Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Fatemplom - Desze - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Fatemplom - Desze turisztikai látnivalói

Desze 1717-ben épült fatemplomában találjuk a legszebb máramarosi falfreskókat, melyeket 1780-ban készítettek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Fatemplom - Desze képtárból:

Templombelső
Templombelső
Ajtó
Ajtó
Templombelső 1
Templombelső 1
Templombelső 2
Templombelső 2
Templombelső 3
Templombelső 3

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fatemplom Desze fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Desze és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fatemplom!

A legközelebbi település Desze, 0,35 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Fatemplom Desze közelében?
- Nagyjézer-mocsár 4,3 km-re. A Kőhát hegységben tőzegláp tavak találhatók, peldaul a Demeter-tó, Vlaschinescu-tó, a Hernécsi Nagytengerszem és a Nagyjézer-tó.
- Aknasugatag 5,6 km-re. Aknasugatag nagy sótartalmú vizei miatt hires erdélyi fürdohely.
- Bréb tava 6,2 km-re. 825 m magasan van, területe 0,43 ha, legnagyobb mélysége 20 m.
- Máragyulafalva 7,2 km-re. Máragyulafalva hagyományorzo falu, érdekessége a házai udvarán levo fákra felakasztott szines fém- és muanyagedények.
- Tatárszoros 7,8 km-re.
- Kakastaréj Gutin-hegység 7,9 km-re. Az érdekes vulkanikus sziklaképződmény a nevét a taréjszerű formájáról kapta, mely már sok kilométer távolságról is felismerhetővé teszi. Kukori - Nem gondoltam, hogy meg fogom találni a dobozt, mikor felértem a tetőre. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Fatemplom Budfalva 8,2 km-re. Budfalva 1644-ben épült templomában őrzik Pintye vitéz, a románok nagy becsben tartott rablóvezére, láncos ingét. Hegyes torony - Szép templom ez is.
- Istenanya születése görögkatolikus fatemplom Felsőkálinfalva 8,3 km-re. Eredeti formájában 1630 és 1663 között épült.
- Gutin-csúcs 8,7 km-re.
- Istenanya elszenderülése görögkatolikus fatemplom Felsőkálinfalva 9,5 km-re. Háromkaréjos alaprajza Máramarosban szokatlan, moldvai hatás.
- Gutin-hágó 10 km-re. Ködben - Innen indultunk neki a Kakastaréjnak.
- Vlaschinescu-mocsarak 10,3 km-re. a Demeter-tó, Vlaschinescu-tó, amelyeket a Forrásliget hegyi üdülőtelepről lehet megközelíteni.
- Ivófalu 10,7 km-re. Ivófalu Nagybányától 32 km-re található.
- Pintye tavak 12,8 km-re. Az 1700-as években építettek bányaipari célokra két tavat a Mogosa csúcs alatt, a Bódi I-II tavakat (Pintye tavak).
- Fenyők tisztása tőzegláp 12,9 km-re.
- Demeter tava 13 km-re.
- Farkasrév 13,9 km-re. Farkasréven szervezik meg minden év június utolsó hétvégéjén a lakodalmi fesztivált.
- Fekete-tó mocsár 13,9 km-re. Fekete tó, románul Taul Negru, ami a Oigla-csúcs (1413 m) és a Fekete-csúcs (1589 m) között található.
- Ősnövénytani lelőhely Kisbánya 14,4 km-re. Kisbánya melletti paleobotanikai lelőhely, diatomitban és vulkáni hamuban levő fossziliákkal.
- Kapnikbánya 15,1 km-re. Első romániai geoládám - Kis figyelmetlenségem miatt csak másodszori nekifutásra sikerült, pedig nagyon egyszerű.
- Szűz Mária Bemutatása templom Barcánfalva 15,8 km-re. A falu végén levő, 62 m magas új kolostor, a legmagasabb faépítmény Európában.
- Kék-tó 2 Felsőbánya 16,2 km-re. Hát, éppen kék nem volt - A lépcsőknek csak maradványai vannak meg.
- Kék-tó Felsőbánya 16,3 km-re. Ez az érdekes sötétzöld színű tó, 528 m tengerszint feletti magasban található, területe 0,50 ha, legnagyobb mélysége 4 m. Talán, majd... - Köszönöm az információt. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Máramarossziget 17,3 km-re. Máramarossziget látnivalói a katolikus templom, a református templom, az 1848-as honvédtisztek emlékmuve, Leövey Klára emlékoszlopa, Hollósy Simon szüloháza, a Történeti Múzeum, a Máramarosi Néprajzi Múzeum, a kommunizmus és az ellenállás áldozatainak emlékmúzeuma, az elhurcolt 38 ezer zsidó emlékmuve, a zsinagóga, Elie Wiesel szüloháza, a Kultúrpalota és a falumúzeum.
- Ortodox kolostor Barcánfalva 17,9 km-re.
- Limpedea sziklaoszlopok Fernezelyi Limpedea-kőfejtő 18,8 km-re.
- Fernezelyi-tó 19,1 km-re. A nagybányaiak kedvenc kirándulóhelye a mesterséges Fernezelyi-tó.
- Szent Arkangyalok fatemplom Dióshalom 20,8 km-re. A dióshalmi Szent Arkangyalok fatemplom, műemlékké nyilvánított épület, egyike a világörökség részévé vált 8 máramarosi fatemplomnak.
- Szent Piroska-templom Sajómező 21 km-re. Sajómező közel 400 éves templomának 1783-ban készült freskóin félelmetes jeleneteket láthatunk.
- Szent Mihály és Gábriel arkangyalok fatemplom Nyárfás 21,2 km-re. Egyike annak a nyolc máramarosi fatemplomnak, amely 1999-ben a világörökség részévé vált.
- Fekete Sas-fogadó Nagybánya 24 km-re.
- Hunyadi János-ház Nagybánya 24 km-re.
- Művészeti Múzeum Nagybánya 24,1 km-re. Művészeti Múzeum, egykori Sóbányahivatal - Nagybánya.
- Római katolikus templom Nagybánya 24,1 km-re. Római katolikus templom, egykori jezsuita kolostortemplom - Nagybánya.
- Szent István-torony Nagybánya 24,1 km-re. A Szent István-torony, Nagybánya szimbóluma, egy sajátos kiképzésű és történetű templomépület maradványa. Áll még a bástya - Nagybánya központja akármelyik nyugati városban megállná a helyét.
- Egykori Arany Szarvas-fogadó Nagybánya 24,2 km-re. Egykori Arany Szarvas-fogadó, majd István-szálló, ma Bányász (Minerul) szálloda - Nagybánya.
- Nagybányai művésztelep 24,2 km-re.
- Mészárosok tornya Nagybánya 24,3 km-re. Miután 1672-ben a kurucok elűzik a vár német őrségét, az erődítmény újra császári kézre kerül.
- Vidám temető Szaplonca 24,9 km-re.
- Batiza 25,3 km-re. Érdekessége a jellegzetes máramarosi motivumokkal diszitett kapu, a bejárati ajtó belso oldalán levo halálábrázolás és a templom belso freskói.
- Istenszülő születése fatemplom Lacház 27,7 km-re. A lacházi, freskókkal teli, Istenszülő születése fatemplom műemlékké nyilvánított épület.
- Szűz Mária Születése templom Jód 30,5 km-re. Jód temploma a legrégebbi máramarosi fatemplom, 1364-ben épült.
- Református templom Koltó 31,5 km-re.
- Bogdán vajda vára Izakonyha 31,9 km-re. Bogdán vajda feltételezett várát Izakonyhától délnyugatra, az Iza déli partja fölé emelkedő domb északi részén találjuk.
- Izakonyha 32,3 km-re. Belső festése 1754-ben készült el, Szaplonczai László költségén.
- Avasfelsőfalu 33,4 km-re. Avasfelsofalu lakóinak nagy része külföldön dolgozik, a megkeresett pénzbol pedig hatalmas, eléggé furcsa épületeket emelnek maguknak.
- Fatemplom Rogoz 34,3 km-re. Rogoz, Magyarlápos - Szent Arkangyalok temploma, 1663.
- Tájház Dragomérfalva 34,6 km-re. A dragomérfalvi tájházat egy régi, máramarosi faházban rendezték be.
- Szeptember végén Koltó 37,8 km-re. Pár lépésre Petőfi somfájának magjából sarjadt somnövendék. Petőfi - A covid járványra való tekintettel, nem tudtunk bemenni a kastély udvarára. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Görögkatolikus templom Berkeszpataka 38,2 km-re. Kővár Máramaros megye nyugati részén, Nagysomkúttól keletre, a Lápos-patak bal partján fekvő kis község.
- Kővár Berkeszpataka 39,1 km-re. A Berkeszpataka délkeleti, Bucsonfalva északi határában emelkedő, az itt nagy kanyart leíró Lápos bal partja fölé magasodó, 407 m magas sziklaszirt tetejét Kővár romjai koronázzák. Hazafele - Nagybányáról hazafele tartva tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük ezt a várat. (turisztikai hely geoládával)
- Kaszakő-menedékhely Széples-hegység 40,2 km-re. Kaszakő-menedékhely, románul Refugiul Arcer.
- Kaszakő-csúcs Széples-hegység 40,3 km-re. Az arcer (ejtsd árcsér) szó jelentése: kasza élesítésére szolgáló fenőkő.
- Szinér vára Szinérváralja 40,6 km-re. A várat a református templom teréről induló kék háromszög jelzésen 1 óra alatt lehet elérni.
- Fekete-forrás Széples-hegység 40,8 km-re.
- Cibles-csúcs Széples-hegység 41,4 km-re.
- Komárnok-csúcs Cibles-hegység 43,5 km-re. Komárnok-csúcs, románul Varful Comarnicele.
- Istvánka-csúcs Cibles-hegység 43,8 km-re. Istvánka-csúcs, románul Varful Stefanitei.
- Felsővisó 44,5 km-re. Felsovisó látnivalója a keskeny nyomtávú hegyi vasút.
- Izaszacsal 45,6 km-re. Izaszacsal egykor hires kerámiaközpont volt.
- Sátorfa-hágó 46,6 km-re.
- Vércse-tó Máramarosi havasok 47,3 km-re. A legnagyobbik a Vércse-tó (Lacul Vinderel), ami a Farcau (1957 m) és a Mihailescu (1918 m) csúcsok közötti nyeregben van 1665 m magasan, területe 0,90 ha, legnagyobb mélysége 5,5 m.
- Katalin-nyereg 55,1 km-re. Katalin-nyereg, románul Saua Pietrii - a Katalin (Catielu)-völgyéről elnevezve.
- Iza kék forrása Radnai-havasok 55,2 km-re. Iza kék forrása - Izaszacsal.
- Borkúti-berek Romoly 55,4 km-re. Borkúti-berek, románul Zavoaiele Borcutului.
- Aranyos vára Kőd 57,5 km-re.
- Bencés kolostor romjai Kőd 57,7 km-re. A bencés kolostor egy kis erdős platón található az Aranyosvár alatt pár száz méterre.
- Golgota-nyereg Radnai-havasok 60,4 km-re. Golgota-nyereg, románul Saua de sub Golgota Rodnei.
- Fedett fahíd Hordó 60,9 km-re. Hordó, a Szalóca mentén, Naszódtól 10 km-re északra található, itt született 1860 szeptember 20-án George Cosbuc költő, innen a falu román neve, Cosbuc.
- Nagy-Pietrosz-csúcs Radnai-havasok 61,5 km-re. Az 1941-es magyar katonai térképen Horthy-csúcs a neve.
- Szamos holtág Szatmárudvari 62 km-re.
- Pietrosz-nyereg Radnai-havasok 62 km-re.
- Nagy-Bukuly-csúcs Radnai-havasok 62,1 km-re. Nagy-Bukuly-csúcs, románul Varful Buhaescu (Bucuiescu) Mare.
- Rebra-csúcs Radnai-havasok 62,2 km-re.
- Mosolygó-tó Radnai-havasok 62,5 km-re. Az egykori jégárak több szemet gyönyörködtető tengerszemet is az utókorra hagytak. Mosolygó találat - Megtaláltam a mosolygó ládát szombaton, egy népes, mosolygó csapat társaságában.
- Tausoare-barlang Radnai-havasok 62,8 km-re. A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.
- Rebra-tó Radnai-havasok 63 km-re.
- Rebra-nyereg Radnai-havasok 63,1 km-re. Rebra-nyereg, románul Saua Tarnita la cruce.
- Esztena-csúcs Máramarosi-havasok 64,6 km-re. Esztena-csúcs, románul Varful Stana lui Verticu (Varatic).
- Murgu-csúcs Máramarosi-havasok 64,6 km-re.
- Toronyága-csúcs Máramarosi-havasok 64,8 km-re. Toronyága-csúcs, románul Varful Toroiaga.
- Fekete nyár Csokmány 65 km-re. A Csokmány melletti fekete nyár a Szamos folyó partján található.
- Torma-kúria Csicsókeresztúr 67 km-re.
- Kállay Antal-kúria Batiz 67,7 km-re. Kállay Antal-kúria - Mioritei utca 98 szám, Batiz.
- Puzdra-csúcs Radnai-havasok 68,6 km-re.
- BlueWhite 69,1 km-re.
- Nárciszmező Szamosmagosmart 70,4 km-re. Elméletileg védett terület.
- Mihályos forrásai Radnai-havasok 70,8 km-re.
- Magyardécse 71,1 km-re. Korán jöttünk, a hideg miatt késik a virágzás.
- Ördög-szakadék Szamoskócs 71,2 km-re.
- Galac-csúcs Radnai-havasok 71,4 km-re.
- Borsafüred 71,8 km-re. Máramaros siparadicsoma és téli üdülőhelye, a Borsa falutól 10 km-re fekvő Borsafüred.
- Vasútállomás Szatmárnémeti 71,9 km-re. Hangyák - A fa megvan, a doboz helyét egy lehullt száraz ággal próbáltam kikotorni, de doboz nem került elő.
- Kossuth-kert Szatmárnémeti 72,2 km-re.
- Galac-nyereg Radnai-havasok 72,2 km-re.

Történelmi-kulturális értékek - Máramaros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Fatemplom adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Desze térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Ez igen! - Ez aztán tényleg egy szép szimpatikus templom...

Sikerült eljutni Desze környékére? Tetszett a Fatemplom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Máramaros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.