. Áldott karácsonyt! Köszönjük Trekkingklub. Kedves ünnepi meglepetés volt.
760 m-re. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van.
790 m-re. A műemlék-épület az Állomás utca 16 szám alatt található. A Szőcs Mátyás-ház fal-kapuval 1836-ban épült, jelenleg fel van újítva.
880 m-re. Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található. Az épület 1897-ben épült.
880 m-re. A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
900 m-re. Jo kis doboz. De viszakerult a helyere, amikor nem voltak ott. Megtaláltuk. A Kézdivásárhely központjában található Molnár Józsiás-park, a város kiemelkedő személyiségéről, Molnár Józsiásról kapta a nevét.
1 km-re. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző 1896-ban épült. Az Ady Endre utca 20 szám alatt található.
1,1 km-re. A kézdivásárhelyi Kossuth Lajos mellszobor a hasonló nevű utcában, a Milleniumi parkkal szemben található. Vetró András műve, 2003 július 22-én avatták fel.
1,1 km-re. A kézdivásárhelyi egykori Erzsébet árvaleánynevelő-intézet a XIX-dik században épült.
1,1 km-re. A Dac-tó Kézdivásárhely keleti határában, Oroszfalutól északra található, a Torja-patak mellett, a Józsa Béla utca északi végénél. A Torja- és a Kászon-patak összefolyásánál elhelyezkedő holtág környékét, a jövőben szabadidőközponttá tervezik átalakítani.
1,1 km-re. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
1,1 km-re. A kézdivásárhelyi (egykori királyi) tövényszék épülete a XVIII-dik század közepén épült. Az Ady Endre utca 5 szám alatt található.
1,2 km-re. Középkori templomáról nincs adat. Lakói azonban katolikusok voltak, és a reformáció után is részben azok maradtak, temploma református. Vadrózsák körül és drótok között. Vadrózsák körül. Ott voltunk a rejtésnél.
1,3 km-re. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a Dózsa György utca 10 szám alatt található.
1,4 km-re. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt vasminiszternek nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Olyan szerenyen huzodik meg az allomas szomszedsagaban, hogy eszre sem vettem eddig. Érdemes ügyelni, amennyiben a kézdivásárhelyi állomáson fényképeket szeretnénk készíteni. Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt.
1,7 km-re. Lehangoló látványt nyújtott az egykor fényesebb napokat is megélt fürdő. Aki csak reménykedik, általában a reménnyel marad. Reménykedjünk. Kézdivásárhely határában található a Fortyogófürdő nevű, egykori gyógyüdülőhely.
3,1 km-re. Kézdiszászfaluval közösen használták, 1775-ben javítják. Sár nincs, falu megvan, doboz rendben. Sajnos ezt a templomocskát az utóbbi időben többször is kirabolták. Kicsi falu kicsi templom. Régi templomát, mely kinn állott a mező szélén 1648-ban építik.
3,5 km-re. Később azonban visszaköltöznek a Barcaságba és itt csak székelyek maradnak. A dobozt siklóbőrbe bújt szellem őrizte a lemenő nap fényében sütkérezve. Valóban szükség lenne ezeknek a falvacskáknak (Oroszfalu, Szászfalu, Sárfalva, Nyújtód) a részletesebb bemutatására. Most már tudni fogjuk hol végződik Szászfalu, és hol kezdődik Sárfalva. 1426-ban, amikor Zsigmond király szabadalmakat ad a Bereckre települőknek, szászok telepednek ide is és alapítják Szászfalut.
4 km-re. Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
4,2 km-re. Az épülő templom jótevőjének, Demény Antal pesti egyetemi tanárnak nevét emléktábla örökíti meg. Na, ez mán okozott egy kis fejtőrést. Ha az elozo megtalalo utan kerestem volna meg a ladikat, akkor sokkal konnyebb lett volna nekem is. A doboz ott lapul az urnanak nevezett elhagyatott kovazaban, a leirtak szerint annak rendje es modja szerint. A régi templom az 1802 évi földrengéskor összeomlik, helyette 1815-1823 között új templomot építenek.
4,2 km-re. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. A parkig konnyen eljutottunk. A rejtek végül is a temetőben van. Sokat jarok erre mostanság, hamarosan viszek egy dobozkát is. Szent Katalinnak ajánlották a katolikus templomot Szentkatolnán, előtte emlékpark áll, a falu szellemét dícséri.
4,9 km-re. Tudomásunk szerint a világ legnagyobb székelykapuja Torja község Kézdivásárhely felőli bejáratánál áll. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
5,1 km-re. Több alkalommal is jártam a helyszínen. Ejsze a doboz a kapun belül van, s nem lehet bármikor hozzáférni.
5,2 km-re. Mar alig varjuk az uj koordinatakat. A Perkoi Kapolna kedvenc helyunk.
5,4 km-re. A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt. Sokadszor is szép itt, s doboz is meglett.
5,5 km-re. A Perkő hegyen, Kézdiszentlélektől nem messze áll a Szent István-kápolna. Minden év augusztus 20-án itt tartják a Szent István-napi búcsút, mely a háromszékiek legfontosabb katolikus rendezvénye. Sokszor jártunk itt, de mindig visszakívánkozunk. Ezt, bizony nem találtam meg. Aznap az első sikeres megtalálásom volt.
5,6 km-re. Megtaláltuk a dobozotokat a leírásnak megfeleő helyen. Ezt a geodobozt közösen rejtettük, de mivel delia állította össze, és hozta a dobozt, ő lett a rejtő és ládagazda, övé a három pont.
5,7 km-re. Sokadszor, es most is szep. A lodoktor ladajat sajnos mar nem tudtuk megkeresni, mert rank esteledett es nem akartunk a bozotban maszkalni a sotetben.
5,7 km-re. Egy asztal alakú lapos szirt, négy oldalán négy kőszék, amit Berecz asztalának hív a nép. A rejteket többször is körbejártam. Sokszor jártunk itt, s nem sejtettük hogy kincstalálat lesz a vége. A Perkő délnyugati oldalában egy sziklacsoport vonja magára a figyelmet.
6,2 km-re. Innen, a Perkőtől a Lemhény és Almás közti Szent Mihály-hegyig ellátsz. Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.
6,2 km-re. Ott voltunk a rejtésnél. Szép, rendezett a templom és környéke.
6,3 km-re. A XIV-dik század elején Altorjának és Feltorjának két külön plébániatemploma van. A Szent Miklós-templomtól kapta nevét a domb is, amelyen emelkedik.
6,5 km-re. 15,15 m magas, 2011 június 18-án állították, Torja említésének 704-ik évében (1307 - 2011), Pethő Sándor faragómester faragta. Koszi a rejtest. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Rengeteget jartam mar arra, de meg soha nem figyeltem meg ezt a remekmuvet. A világ legnagyobb kopjafája Torja községben áll, az Árpád-park mellett.
6,8 km-re. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Most, hogy feltöltötted a képet, látom, hogy két név is szerepel az évszámok felett. Korán elment, szegény, mondhatták a temetésen. Meglett a centenárius sírkő. Legalábbis a felirat szerint.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Menekülés adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Kézdivásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Az EKE táborból ezen a napon egy szép kirándulást tettünk a Nagyboldogasszony kápolnájától a Nyerges tetőig. A túravezető nagyon sok szép és érdekes dolgot mesélt erről a helyről.
 • Alig vagyunk már páran az oldalon, de te a régi vagy. :-) > Tetszett a feltöltött kép, bár nem úgy néz ki, mint amit december végén készítettek.
 • A Csiga-dombtól elsétáltunk ide is, és megtaláltuk ezt a geofészket a geodobozzal. Visszafele csak egy mókust láttunk, amint gyűjtötte és válogatta a mogyorót.
 • Ez a templom egyáltalán nem idevalósi stílusban épült. Ilyent a magyar alföldön lehet látni.
 • Azért remélem, nem lesz itt igazi forradalom, és nem végzem gyűlölt diktátorként. :-) Én inkább a játszótér újjászületésére gondoltam.
 • Úgy tűnik, hogy nem tekergek eleget, mert nem ismerem az Vargyas-szoros megnevezett látnivalóit. De tetszett a leírásod.
 • Epp javitottak a templomot, otletes rejtes.
 • Egy nagyon szép hétvéget töltöttünk Rapsóné vára lábánál sátorral. Ezt csak fűszerezte a geoláda, a Rapsóné sziklájáról a kilátás, s hát még a Pakulárkő.
 • Kezdem egy olyan példával, amelyben mindenki számára egyértelmű, hogy melyik a jobb és bal oldal. Egy Európában, vagy Európa számára gyártott, és itt használt személygépkocsiban a gépkocsivezető mindig a kocsi bal oldalán ül, függetlenül attól, hogy a szemlélő a kocsival szemben van, vagy esetleg utas az autóban.
 • Kerestem a betűket, és megtaláltam, elég hamar. Szerencsére nem voltak sokan a csúcson, így nyugodtan kereshettem, majd a jól végzett munka örömével foghattam neki a falatozásnak.
 • :) Nagyon tetszik a jatek.
 • Gyimesbükkről visszafele megkerestük ezt a dobozt is. A házakig autóval mentünk, de onnan jöhetett a túrázás.

Sikerült eljutni Kézdivásárhely környékére? Tetszett a Menekülés? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.