Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Beresztelke - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Beresztelke turisztikai látnivalói

1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Beresztelke fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22819 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Beresztelke!

A legközelebbi település Beresztelke, 0,37 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Beresztelke közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Magányos tölgy Szászrégen A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére.
Kisfülpös
Magyarfülpös Eredetileg szász település 1314-tól.
Huszár-kastély Abafája A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt.
Római-katolikus templom Szászrégen Nem találtuk meg. Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve. Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.
Abafája
Címeres kút Szászrégen Három címert láthatunk rajta.
Vajdaszentivány tava
Unoka Középkori templomáról nincs adat.
Petele Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették.
Dedrád 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.
Tancs 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve.
Fatemplom Petele Együtt. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében. Nem éppen együtt. Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni.
Református templom Vajdaszentivány Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan.
Körtekapu
Toldalag
Harangláb Református templom Körtvélyfája Kis kitérővel. Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz. Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam.
Hattyúk tava Faragó Aszfalt darabbal álcázva. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Faragói tavak. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. Rejtekfa. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Másik fa. Az a másik fa az aszfaltos fa.
Toldalag tava
Bala-tó Póka
Dedrádszéplak A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak.
Református templom Gernyeszeg Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait.
Pusztaalmás A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett.
Nagyercse
Teleki-kripta Gernyeszeg
Teleki kastély Gernyeszeg Élő barokk kastély. Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk. Gernyeszeg. Ott jartunk, de nem tudtunk bejutni a kastely udvarara. Kell még próbálkozni. Szerintem ha még arra jársz, próbálkozz újra. Sikerült bejutni. A Teleki-kastély kapuja zárva volt, kapus sehol.
Póka
Marossárpataki tavak Lehangoló élmény csalódással. Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre.
Idecs vára Alsóidecs Jó kis emelkedő. Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.
Magyarpéterlaka 1465-ben Péterlakaként szerepel.
Teleki-kripta Marossárpatak Egyiptizáló kripta dór oszlopos portikussal. Késő délután indultam, néhány közeli rejtekhelyet felkeresni. Sír(almas). A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. Sajnos a dobozt nem találtuk meg. A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg.
Alsóbölkény 1645-ben Magyarbölkény a neve.
Mezőmajos
Marossárpatak Betonsarok. Nagyon szép a szoborpark. Szoborpark. Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark. Locsolás közben. A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek. Megvan. Meglett.
Felsőidecs 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
Bátos
Pókakeresztúr 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
Sáromberke tava Szép park. Irigylésre méltó szép park, nyáron igazán vonzó lehet. Második alkalommal. Ez a második alkalom volt, amikor a sáromberki halastavak mellett elrejtett geodobozt kerestem.
Marosjára
Teleki-kastély Sáromberke
Szászrégeni Mocsárerdő Szászrégeni Mocsárerdő. Kar, hogy a lancfuresz nyomot hagyott nehany fan. Szászrégeni Mocsárerdő. Éjjel, a hangulatos holdfényben sétálva kerestük meg a dobozt. Szászrégeni Mocsárerdő. Kalandos kis ejszakai tura volt. Evszazados tolgyek alatt.... Itt mar szerencsevel jartunk nem ugy mind a Gorgeny varanal.
Tölgyfa maradvány Mocsárerdő Szászrégen
Református templom Marosvécs Megvan a doboz. A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Egyedi és különleges templom. A marosvécsi várkastélyhoz felvezető lépcső teteje mellől egy ösvény indul a főútról nem látható, régi, torony nélküli református templomhoz. Hazafelé. Nem emlékeztem a segítő információra, ezért előbb a zsindelyek alatt kerestem (rejtett ott már BabBerci néhányat), de mivel ott nem volt, folytattam a keresést a lábaknál. Kastély árnyéában. A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket.
Teleki kripta Sáromberke A sáromberki Teleki kripta. Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be.
Kemény-kastély Marosvécs Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt.
Erdőszengyel Középkori templomáról nincs adat, de feltételezhetjük, hogy a középkorban katolikus falu volt, majd a reformáció idején református lett.
Erdőszakál
Kemény család várparkja Marosvécs Elsőként a bélelt doboznál. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. Elvitték a törmelékkel együtt?. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem.
Görgényadorján
Temető Erdőcsinád Kíváncsiskodó helybeliek . A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Puszpángbokrok. Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak.
Bátos vára Burgberg Bátos Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.
Síremlék Erdőcsinád A legnagyobb dombocska kerek, itt található a ravatalozó is.
Homokkő képződmény Bátos Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce.
Csanád vezér szobra Erdőcsinád Csanád Doboka ispán fia, Ajtony egykori vezére volt.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Beresztelke adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Beresztelke? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.