Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Tatár-tető - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Tatár-tető

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Horgásztavak - Csürülye
Az egykor szebb napokat is megélt gát 1
Zichy-barlang - Körösrév
Vasúti megálló
Római-katolikus templom - Hosszúaszó
Elhagyott fakereszt a káplona kertjében
Világosvár
Világos
Status quo ante zsidó temető
Kripta
Fedett falépcső - Segesvár
Reneszánsz minták
Református templom - Mezőkeszü
Csendélet
Bölényrezervátum - Bodzavám
Pihenőhelyek
Gyilkos-kő kilátó
A kilátó jelzőtáblái
Református templom - Vízakna
Kisharang

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tatár-tető fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Tatár-tető.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tatár-tető!

A legközelebbi település Nyágra, 11,8 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Tatár-tető közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2 km-re. Sziklakilátó a Nedves-patak fejében. A Nedves-túra alkalmával, a Tiha-csúcs felé menet bukkantunk rá erre a kilátóra. Egy kellemes sétányira van.
2 km-re. A nyolc méter magas vízesés a Nedves-patak, románul Paraul Umed völgyében van, körülbelül 400-500 méterrel a Gyöngyös-patakba ömlő Nedves-patak torkolatától. Jó lenne, ha összejönne. Egyetértek az érveléseddel. Én már jó ideje tanulmányozom, keresem, hogy hol lehet a Tiha-vízesés, de nem találtam egyértelmű információt róla. A Tiha-vízesés a Kelemen Nemzeti Parkban található.
2,7 km-re. Az Ilvai Tiha-patak mentén, a Tiha-tető felé érdekes sziklaképződmények mellett haladhatunk el. Ezek egyike egy nyúl formájú szikla.
3 km-re. A Tihu csúcs megközelitését Palotailváról ajánlom. Ilva patak völgye (piros kereszt), Nagy Ilva patak völgye (kék kereszt), Tihu patak volgye (Tiha Ilvei kék pont). Dacára annak, hogy első kincskereső túrám volt, felérve a csúcsra azonnal "szimatot fogtam": még a GPS üzembe helyezése előtt felfigyeltem a sziklavájatra, mint rejtek-gyanús hely. Szépek a képek, úgy néz ki a fotótéma is ott hever a Tiha-tetőn :-) Nyugodtan tölthetsz fel nagyobb méretű képeket, max. Egy szűz geodobozt elsőnek megtalálni általában a fiúk előjoga :-).
3,8 km-re. Egy élmény volt az Illés-szikláitól beereszkedni az itt-ott embermagasságú kúszófenyők között a nyeregbe.
4,6 km-re. A Kelemen-havasok főgerincén levő Ruszka-csúcs délkeleti oldalában találhatók Illés kövei, másnéven Illés sziklái (Pietrele lui Ilies).
7,7 km-re. A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve. Maroshévízről indulva, többnapos gerinctúra közben találtuk meg. Te vagy az elso hivatalos megtalaloja a doboznak. A noteszben is mi voltunk az elsők. Nem ajánlom ezt az útvonalat, csak gyakorlott kalandra vágyó túrázóknak, mivel a jelzések nagyon gyengék, a kidőlt fák, a patak, meg a bokrok rendkivül nehézzé és lassúvá teszik a haladást.
7,8 km-re. A Kelemen-havasok Pietrosz-csúcsa, másik nevén Nagy-Köves, a Keleti Kárpátok legmagasabb vulkanikus eredetű csúcsa, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található. A Kelemen-havasok csúcsrégiójának megközelítésére a legalkalmasabb útvonal a Nagy-Ilvavölgye. Amint ide-oda járkáltam, kezemben a GPS-szel, kis híján belepottyantam az említett sziklaüregbe. Konzervdobozokkal van tele a geodoboz? Vatra Dorna felől közelítettük meg.
8 km-re. A Negoj-nyeregtől körülbelül 700 méterre található egy védkunyhó, a Negoj tisztáson.
9,2 km-re. A jelenleg 95 százalékban elkészült, földből készített duzzasztómű tervezett magassága 105 m, építését 1989-ben kezdték el. A ratosnyai épülő víztároló Ratosnya községtől észak-északkeletre, sziklás környezetben található, a Szék-, Tiha- és Középső-patakok összefolyásától délre, 1 km-re.
10,2 km-re. A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett. A szép fenyőerdővel körbevett tó Kolibicáról vagy Ratosnyáról indulva is megközelíthető.
10,4 km-re. A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m), a meteorológiai állomástól csak pár méter választja el. Az elénk táruló látvány csodálatos, kilátás nyílik minden irányban. Egy kis vasárnapi 25 km-es séta.
10,7 km-re. A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti. A román Cascada Lomasel megnevezésből kiindulva - mivel a földrajzi hely nevét nem áll módomban megváltoztatni - a ládát Kis-Lomás helyett rokonszenvesebb hangzása miatt Lomáskának neveztem el. Már egy ideje kívánkozok eljutni ide, rejteni szerettem volna. Van neked egy kis, saját, különbejáratú vízesésed a Kofa völgyében. Szegek, szegek, de mit kezdjek a ha jön a nagy meleg.
10,9 km-re. A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek. Az egyik alakzat oldalában egy emberfejhez hasonlítható szikla nyúlik ki. Mikor olvastam, hogy a Kis Lomás vízeséshez készülsz, biztos voltam benne, hogy itt is rejteni fogsz. A Kis-Lomás-vízesés felé menet megálltam megkeresni ezt a dobozt. Útban a vízeséshez felmásztunk ide a sziklához is, hogy megkeressük ezt a geodozbozt is.
11,3 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
11,3 km-re. A Kis-Lomás-vízeséstől körülbelül 800 méternyire délkeletre egy hegyi menedékhely található, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal mentén. A menedékhely még jó állapotban van, és remélem, még hosszú ideig így is marad.
11,4 km-re. A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk. A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. A családdal indultunk a Funtineli forrás megkeresésére. Szent Mihály nap utáni csend és nyugalom uralkodik a hatalmas legelőkön. A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba.
11,5 km-re. A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény. Az Orbán Balázs által Puturoásza-tó néven említett tó környékét védett területté nyilvánították. A Kis-Lomáska vízeséstől folytattuk útunkat a Jézer-tó fele. Ez egy nagyfulu nyestkutya. A Transzkelemen egyik célpontjaként jelöltem meg a tavat, bár jártam már itt, azért nem akartam kihagyni, mert nagyon szép látvány, nekem nagyon tetszik.
11,7 km-re. A Magyar-Negojtól északkeletre található patakvölgyben épült Demeter-ülepítőtó egy nagyobb és két kisebb ülepítőből áll, melyek a Román-Negoj kénbányájához tartoznak. A patak amelynek völgyében ezek az ülepítők találhatók Izvorul Fetii, (Nagy-Demeter) Dumitrelul Mare, Fekete-sár (Neagra Sarului) néven szerepel a különböző térképeken.
12,5 km-re. A Sólyom-szikla a Kelemen-havasokvan található, Nyágra (Neagra, Fekete-Göde) település közelében.
12,7 km-re. Nyágrán, a Maros-szoros felsõ szakaszán, a barlangok elérik a 800 m tengerszint feletti szintet. T1 és T2 barlangok - Göde-Nyágra.
13,4 km-re. Tamó sziklavára az 1862 méteres Tamó-tetőtől dél-nyugati irányba 900 m távolságra, 1820 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Már Erdély területén található. A Tamó szikláit egy kicsit nehezebben találtuk meg, az oda vezető ösvényen nem sokan járhattak, úgy kellett átvergődni és felkapaszkodni a törpefenyők között.
13,5 km-re. Vulkanikus hegységben barlang? Na ne. De mégis, a Kelemen-havasokban, a fatörzs-barlangok mellett, van egy másik érdekes lik is, az andronyászai Nagy-barlang.
13,5 km-re. A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban. A T3-as (05-117/31) barlang 50 méterre van a T2-től.
14 km-re. Egy kis séta után következett ez a harmadik bunker, ahol egy kicsit megviccelt a rejtekfotó, mert a fotó alapján máshol kerestük. A jelzésről kissé kitérve, megnéztük az ott levő lövészárkokat, majd a jelzésen elértük a 3.
14 km-re. Közvetlenül az ösvény mellett egy elfordított U betűhöz hasonló, méretes sziklakapu vonja magára a figyelmet. A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. A vendéglő parkolójában hagytuk az autót és innen indultunk a sárga kör jelzésen a Ládás Háza-barlang felé. A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel.
14 km-re. A Szerecsen-sziklák a Maros szoros egyik feltűnő érdekessége, az országútról mindkét irányból jól látható. A sziklák peremén második világháborús lövészárokrendszer húzódik végig, sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral. Ebben az évszakban és órában, az erdőben már sötét van. Egy kellemes tavaszi túra során érintettem a Szerecsen sziklákat. Egy kicsit keresgéltük magát a bunkert, de miután megtaláltuk nem volt semmi kétség, hogy hol is kell legyen a geodoboz és ott is volt a helyén.
14 km-re. Megtaláltuk a természet titokzatos munkájának diadalívét. Mivel a Ládás Háza barlang környékét már alaposan bejártam, ezt a sziklakaput is én ismertettem először a Rejtekhely-en érdekes pontként, ez alkalommal csak a geodobozt megtalálni álltam meg itt röviden.
14,2 km-re. A kilátón üldögélve élveztük a lemenő nap utolsó sugarait és énekelgettük: Maros vize folyik csendesen. A Ládás Háza-barlangtól visszatértünk az elágazáshoz.
14,2 km-re. A vonat ajtajából nem kis szintkülönbségről kell leugrani a talaj szintjére. Aki vonattal érkezik a helyszínre, annak Andrásháza lerobbant, gyászos állapotban levő vasúti megállójánál kell leszállni.
14,2 km-re. A Maros-szorosban, Göde és Ratosnya között, különleges természeti képződményeket találunk, mállás- és rönklenyomat-barlangokat. A rönklenyomat-barlangok nem valódi barlangok, csak pszeudokarszt jelenségek. A Sziklaablaktól jöttünk át ide. Délben jött ránk, hogy túrázzunk, és elfutottunk Ratosnyára.
14,4 km-re. A Veres-kő sziklacsoport az Apostolok szikláitól 4 km távolságra délnyugati irányba 1670 m  magasságban szintén a gerinc közelében helyezkedik el. A 12 Apostol sziklacsoportjai után a Veres-kő szikláit kerestük fel.
14,5 km-re. A szalárdi hármas bunkertől kellemes sétával érkeztünk a gerincen levő geodézikus ponthoz. Innen az ösvény ereszkedni kezd, mi viszont úgy döntöttünk visszafordulunk, az autó a forrásnál volt.
14,6 km-re. A Szerecsen-sziklák közelében az ösvény két oldalán, egymással szemben két bunker állt. Mindkettőnek ma már csak a maradványai vannak meg. Az 1. A Bunker 1 után hamar következett az egymással szemben levő két bunker.
14,7 km-re. A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. A bunkerek közül legalább hat ma is megtalálható. Szalárd nyugati végénél levő forrásnál parkoltam, majd elindultam gyalog, az út mentén, a piros ponttal jelzett túraösvény másik vége felé. Mi volt ez az üzenet? Egy kis keresgélés után előkerült az ösvény kezdetét jelző tábla, elkezdödött az ut a meredek emelkedőn felfelé.
14,7 km-re. Habár a környező fák eléggé megnőttek, a kilátás még mindig jó Ratosnyára, és a Maros völgyére nyugatfelé. A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, a Görgényi oldalon, a 90-es években még Lapos-kőnek neveztük.
14,7 km-re. A szalárdi Szerecsen-sziklákon, a piros ponttal jelzett túraösvény mentén több bunkert, kiépített sáncrendszert láthatunk. Az ösvény Andrásháza és Szalárd közötti, a főútról induló végétől felfelé haladva, ez az első sáncrendszer a jelzés közelében.
15 km-re. Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található. A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg. A "melegpocsolya" rendes neve: Kis-Bánffy forrás. A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tatár-tető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ha már erre jártunk visszarejtettük a dobozt egy szív alakú mélyedésbe, kövek takarásába. Nem győztük csodálni az őszi színpompát.
 • Ott voltunk a rejtésnél. A Székelyek Nagy Menetelésére, na meg a Nagy Kincskeresésre készülödve segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat.
 • Nagyot nevettem :-).
 • Nagyon hangulatos, csendes falu. Egy kicsit nagy volt a fű a templomocska körül, de meglett a doboz.
 • Székelyudvarhelyi látogatásom alkalmával kerestem meg a várat. Bár nem volt nyitva a kapu, a kapus beengedett hogy megéztem az érdekes harangkiállitást.
 • Lehet, hogy csak én nem voltam elég alapos. Amúgy eseslevi kommentje alapján elsőre a fa tövére gondoltam.
 • Fehér-mező szépsége örök. Juh-patak irányából másztunk ki, az ösvényt még vastag hó borítja.
 • Szerencsere nem volt nagy forgalom.
 • Harisnya? Khmm, lepedőt akartam mondani.
 • Köszönjük. Nagyon jóó volt :) (Kinga).
 • Sokáig nem jelentettem be ezt a rejtekhelyet megtalált rejtekhelyként mivel én rejtettem. Most viszont bejelentem "Ott voltam rejtésnél" típusú bejegyzéssel, mert zavar, hogy a lakhelyemhez legközelebb eső rejtekhelyek listáján foglalja a helyet.
 • Sajnos a kapuk zárva voltak, csak az utcáról nézhettük ezt az impozáns épületet.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Tatár-tető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.