Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Holtmaros - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Történelmi-kulturális érték(általános kép - történelmi-kulturális értékek)

Holtmaros | Hol van ez a hely?

1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.

Középkori templomáról nincs adat. A helység magyar neve után ítélve, már 1319-ben katolikus lakossága volt. 1711-ben református anyaegyház.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Holtmaros fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Holtmaros! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Holtmaros közelében?
Felsőidecs. 3.8 km-re. 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
Erdőszakál. 6.2 km-re. Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal.
Idecs vára Alsóidecs. Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára. Jó kis emelkedő - Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek. (különleges hely geodobozzal)
Bátos vára Burgberg Bátos. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község. (látnivaló és geodoboz)
Homokkő képződmény Bátos. (turisztikai hely geoládával) Dedrádszéplak. 10.5 km-re. Bátos. 1228-ban vila Batus néven jelentkezik az okiratokban, majd 1319-ben Batus, 1507-ben oppidum Bathws formában.
Görgényadorján. Dedrád. 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.
Címeres kút Szászrégen. Bornemissza-kastély Görgényszentimre. 12.5 km-re. Görgényszentimre látnivalója a 18. Rákóczi - Bornemissza-kastély - Rákóczi-, Bornemissza-kastély, ki melyik nevén ismeri. (látnivaló és geodoboz)
Görgény vára Görgényszentimre. 12.5 km-re. A görgényszentimrei Bornemissza-kastély mögött egy gyönyörű dendrológiai park található. Teleki nyomában - Mivel személyes ügyek miatt nem mehettünk el több napra, úgy döntöttünk, hogy látogassuk meg a Maros menti Teleki emlékeket.
Római-katolikus templom Szászrégen. Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Zápor elől menekülve - Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.
Mosógép Dédabisztra. A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Homályos - Ez a mosógép még működik (a fentebbit elvitte a víz), de a leírás rajtunk nem segített, a támfal kb.
Magányos tölgy Szászrégen. A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található.
Egykori mosógép Bisztra-völgye. Víz általi önmegsemmisítés - Víz hozta (létre) víz vitte el. Szászrégeni Mocsárerdő. Amíg még lehet - A Mocsárerdőt meg lehet közelíteni a Görgény-völgyéből is, az autót már csak a főút mellett lehet hagyni, mert a bevezető utat sorompóval zárják.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Holtmaros gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Holtmaros? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Turulmadaras emlékmű
  Turulmadaras emlékmű
  Középkori XIV.
  Kemény család várparkja
  Kemény család várparkja
  Ládagazda: BabBerci A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.