Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Vasútállomás - Brád - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Vasútállomás - Brád

Az architektúrában a célhoz érést és a millenniumi ünnepség hangulatát egyaránt fel lehet ismerni. A historizáló architektúra érdekesképpen az akkori magyar vasúti építészetben alig alkalmazott német reneszánsz formavilágot követi. Peron-veranda helyett előkert választja el az épületet a vágányzattól...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Marosdátosi szakadék
Talajút Marosdátos felé
Tűzoltó Park Tusnádfürdő
Tűzoltó Park 3
Kockás tulipán - Rétyi Nyír
Rétyi Nyír 1
Szolcsvai búvópatak barlangja 1 - Alsószolcsva
Vasajtó vagy lengőhíd :)
Siculicidium útja - Jézus Szíve templom - Madéfalva
Naplemente
SZNM 11 Uzon - Református erődtemplom
Református erődtemplom
Rekettyés-csúcs - Kelemen-havasok
A csúcs virágszőnyege
Kisfenyős-kő - Parajd
Vadles
Berkesi-szoros - Torockói-hegység
Berkesi szoros. Fentről a legnagyobb vizesés.
Katolikus templom - Csíkszenttamás
Napóra

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vasútállomás Brád fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Brád és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vasútállomás!

Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Brád, 1,04 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vasútállomás Brád közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
4,4 km-re. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne.
4,9 km-re. Tölgyfa - Cebe.
6,5 km-re. Traianus forrása - Körösbánya.
6,6 km-re. 1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar.
6,8 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik.
14,4 km-re. Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
21,1 km-re. Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
24,7 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
24,7 km-re. Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
24,7 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.
24,8 km-re. Fehérviztől 31 km-re fekszik Felsővidra, Avram Iancu, az 1848-as román forradalmár szülőfaluja.
25,7 km-re. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik. Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen.
28,9 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Mert alig volt rá időm. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá.
29,4 km-re. Sokan itt találkoznak először folyóvízzel, fésűvel, iskolával, jó szóval, Istennel. Sikerült megtalálnom a dobozt. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült.
29,9 km-re. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el.
30,4 km-re. Körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang - a szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény.
32,7 km-re. A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
32,7 km-re. Már a rómaiak is tudták ezt, akik itt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Egy társas kirándulás alkalmával Verespatakon bent voltunk az egyik bányában (ami a kocaturistáknak van kiépítve és kivilágítva). Hát nem a fákkal volt gond, a GPS jól működött. A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag.
Unitárius templom Verespatak 32,9 km-re. Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval.
33 km-re. Jól esett a fenyők árnyéka.
33,7 km-re. A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
33,8 km-re. Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján.
34,5 km-re. Az itt látható körpanoráma lenyűgöző. Láthatjuk a Gajna-tető,Arad-kő, Béli-hegyek, Pethő-csúcs, Zanoga, Bak-hát , Bihar-csúcs, távolabb a Mező-havas, Bocsásza, Sík-havas, Vlegyásza, Öreg-havas csúcsokat. Az Aranyos völgyéböl, a Vércsorog vizesést érintve, a csucsra.
35,5 km-re. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok. Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása. Megtalaltuk: Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly. Gyerekkorom óta nem jártam itt.
35,8 km-re. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam. Egy része gondozott, park jellege van. Szulinapi ajandeknak bevalt. Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Nagyon tetszett ez a hely.
36,5 km-re. A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vasútállomás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Brád térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Délután, miután elvégeztem a napi munkámat. Megjelentettem 11 új rejtekhelyet, elküldtem 5 hírlevelet, írtam 7 új fórumbejegyzést.
 • A tartalmas leírásnak nem én vagyok a szerzője. Dénes Istvánnak és Bordi Zsigmond Lórándnak köszönhetjük az ismeretést, amint azt a szöveg végén feltüntettem.
 • Megtaláltam a rejtekhelyet, a nyolcadik üreget is és nem sok hiányzott, hogy a dobozt is megtaláljam. De mielőtt utána nyúltam volna, arra jött egy szomszéd, meg is szólított, beszélgettünk, és már nem foglalkoztam a dobozzal.
 • Számtalanszor voltam itt, családunk minden férfi tagja szeret leereszkedni a zsombolyba, főleg kijönni onnan :) Meglepődtünk, mikor megpillantottuk alattunk a véget nem érő, puha, fehér paplant, melyből csak a merész csúcsok emelkedtek ki. A pusztában van egy új menedékhely, igencsak impozáns helyen, páratlan kilátással.
 • Szerintem az a legbiztosabb, ha értük mész, és szép ügyesen, kézenfogva, hazahozod őket. Mert még képesek lennének elcsángálni.
 • Negyedszer olvastam a nevem a naplocskaban, de azert jol esett ide ujra es ujra visszaterni. Vegig maszni a csillag alaku bunkerben, uldogelni a sziklaszalon, nezni az alant elrobogo vonatot, hallgatni az Olt zugasat, es gyonyorkodni a csodalatos naplementeben.
 • Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. A háttérben még havasak hegyek.
 • A tábla sajnos 2 darabban van. A leírás nagyon pontos, a doboz könnyen előkerült.
 • Felmasztam es megtaláltam.
 • Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Az épített örökségre gondolok, amit nem tudunk megőrízni, megbecsülni.
 • Az Artmania rockfesztivál ürügyén :-) érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Mivel a koncertek 7 órakor kezdődtek, volt egy bő órám, hogy eljussak a Falkenyhayn toronyhoz, és megkeressem a geodobozt.
 • Elég alkalmatlan pillanatban érkeztem a helyszínre. A templomba nem sikerült bejutni, az ajtó zárva volt.

Sikerült eljutni Brád környékére? Tetszett a Vasútállomás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.