Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Munkás - Marosvásárhely

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Munkás..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Munkás - Marosvásárhely felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Ellenfényben Mocsárerdő Szászrégen
Ellenfényben
Kerítés Guthman-Valenta kastély Olthévíz
Kerítés
Terasz a várban Magyarszarvaskend
Terasz a várban
Fogas Fülemüle tó Torda
Fogas

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Munkás Marosvásárhely fotóalbumba!

Munkás - Marosvásárhely Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Munkás!

A legközelebbi település Meggyesfalva, 0,93 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Súrlott Grádics vendéglő MarosvásárhelySúrlott Grádics vendéglő Marosvásárhely 3,8 km-re.
A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található. A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta.
Géra-csorgó SzovátaGéra-csorgó Szováta 42,1 km-re.
2011-2012 környékén a szovátai önkormányzat a sóhegyek tövéből, a hegyből kibukó sósforrás vizét, a géravizet, a Géra utca, Csendes utca, Tölgyes utca találkozásához, az egykori Géra fürdő területére vezette be. Már rég készülök megkeresni ezt a rejtést, de csak most került sor rá. A város szélén, jót lehet járni erre, és inni kis sós vizet. A henger a helyén van, a mágnes működik.
Lóalkatrész szikla RatosnyaLóalkatrész szikla Ratosnya 60,7 km-re.
A Lóalkatrész-szikla Ratosnya Déda felőli kijáratánál található, közvetlenül a Visa pataki letérő mellett. Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le, nem nehéz viszont kitalálni a helybeliek által használt megnevezést. 1995-ben jártam utoljára a Ratosnya völgyében. Hogy hol a ló? Az alkatrész megvan, hol lehet a ló?
Fingó-borviz KorondFingó-borviz Korond 49,4 km-re.
A Fingó-borviz vagy Cseredombi-forrás, Erzsébet-forrás, a Csiga-dombi aragonitbányától keletre, a műútról 800 méterre fakad, vasas-sós vizét asztali vízként használják. A betonköpűbe ömlő forrás fölé egy pitvaros faépületet építettek. Lemértem és feltöltöttem segédpontként a letérő koordinátáit. Onnan sétáltunk fel a forrásig. Utolso allomasa volt a varsagi turamnak, a Moric korol ereszkedtem le es mivel egy kicsit eltavolodtam a celtol roviditettem a borviz fele, es ez lett a vesztem, mert a tovises cserjek kozott vagtam at es egy tovis atszurta a bicikli kerekenek az oldalfalat.
Botanikus kert MarosvásárhelyBotanikus kert Marosvásárhely 5,2 km-re.
A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található, bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van. A dendrológiai park 154 őshonos és tájidegen fának és cserjének ad otthont, a botanikuskertben, pedig 800 őshonos és egzotikus növényfaj látható. Elég sokat kellett keresgélni ebben a szép kertben. Ennyi idő elteltével már én sem tudtam, hogy mi a helyzet. Többszöri átnézés után sem került elő.
Albert Huet-tér NagyszebenAlbert Huet-tér Nagyszeben 85,8 km-re.
Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum. Az oldalon elsők vagyunk. Na végre egy megtalált doboz. Madarat tolláról, keresőt találatáról ismerheted meg.
Hargita-ligetHargita-liget 85 km-re.
A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett. Fiam is jő, remélem nem a susnyásban van a láda. Miután eltöltöttem a délutánt az Opálbarlang geodobozának a megtalálásával, csak annyi időm maradt, hogy a Hargita-ligetet felkeressem. Miután megkerestük a Kalibáskőn a ládát, akkor láttuk, hogy onnan 400 méterre van egy másik láda is. Természeti értékeink között kiemelkedő fontossággal bírnak a tőzeglápok, amelyek változatos növény- és rovarvilágot rejtenek.
Beás-tető MaroshévízBeás-tető Maroshévíz 75,4 km-re.
Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira.
Zsidó temető MarosbogátZsidó temető Marosbogát 32,3 km-re.
A marosbogáti zsidó temető a település északkeleti részében, a Keménytelke felé vezető út mellett található, közvetlenül a Maros folyó, illetve a vasútvonal feletti dombon. A temető területét felnőtte a fű, a héber feliratú sírkövek egy része előre, mások hátra vannak dőlve, egy sírkő már a földre esett.
Bánya-tetőBánya-tető 78,6 km-re.
A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem.
Mikó-kúria CsíkzsögödMikó-kúria Csíkzsögöd 99,9 km-re.
Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
Diód vára 76,2 km-re.
Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.
Latin iskola Nagysink 70,6 km-re.
Parasztvár SzászkézdParasztvár Szászkézd 48,4 km-re.
A XIV-dik században egy vár épül a Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen, védelmét hét torony tette erősebbé. Mivel erőst szemerkélt az eső, megpróbáltam minél jobban megközelíteni a várat kocsival. A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba. 1470-ben a lakosság fele mentességet kap a hadba vonulás kötelezettsége alól, hogy a vár védelmét biztosítsa hét környékbeli község számára.
Szent Péter és Pál katolikus templom GyergyócsomafalvaSzent Péter és Pál katolikus templom Gyergyócsomafalva 77,1 km-re.
Gyergyócsomafalva Alfaluból vált ki faluosztódás révén 1730-ban, Gyergyószentmiklóstól 9 km-re terül el, a 126-os megyei út mentén. Gyergyócsomafalva Gyergyóalfalu és Gyergyóujfalu között terül el ott, ahol a Nagy-Somlyó vize a Marosba ömlik. Az őszi gyergyói kerékpár körturám alkalmával kerestem fel a rejtekhelyet, elég könnyen megtaláltam a leírás alapján, bár az is csak az emlékezetemben volt meg. A trafoház mellett, a kerítésnél elrejtett geodobozt már régebb megtaláltam, de valamiért elmaradt a bejelentése. Ezt a dobozt ötnapos ittlétem alatt mindennap kerestem.
Büdöskútfő-fürdő KőhalomBüdöskútfő-fürdő Kőhalom 75,3 km-re.
A kőhalmi várhegy lábánál a múltban sós-kénes forrás fakadt. Több mint százötven évvel ezelőtt népszerű fürdőt létesítettek itt.
Molyhos tölgyerdő Miriszló 64,1 km-re.
Mezítlábas ösvény Szováta 43,2 km-re.
A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Az ösvény más és más felületű anyagokból áll, melyeken mezítláb gyalogolva stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait.
Évszázados szilfák CsíkrákosÉvszázados szilfák Csíkrákos 93,9 km-re.
A község központjában, az iskola előtt terebélyes akácfák és szilfák sorakoznak, a leveleik fogazottak, érdes tapintásúak. Ha közelebbről megnézzük, akkor láthatjuk, hogy évszázados fákról van szó.
Máré vára MáréfalvaMáré vára Máréfalva 70,7 km-re.
Ott, hol a havasias jelleget öltő Fenyéd vize keleti irányát megváltoztatva, északra fordul, a jobb partján, szemben a Czekend tetővel egy kiszökelő hegyfok van, melyet Várnyak foknak hivnak. Itt volt Máré vára.
Visszafolyó vizesárok IvóVisszafolyó vizesárok Ivó 75 km-re.
A Kecskevésznek nevezett elágazástól lefele, a híd után az Ivó-patak felé tartunk, és átmegyünk két hídon. A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem. Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot.
Katolikus templom Kerelőszentpál 16,1 km-re.
A későbbi átalakítások és újítások során a templom barokk jelleget kap. Román kori jellegét a torony alatti kapu kőkerete, a kórus ablaka, a sekrestye által eltakart oszlop őrizte meg.
Negoj védkunyhó Kelemen-havasok 82,8 km-re.
A Negoj-nyeregtől körülbelül 700 méterre található egy védkunyhó, a Negoj tisztáson.
Sziklavilág Lóduj-nyeregSziklavilág Lóduj-nyereg 96,8 km-re.
A Lóduj-nyeregben már megcsodálhatjuk a panorámát. Itt is megelőzött a játékvezető, de jó ez így, mert így ő előbb találkozott a viperákkal. Útban a Békás-szoros felé, megálltunk a Pongrác-tetőnél, és kitértünk hóvirágot nézni. A Pongrác-tetőről Fehér-mező irányába indulunk a piros sáv jelzésen.
Méhes-tető tőzegláp Görgényi havasokMéhes-tető tőzegláp Görgényi havasok 64,8 km-re.
A tőzegláp területe 29 ha, a Görgényi havasokban, a Laposnya-patak gyűjtőmedrében helyezkedik el, északkeletre a Méhes-csúcstól (1130 m). Miután ellenőriztük, hogy a kőgomba a helyén van-e, kimásztunk a pusztába. A vulkanikus, andezit kőzeten, a tőzeg vastagsága nem haladja meg az 1 métert.
Vit-havasVit-havas 98,7 km-re.
A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja. A Pongrác-tetőről indultunk, gyalog, a piros sáv jelzésen egészen a Nyerges-nyakig, majd a kék sáv jelzésen a Vit-havas nyakáig, végül a kék körben kék pont jelzésen másztunk ki a Vit-havas csúcsára. Az Eross Zsolt Teljesitmenyturan jartunk szombaton, es levezeteskent ugy dontottunk, meglatogatjuk a csodalatos Vit-havast. Hmm, ez volt osztan erdekes. A kucsma alakú mészkőszirtről pompás kilátás nyílik minden irányba.
Lutheránus templom Zsiberk 71,5 km-re.
Erődített templom volt kettős várfallal. Mivel XIII-dik századi szász telepítés, román stílusú temploma is a XIII-dik században épül.
Erődített evangélikus templom Sáros 72,8 km-re.
1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
Ördögborozda SzentegyházaÖrdögborozda Szentegyháza 81,5 km-re.
A székelyföldi töltésvonulat Ördögútja nevű, Zeteváralja és Kápolnásfalu közötti szakaszának folytatása az Ördögborozda. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme. Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat.
Gyermekek palotája Marosvásárhely 3,2 km-re. Bár a Gyerekek palotája viszonylag közel van hozzám.
Evangélikus templom KundEvangélikus templom Kund 27,9 km-re.
Kund evangélikus templom szakrális építmény a XIV-XV-dik századból, a tornyát 1804-ben építették. Miután rejtettünk Erzsébetváros tavainál, Kundon folyattuk a kincskeresést az evangélikus templomnál. Amíg az aznapi túratársam, fakir, a rejtekhez sietett, én lemaradtam fotózni. A dobozt nem találtuk, vélhetően a fát már kivágták.
Szent István király templom Székelyszentkirály 63,1 km-re.
A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt. 1905-ben Udvarhelyszentkirályról Székelyszentkirályra változtatták a nevét.
Klotild-forrás HomoródfürdőKlotild-forrás Homoródfürdő 74,3 km-re.
A Klotild borvízforrás, másnéven Szent István-forrás, szintén egy gödörben található, mely fölé faszerkezetű filagóriát építettek. Mellette egy fürdőmedence található öltözökkel, ez a létesítmény most nem használható.
Cserealji forrás MarosvásárhelyCserealji forrás Marosvásárhely 3,4 km-re.
1976-ban a forrást kiépítik, körülötte a környék lakói pihenőparkot, és szabadtéri színpadot létesítettek. Első alkalommal délután 5 órakor próbálkoztam ezzel a rejtekhellyel. Egy-két fára felmásztunk aztán majdnem feladtuk a sötét miatt, de végülis meglett. Jó rejtés. A Cserealji forrás, régi nevén Büdöskút, a Csereerdő alján, egy gödörben tör a felszínre, már 1630-ban említik a nevét.
Református templom BalavásárReformátus templom Balavásár 17,2 km-re.
Temploma a két világháború között megcsúszott, megrepedezett, veszélyessége miatt nem lehetett használni. Helyette az 1970-es években a régitől nyugatra új templomot építenek.
Evangélikus erődtemplom ZágorEvangélikus erődtemplom Zágor 20,2 km-re.
Zágor középkori templomáról nincs adat, temploma viszont volt, mert valószínűleg 14-dik századi település. Mitán elhagytam Domáldot, eljutottam a zágori evangélikus templomhoz. Zágor evangélikus-lutheránus temploma a község központi részén, a főút mellett, az egyik kanyarban, az általános iskola szomszédságában található. A mai templom egy gótikus templom utóda, 1723-24-ben épült, bástyás várfal veszi körül, északnyugati tornyán 1653-as dátum van.
Csanád vezér szobra ErdőcsinádCsanád vezér szobra Erdőcsinád 19,1 km-re.
Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt. Csanád Doboka ispán fia, Ajtony egykori vezére volt.
Csiszér-ház Csíkszereda 99,1 km-re.
A Csiszér-ház Csíkszeredában, 1911-ben épült, jelenleg lakóház.
Bádogosok tornya Nagyszeben 86,1 km-re.
A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. Első alkalommal hosszú időn keresztül, sikertelenül kerestem ezt a geodobozt. Elég nagy volt a forgalom arrafele, probáltam kieszelni, de mivel nem volt tul sok segitségem nem tudtam rájönni. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották.
Rigó-tó SzovátaRigó-tó Szováta 42,8 km-re.
Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van. A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni.
Egykori Kaszinó Beszterce 67,6 km-re.
Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Munkás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sóshódfürdő - Későre jöttem rá, hogy nincs (doboz) mit keresni. Az akciómnak az eredménye egy jó csihánkezelés lett, és megtaláltam a régi doboz fedelét is.
 • Kígyó - Már pont megtaláltuk volna a dobozt, mikor észrevettük, hogy egy kis kígyó tekergőzik pont mellette, aztan whoopsz eltűnt.
 • Megtalaltuk Aronekkal - Es most nem orizte a medve. De azert nezeldtunk korbe-korbe :-).
 • Ilyen nincs - Hihetetlen szép hely. És még nagyon sok titka van ennek a sziklának.
 • Egyszer lenéztem, majd felnéztem - Kerékpárral indultam egy kis rejtéssel is egybekötött dobozkeresésre. Úgy terveztem, hogy nagyjából a naplemente idejére érjek ide.
 • Transzalpina - Már régóta készülünk a Transzalpinán végigautózni. Hátborzongató a tudat, hogy eleink hova építettek olyan utat, amelyet a mai napig lehet használni (na persze modernebb burkolóreteggel bevonva) Csodás látványban volt részünk.
 • Szép a tisztás, de még inkább a vízesés - Én is megkedveltem ezt a tisztást, jó sátorozó hely. De ha ennyire kedvelt lehet, hogy nagyon látogatott?
 • Mintha mézeskalácsból lennének - Sok kicsi mesebeli házikó, meg ne kóstold, nem mézeskalácsból van, és a boszorkány sem leselkedik. Vagy ki tudja?
 • Jávárd - Szóval, a kút nem a kápolna körül van. Hát elég furcsa, mert a kápolna körül van rejteknek való hely.
 • Üres zacskó - Sokszor voltunk a barlangnál, és a Mária-oltárhoz közelítve úgy tűnt ez rövidebb út a barlanghoz, mint a megszokott. Lehet csak azért, mert lefele jöttünk.
 • A-tól B-ig - Épült A-tól B-ig, ez volt kiírva a templombejárat homlokzatára. Beletelt egy kis időbe, míg rájöttünk, hogy mit is takar ez a megjegyzés.
 • 0004 - Rengeteg székely kapu van a faluban,s ami örvendetes,hogy sok az új közöttük,csak tobább él a székely kapu állításának hagyománya.
 • Keresd a jelet - Könnyen megközelíthető helyen, az Olt-parti borvíz közelében található ez a rejtek. Ha lent vagyunk a csorgó melett, messziről felfedezhető a doboz holléte.
 • Elég nehezen lett meg a dobozka - Mivel nem egy és nem kettő korhadt csutak található a környéken és persze hóval borítva, de miután úgy feltúrtuk a helyet, hogy a vaddisznók elbújhatnak mellettünk, végül csak előkerült a dobozka.
 • Megvan - Igazából egy gyönyörű nap volt, s a vártemplom körüli séta is jól esett.
 • Öreg tölgy - Kora tavasszal egy többévszázados fa alatt. Ugron Gábor utca, Udvarhely.
 • Felkapott hely lett ez az Alsórákos - Még az év első felében hallottam a forgatásról, de akkor ezek szerint még mindig tart. Terveztem is, hogy megpróbálom körbejárni a kráter peremét, és valahonnan felülről benézek, fényképezek.
 • Hogy mire jó még a bicikli? - Én ezúttal létrát rögtönöztem belőle, az épület egyik tartóoszlopának támasztva. Így sikerült nagy nehezen felkászálódni a tető alatti gerendákra.

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Munkás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.