Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Lécfalva - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Lécfalva turisztikai látnivalói

Lécfalva falu Romániában Kovászna megyében, közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik, a szomszédos Várhegy falut 1899-ben csatolták Lécfalvához. Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre a Feketeügy jobb partján fekszik.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Lécfalva képtárból:

Kultúrház
Kultúrház
A templom
A templom
Emlékmű
Emlékmű
A toronyóra
A toronyóra

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Lécfalva fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Lécfalva!

1332-ben villa Beze, Lézafalva, Lozofalva néven jelentkezik az oklevelekben. 1537-ben Leczfalvának írják. Az 1567... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Lécfalva, 0,12 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Háromszék közép falui és forradalmi szerepe
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Lécfalva közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,3 km-re. Lécfalvától délre, az árterület fölé emelkedik, a kelet-nyugat irányú 550 m magas Várhegy-domb. A terkepen egy kovasznai haz jelenik meg a foteri park kozelben, s Lécfalva az más. Ez majd alkalom es ordogadtaval kiprobaltatik. Miután jól bevacsoráztam fokhagymás napraforgómagtejfölből, sikerült az ördögöt kiűzni Székelybánja várából. A Várhegy viszonylagos magassága kicsi, csak 20 m.
4,4 km-re. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni. Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is. A Szörcse falu melletti, Feketeügy holtágán kialakított tórendszer jobb sorsot érdemelne.
4,5 km-re. A harangozó asszonyság férje-úra beengedett a templomba. Ott voltunk a rejtésnél.
Lovak szobra Dálnok 4,8 km-re. Az egykori dálnoki ménes szálláshelye előtt áll a Lovak szobra, melyet Miholcsa József szobrász készített, az 1990-es évek közepe táján. Kár hogy ezt a szobrot csak az nézi meg, aki tudja hogy itt van, mert a környék nem éppen lélekemelő gyönyörúség. Regi allami gazdasag nyomait vizsgalgatva, ugy a szekelykaput, mind a lovakat es az epuleteket. Érdekes szoboregyüttes, bár a környék nem annyira megnyerő.
5 km-re. Gábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában. Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából. Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Igen, hézagban volt.
5,2 km-re. Dálnok harmadik Dózsa György emlékhelye a Dálnok patak völgyében, a műút melletti Dózsa panzió udvarán található. Miholcsa József alkotását 2004 nyarán avatták fel. Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Nem találtam meg a dobozt, mert nem is kerestem.
5,4 km-re. Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika. Egy kis munka utáni, esti keresgélés. Kivettük a bigyót belőle, igyekszünk minél hamarabb máshova helyezni. Szerintunk ez a hely megerdemli a dobozkat. - Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 5,5 km-re.
5,5 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
6 km-re. A közigazgatásilag Réty községhez tartozó falucskától délkeletre, egy legelőnek használt dombocska tetején egykor vár álott, melynek emlékét a Fergettyűvár helynév őrzi. A templomkert kissé elhagyottnak tűnt a szép ősyi délutánon . Ha együtt rejtettétek a geodobozt, akkor az Ott voltam a rejtésnél bejegyzéstípust használhatod. Mennyire lenne fair bejelenteni, hogy megtaláltam? A Feketeügy felé siető Szacsva patak völgyében fekvő Egerpatak nyugatról a Rétyi-nyírrel határos, területét már az őskorban is lakták.
6,3 km-re. A többszöri felujítás ellenére szentélye máig megőrizte eredeti, félköríves formáját. A geodobozt nagyon könnyű volt megtalálni. Megtaláltam a dobozt. Kellemes nyarias idoben kerestuk fel a regeszeti asatasairol hires Dobolyka teton allo templomot. Réty református templomát az évszázadok során kétszer ujították fel, először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében.
6,6 km-re. A Rétyi-nyír egy több hektáros természetvédelmi terület, növény- és állatritkaságai miatt Európa egyik csodája, a környékbeliek kedvelt turisztikai célpontja. Udv, tud meg valaki valamit errol a dobozrol? Aznap Szacsvára tartottunk, így magától érthetődött, hogy levadásztuk elsőknek ezt a ládát. Ez egy teljesen uj doboz.
6,6 km-re. A Magyar Honvéd szobor Réty községtől keletre, a Kovásznára vezető főut mellett, a Rétyi Nyír természetvédelmi terület szomszédságában található. A szobrot 1942-ben állították az I világháboruban harcolt rétyi 24-es honvéd gyalogezred, a brassói 24-es Honvéd Bajtársi Szövetség tagjai. Meglett a dobozka leírás szerint. Kezdem egy olyan példával, amelyben mindenki számára egyértelmű, hogy melyik a jobb és bal oldal. Gratulálok a megtaláláshoz.
6,7 km-re. A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa. Ezt a csapatmunkával elrejtett geoládát, csapatmunka nélkül találtam meg. Az V-dik Rejtekhely talalkozo alkalmaval talaltuk meg ujra, e legendas var helyet. Ezt már nem sikerült megtalálnom. A helyet régen szántották, ma legelő - ezt a kenyér alakú dombot Bibarc-tető néven ismerik a környékbeliek.
7,2 km-re. A falu a templom védőszentjéről, Szent Márkról kaphatta nevét. A régi templom már nem létezik, helyébe 1875-ben új templomot építenek.
Barabás Miklós szobra Kézdimárkosfalva 7,3 km-re. Édesapja Barabás János, édesanyja Gaál Therézia - a nagyenyedi kollégiumban tanult és már fiatalon kezdett arcképfestéssel foglalkozni. Meglett a doboz, de a földön volt. én voltam a tanú a rejtésnél. Kézdimárkosfalva egyik híres szülöttje Barabás Miklós festőművész, aki 1810-ben látta meg a napvilágot, szegény család sokadik gyermekeként.
Sepsibesenyő régi temploma 7,4 km-re. A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak. Jó időben, gyönyörű helyen, szépen karbantartott templom ez a besenyői. Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt.
7,6 km-re. A besenyői tó Kovászna megye egyik legnagyobb tava, az 1980-as években létesült. Vegre egy nekem valo doboz. Csónakázás és dobozrejtés? A szekely capa a tobol felkoltozott a maksai hegyoldalba, s ott rakta le a ladajat. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található.
7,8 km-re. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére. Oh, szuper, akkor majd én rejtek oda. Dálnokon nincs még rejtekhely. Csak mert előreláthatólag augusztus folyamán jövök egy néhány napra ide, és szeretném majd megkeresni. Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében.
8,2 km-re. Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
8,3 km-re. Ezt a geodobozt rejtés előtt találtam meg :-) Hogy volt ez lehetséges? Megtaláltam a dobozt. A rejtekhely találkozó alkalmával találtuk meg. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér.
8,9 km-re. Többször átépítették, de megmaradt csúcsíves ajtókerete, a szentély két ablaka és sokszögzáródása. Temploma a XV-dik században épült.
9 km-re. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize. Tudás vagy szerencse? Egyik legszebb erdo. Ez a doboz az V-dik találkozóra volt rejtve. Kisborosnyó részének tekintik Kispatakot, pedig bő 1,5 kmtávolság választja el a két települést.
9 km-re. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. Kösz az infót, alig várjuk. Na ez aztán a sebesség. Történetesen pont ma készültünk a Rétyi Nyírbe, tehát pont jókor jelent meg ez a láda, így megtudtuk csodálni ezeket a kockásliliomokat. A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk.
9,3 km-re. Mint egy hegy úgy tornyusul a falu fölé. Körbesétáltuk a kasztrumot, de nem sikerült a dobozt megkeresni zavaró tényezők, vagyis juhnyáj miatt. Megtaláltam a dobozt. Komolló, Réty község egy része, a vár a Feketeügy jobb partján fekszik egy magasabb teraszon.
9,4 km-re. Az ötödik Rejtekhely-találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg az itt elrejtett geodobozt. Kár a templom állapotáért, ha belül ilyen szép. Szintén a rejtekhely találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg a geodobozt. A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található.
9,4 km-re. Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Megtaláltuk Szabika segítségével. Székelyek Nagy Kincskeresése - 9-dik stáció - Réty - Római kasztrum Komolló.
Református templom Kézdimartonfalva 9,4 km-re. Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek. A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is. De stíluselemei alapján építését az Árpádok korára teszik, tehát legkésőbb a XIII-dik században épülhetett.
9,8 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Csodálatos. Rengeteg bimbó van, főleg a rejtek körül. Nem a kockás tulipán nyílásának idején, de biciklis kincskereső körútunk alkalmával felkerestük a lelőhelyet. Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába.
10,4 km-re. Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok. Megtalaltuk, ott didereg a kopjafanal. Gratulálok az első megtalált geodobozhoz. Egy rövid biciklizés után megérkeztem a helyhez és megmászva a dombocskát meg is találtam a geodobozt.
10,5 km-re. A rejtek közeléből tényleg Magyarósra lehet inkább rálátni. Bár a doboz, inkább a magyarosi panorámát látja, mint a szacsvait.
10,6 km-re. Erdekes, nem volt meg ezen az oldalon egyetlen "megtalalas" bejelentes sem, a dobozban viszont voltak megtalalasokra utalo jelek. A tuskó teljesen elkorhadt. A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk.
10,7 km-re. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
10,9 km-re. Sepsimagyarós Háromszék egyik kis települése a bodzafordulói hegyek előterében, a Cseretető alatt. A falu határában található legmagasabb pontról, a 717 méter magas Mező-tetőről, jól látszanak a félhold alakban elterülő környező települések: Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Egerpatak, Szacsva. Vartam, hogy meg valaki hozzaszol e rejtekhelyhez, de hiaba.
10,9 km-re. Ez is megvan. Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut.
11 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
11,2 km-re. Nemcsak a környékről, de messzi tájakról is fogadta a reumatikus bántalmakra panaszkodókat, ugyanis a régi öregek szerint a pezsgő víz csodaszerként hatott ezekre a nyavalyákra. Baráti körben egész napos programunk volt ezen a kellemes, hűvös helyen, mely kis oázisként szolgál a nagy hőségben. Ez az a doboz, amelyiket már messziről látni véljük. Székelypetőfalva határában található Fortyogófürdőnek már az 1800-as években nagy látogatottsága volt.
11,3 km-re. Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja. Húsvét vasárnapján találtam meg a Csomakőrös melletti erdőben található rejteket. Dömével és Barnával jártunk erre a Majnem-en tett csíkmadarasi látogatás után. Megtalaltuk, a levelek alatt veletlenul. - Márton Áron szobor Kovászna 11,4 km-re. - Kőrösi Csoma Sándor mellszobra Kovászna 11,5 km-re.
Kádár László emlékplakett Kovászna 11,5 km-re. Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
Geometrikus kompozició Kovászna 11,6 km-re. Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna. - Református templom Zágon 11,6 km-re.
Honfoglalási emlékmű Csernáton 11,6 km-re. Ez is egy majdnem eltéveszthetetlen rejtekhely, mert csak a vak kereső nem találhatja meg.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Lécfalva adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kultúrotthon - A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz. Mivel a munkahelyi dolgaim odakötnek, gondoltam megkeresem.
 • Te egy kerékpáros zarándoklaton geodobozt keresel? Nekem még nem sikerült ennyire halmozni az élvezeteket.
 • Mivel csak pár napot töltünk Gelencén, ez a láda volt az első, amit keresni akartam. Amikor a vendéglátóimnál elmondtam, hogy a ládát ellopták, ők vetették fel, hogy pótoljuk.
 • Kellemes meglepetés volt, hogy a geodoboz három év után előkerült és minden rendben volt vele. A virágok még nem voltak teljesen kinyílva, rengeteg bimbó volt.
 • Ezért nagyon könnyen megtaláltuk a rejteket. A doboz valóban törött, de a zacskóknak köszönhetően tartalma kiváló állapotban van.
 • A doboz nem lett meg, viszont láttam sok mozdonyt. Itt lehetne egy gyerekkel időt tölteni.
 • Megtaláltam a geodobozot, Székelyudvarhely egyik nagyon szép parkjában. Talán ilyenkor a legszebb a zöld szín a természetben.
 • Földrajzos diákokkal, megtaláltam ezt a gyönyörű helyen lévő ládát. Köszönjük a rejtést.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Lécfalva? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.