Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Mocsáros-vízesés - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Mocsáros-vízesés

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Siklótető - Kommandó
A megtalálás öröme
Bölényrezervátum - Bodzavám
Bölények 4
Református templom - Lisznyó
Megfagyva bár.....
Tartód vára
2295
Vízimalom - Kisbacon
Dolgozik az öreg malom
Leánykavár - Oltszem
Geokutya
Pihenő a Fekete-rez felé - Gyergyói-havasok
A pihenőhely
Répás medence - Zalánpatak
A medence
Tepő vára - Alsórákos
Az alsórákosi Tepő
Ördöglik - Csíkzsögöd
8968

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Mocsáros-vízesés fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Mocsáros-vízesés.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Mocsáros-vízesés!

A legközelebbi település Mocsáros, 3,95 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Mocsáros-vízesés közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
8,1 km-re. A Beusnica-vízesés az Anina-hegység egyik leglenyűgözőbb vízesése. Mivel nincs segítő információ, itt sem sikerült a dobozt megtalálni. Na, ez szerintem szebb mint a Bigér, de ez nincs útban. A mintegy 15 méter magasságból lezúduló víz, az erdő közepén található tisztáson, egyedi és festői tájat teremt.
9 km-re. Gyönyörű tó, a lehetetlen zöld színével. Pontosabb leirás nélkül nem sikerült megtalálni.
10,3 km-re. Szerencsénk volt, hogy eddig esőkkel teli időjárásunk volt, mert a vízesések meg a patakok bő hozamúak, és látványos a megjelenésük. A BEAC Bánsági túráján egyetlen találatunk.
11,4 km-re. A Néra alagútjai közelébe, a Bég hídjáig kocsival is el lehet jutni, majd egy rövid séta következik a látványos sziklába vájt átjárókig. Sajnos, nem találtuk, pedig elég sokáig keresgéltünk. Úgy néz ki nem olvastátok el a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt. Szászkáról gyalogosan a Néra mentén vagy kocsival Potokon keresztül (aszfaltos úton) lehet a Bég és a Néra találkozásához jutni.
12,9 km-re. Szép a vízesés, de gondolom még szebb amikor nincs ilyen szárazság. Kerékpár túrám egyik célja volt ennek a vízesésnek a megtekintése.
13,9 km-re. A Bigár vízeséstől folytatva utam Stájerlakanina fele a Ménes-völgyben - lévén, hogy kerékpárról nézve más a világ mint autóból. Mindenekelőtt többet lát az ember belőle - egy, szerintem csodálatos barlangot és vízesést fedeztem fel nem messze az úttól.
16,9 km-re. 1874-ben még ötven ilyen malom működött a völgyben. Nem kirándulni indultam, de erre vezetett az utam. A Rudaria-patak szurdokvölgyében huszonkét, fából készült vízszintes vízimalom található, többségüket ma is használják.
18,8 km-re. Itt feltétlenül érdemes megállnunk és egy kicsit körülnéznünk. A templom ajtaja nyitva volt, így sikerült képeket készítenem az üvegen keresztül. Ha a Ménes völgyéből Resicabánya fele vesszük utunkat, egy nagyon érdekes városon haladunk át.
21,6 km-re. Vízesés a Német-völgyben (románul Valea Mare, régi osztrák térképen Deutsches Thal), Újmoldova és Padina Mátyé (Padina Matei) között. A 30 m magas vízesés román neve Buraul Mare.
23,5 km-re. Nagy-Szviniecsa-csúcs, románul Svinecea (Sviniecea) Mare.
29,3 km-re. Zagyhíd Osztrovó és Ómoldova között, amely nem vezet sehova, de egyébként sem híd.
29,8 km-re. A vár a jelzőtábla szerint 100 m-re van, csakhogy 90 m az a Duna vizében. Az egykori Krassó–Szörény vármegyében, Berszászka falu szomszédságában, Drenkova település keleeti szélén a Duna partján, a Suva Recska-patak torkolatánál állt valaha Drankó vára.
30,1 km-re. Innét irányították Galambóc ostromát. A Lászlóvárat Luxemburgi Zsigmond építtette 1427-ben, a Duna túloldalán levő Galambóc várával szemben található.
30,1 km-re. A bejárat előtt egy iható vizű forrás van. A Legyes-barlang - más elnevezései Legyeslyuk, Kolumbácsi barlang, Fliegenhöle, Gaura cu Musca - a Duna baloldali partján található, a Babakáj-sziklától lennebb.
30,3 km-re. A Babakáj-szikla egy Dunában található sziklaszirt, Lászlóvára település mellett, mely 7 méterrel emelkedik ki a vízből. A Vaskapu-erőmű megépítése előtt 14-15 m magas volt.
30,5 km-re. A 2,5 km hosszú Krajova-szoros (románul Cheile Globului) a Szemenik-hegység déli határán, az Almási-medence keleti végében található. A Kiskirálymező falutól nyugatra található Krajova- (Craiova, Globu) patak szurdoka gneiszben és palában alakult ki.
32,1 km-re. Kiskirálymező őslénytani lelőhelye Bélajablánc község területén található, védelem alatt álló terület. Rétekkel és erdős részekkel borított domboldal, ahol a mészkövekben, agyagban és homokban, miocén időszakhoz tartozó ősmaradványokat lehet találni.
33,2 km-re. Kákófalva és a tőle délre fekvő Gerőc (Greoni) falu között, a Krassó folyó felett, egy háromlyukú kőhíd maradványait láthatjuk. Elődjét a törökök építették a 17-dik században.
33,2 km-re. Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik. Nevében a kicsinyítő képző Mehádiára utal - Mehadika hírnevét 14 vízimalmának köszönheti, melyek a 20-dik század elején épültek.
34,4 km-re. A település temetőjéhez tartozó, egykori templom maradványa. Kákófalva nyugati szélén, a Templom-domb (Dealul Cuca) tetején egy magányos, lepusztult torony hívja fel magára a figyelmet.
37,7 km-re. A településtől északkeletre áll az egykori Miháld várának romja, a 15 m magas lakótorony maradványa, a feltárások alapján a XIV-dik században épült. Mehádia a Belaréka-patak völgyében, Orsovától 23 km-re nyugatra, Herkulesfürdőtől 11 km-re északnyugatra fekszik.
39,3 km-re. Herkulesfürdőtől 8 km-re esik a jellegzetes, monarchia korabeli vasútállomás, műemléképülete az egyik legszebb állomásépület Erdélyben. 1878 és 1886 között épült, barokk stílusban, AD Serres tervei alapján. Az állomást nem hiába tartják a Monarchia legszebb vasutállomásának. Miután egy órát töltöttünk Herkulesfürdön barangolva, megnéztük az állomás barokk épületét is.
39,4 km-re. A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült. A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették.
39,9 km-re. A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra. A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével.
39,9 km-re. A bánsági szfinxnek nevezett kőszikla a Herkulesfürdőhöz tartozó terület délnyugati szélén, a Cserna folyó partján, a DN 6 jelzésű műút közelében található.
41,6 km-re. A Páfrányos-szoros, románul Cheile Feregari, Herkulesfürdőtől délre, a Nagy-Domogléd-csúcstól nyugatra található A feregari, ferigari szó valószínűleg a feriga szóból ered, ami magyarul páfrányt, harasztot jelent.

Természeti értékek - Krassó-Szörény megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Mocsáros-vízesés adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nem a kőgombák, hanem a menedékház feletti Csűr-kő volt az úticélom. De ha már ilyen közel volt a csúcs, és a közelében a még meg nem talált geodoboz, felugrottam ide is.
 • A képeknek hála, nem volt nehéz elékeresni a rejtekből. Szép a parkocska, de azért nagyon üresnek tünik a zászló nélküli zászlórúd.
 • Hogy csináljátok? Amíg más rendes ember :-) hétfőn dolgozik, ti kirándultok és sorra látogatjátok a templomokat.
 • Nem tudtam az öreg tölgy létezéséről. Csak autóval jártam erre mindig és sosem vettem észre.
 • Ma délben jártam a romos Haller kastélynál. Azt tudtam, hogy romos, de nem gondoltam, hogy ennyire.
 • A Szent Anna-tó-tól visszajövet úgy döntöttünk, hogy megállunk és szétnézünk Tusnádfürdőn is. A borvíz finom volt, hasonlít a csikszentkirályira.
 • Aki azt hiszi ismeri lakóhelye környékét sokszor meglepődik. Na mi is így jártunk.
 • Ismetlem Meli sorait. Ja es meg valami.
 • Már régóta tervezem e forrás felkeresését, és bár elég gyakran átmegyek Marosfőn, csak most került rá sor. A rejteket korulbelul száz méterre lehet megközelíteni autóval, bár az utolsó pár méter ma sáros kátyú volt.
 • Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. A jobb sorsra erdemes valamikori szallo a kommunizmus alatt mint posta mukodott, es sajnos jelenleg is ezt szolgalja.
 • De még a toronyba eddig nem másztam fel, de a dobozért ezt is meg kellett tennem.
 • A Kecske-túrára menet itt találkoztunk a résztvevőkkel. Sokáig kerestük ezt a dobozt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Mocsáros-vízesés? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Krassó-Szörény megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.