Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Levendulaültetvény - Mezőmadaras - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Levendulaültetvény - Mezőmadaras turisztikai látnivalói

A mezőmadarasi 5 hektáros levendulamező az egyik legnépszerűbbb Maros megyében, 2018 óta rendszeresen szerveznek itt levendulafesztivált. Június közepétől 3 héten és 4 hétvégén át, virágzó levendulabokrokkal, illóolajokkal, a levendula virágából készült termékekkel várják a látogatókat...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Gabi barátom az Apahavas csúcskeresztje mellett.
Gabi barátom az Apahavas csúcskeresztje mellett.
760
760
Kis-Tiha nyereg és a Papláb-tető
Kis-Tiha nyereg és a Papláb-tető
Az urak padja
Az urak padja

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Levendulaültetvény Mezőmadaras fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Mezőmadaras és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Levendulaültetvény!

A legközelebbi település Mezőmadaras, 1,67 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Tovább utazás a Székely-Mezőségen
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Levendulaültetvény Mezőmadaras közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Mezőkölpény Marosvásárhelytől 14 km-re északnyugatra, a Komlód völgyére nyíló völgykatlanban fekszik, és a 10 km-re keletre levő Mezőcsáváshoz tartozik. Halásztó a völgy mélyében. Közös kincskereső-kiruccanáson vettem részt a mezőkölpényi tó mellett elrejtett geodoboz rejtőjével.
A reformáció idején az egész lakosság református lesz, a templommal együtt. A középkorban tiszta katolikus falu, amire egy 1484-dik évi oklevél is utal, amely szerint székely település.
A régi templom a falu délkeleti részén állott, a falu akkori központjában, 1884-ben lebontják és felépítik a ma is álló új templomot. A reformáció idején az egész lakosság református lesz, a templommal együtt.
1451-ben jelentkezik először a forrásokban villa Zabedy néven, középkori templomáról oklevelek nem beszélnek. Középkori harangja van 1448-ból: O rex glorie veni cum pace Anno Domini MCCCCLVIII felirattal.
Isten dombja Mezőbánd A Bándról Marosvásárhelyre bevezető út nyugatról megkerüli ezt a magaslatot. Az Isten dombjánál találkozik a bándi, a bergenyei, és a paniti határ.
1800-ban nyugati részén meghosszabbítják és kőtornyot építenek hozzá. Középkori templomának szentélye, keleti része ma is a régi.
Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki. Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
A község a Marosvásárhely Metropolisz Övezethez tartozik. Ott voltam az újrarejtésnél. A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk. Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt.
1575-ben Bergenie, 1632-ben mai formájában, Bergenye néven említik. Először 1334-ben a pápai tizedjegyzékben jelentkezik a neve Bergune, Borgone formában.
Az erdő szélén, egy dombon helyezkedik el. Sikertelen próbálkozás. Ez már a második próbálkozásom volt. Mit éreztél?. V Első. Hazudik aki azt mondja, hogy nem érez semmit amikor egy geodobozt elsőnek talál meg. Az Aranyhalacska Marosszentkirályon található, csupán 5 percre Marosvásárhelytől.
Remeteszeg közigazgatásilag Marosvásárhelyhez tartozik, ma már összenőtt a várossal. A dombról a teljes Marosvásárhely látható, és a Maros völgye Régentől Szentpálig. Oszloptalp. Könnyen megtaláltam, a doboz kilátszott a kövek közül. Rejtettem itt egy új geodobozt. Ma kibicikliztem Remeteszegre, hogy megkeressem az itt elrejtett geodobozt. Szuper kilatas. Valoban gyonyoru a kilatas innen.
Kerdes. E Szép helyek. Jártunk arra többször is, míg közelebb laktunk. Bazsarózsa-rezervátum Mezőzáh. A mezőzáhi bazsarózsa-rezervátum innen légvonalban 16 km-re található. István-tó - Fekete határrész, Mezőmadaras.
Nyugta-tó - Marosszentkirály. A helyfoglalással, nyitvatartással, a tóban levő halfajtákkal, sporthorgászattal, illetve egyéb tevékenységekkel kapcsolatban, lásd a hely képtárába feltöltött képeken levő adatokat.
Náznánfalva határában feltárt leletek egyértelműen alátámasztják, hogy már a bronz és a római korban is lakott terület volt. Oldalt, a kiskapun. Marosszentkirály felől érkeztünk ide, miután az Aranyhalacskánál rejtettem egy geodobozt, a fekete hattyú minden tiltakozása ellenére. Becsavarozva. Itt is már másodjára próbálkozok. Zárva. Szép kis kápolna, de sajnos a kapu zárva. Az eredetileg székelyek által lakott településről az első írásos forrás 1293-ból származik.
A Zöld-tó Marosszentkirályon található, a Polgármesteri Hivatal háta mögött, nagyon közel Marosvásárhelyhez. Na ez furcsa. Kapu zarva. Nyitvatartás - Zöld-tó. A horgásztó programja az első feltöltött képen látható. Kocahorgász. Nagyon furcsa ez a horgászási mód nekem.
Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa. Látnivalója templomának gyönyörű freskója.
1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
A marosvásárhelyi alsó gát az 1970-es árvíz után épült. Megközelíthető az Alsógát (Barajului) utcából. Szezonzáró kincskeresés. Este megnéztem az időjárás előrejelzést. Én is feladom. Százszor leírtam már, hogy az amire az emberek úgy hivatkoznak, hogy "oldal", vagy "honlap", az helyesen "webhely". Több doboz. Több dobozra is akadtam a helyszinen köztük egy másik oldal dobozára és egy mintavételre alkalmas dobozkát ami tele volt széklettel.
1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
A marosvásárhelyi Lovaspálya (Lovasiskola, Méntelep) az új gát közelében található. A lovassportnak Marosvásárhelyen nagy hagyományai vannak. Nem találtuk meg. Valószínűleg valaki elvitte. A Lovaspálya geodoboz eltűnt. Ma ellenőriztem a lovaspályánál elrejtett geodobozt. A Lovaspálya geodoboz eltűnt. Ez igy van, jun 16-an kerestem a dobozt.
A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Jo kis maszas volt. Megtalaltuk, beletettunk egy kulcstartot. Megtaláltuk. Az öngyújtót egy iránytűre cseréltük. Megvan. Cseles rejtek.
A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt. Bernády György építtette, 1910-ben.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Levendulaültetvény adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Mezőmadaras térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A regi banyajaratban - Menet Podragu fele kerestem meg. Elegge romantikus es sotet helyen femkeretben...
 • Függőhíd - Valamikor, ez a híd nagyon jó állapotban volt. Sokszor gyalogoltam fel Bixádról az Olt partján, a Malom csárdához, meginni egy üveg sört...
 • A régi kőkereszt - Mivel most még nem volt besötétedve, s az úthoz, a parkolóhoz is nagyon közel van úgy döntöttünk, hogy ideje megkeresni ezt a dobozt is. A segítő információ alapján hamar megkaptuk és meglepetésünkre elsőknek...
 • Körtefa - Megtaláltuk, és köszönjük a rejtést...

Sikerült eljutni Mezőmadaras környékére? Tetszett a Levendulaültetvény? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.