Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Nárciszrét - Felsőszálláspatak

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Nárciszrét - Felsőszálláspatak felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

A Tiha sziklavilága Tiha Tihu
A Tiha sziklavilága
Templombelső orgonával Szászhermány templom
Templombelső orgonával
A templom belseje Ürmös
A templom belseje
Gyökér Almás vár
Gyökér

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Nárciszrét Felsőszálláspatak fotóalbumba!

Nárciszrét - Felsőszálláspatak.. Fedezzétek fel Felsőszálláspatak és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Nárciszrét!

A legközelebbi település Malajesd, 1,51 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Vidál-tó Páring-hegységVidál-tó Páring-hegység 55,1 km-re.
Felülete 0,59 hektár, mélysége 3,6 m. A Vidál-tó a Galcescu-tó fölött található a Galcescu-katlanban, 1987 méteres magasságban.
Kondorkeselyű menedékhely Retyezát-hegység 13,7 km-re.
Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
Templomrom BorosbenedekTemplomrom Borosbenedek 94,1 km-re.
Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől. Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik.
NagydisznódNagydisznód 97,1 km-re.
Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei.
Negoveanu gyüjtőtóNegoveanu gyüjtőtó 78 km-re.
A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye. Az 1945-ös villamosítási terv szerint a Sadu V hidroenergetikai üzem Erdély központi részének kellett bíztosítsa az áramellátást.
Kun Kocsárd emlékére SzászvárosKun Kocsárd emlékére Szászváros 42,5 km-re.
20 évvel ezelőtt Csaba testvérrel Szászváros utcáin sétálva megnéztük Kun Kocsárd és Kun Géza mellszobrainak néhai helyét. Megnéztem a volt Kun Kollégium impozáns épületét és a szobrokat. Tulajdonképpen a két doboz egymásra vigyáz. Ahol ma egy repülőgépépítő mérnök mellszobra, és repülőgépének makettje látható.
Martinuzzi várkastély AlvincMartinuzzi várkastély Alvinc 69,2 km-re.
Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor. Az igazság az, hogy egy kicsit pontosabb lehetne a segítség, mert elég hosszú a fal, meg persze tele van szederindával meg csihánnyal, ami eléggé hátráltatja a keresést. Eddig csak a vasútállomáson voltam. A domonkosok temploma és rendháza a reformációt követően, a szerzetesek eltávolítása után, rommá lesz és romjaiból építik fel újra, de már kastélyként.
Természetes híd BanicaTermészetes híd Banica 25,7 km-re.
A Banica-kőbánya melletti természetes híd a Banica-szorostól körülbelül 5 km távolságra található. Távolról, a közelében, de még rajta állva sem látható, csak a patakmederbe beereszkedve ismerhető fel.
Kicsi-Zsíl-szoros Páreng-hegység 43,4 km-re.
Petrozsénytől a Szárazgödör (Groapa Seaca) menedékházig az aszfaltút a Kicsi-Zsíl (Jiet-patak) völgyében vezet. A szép szorosban számos magasról lezúduló, nagy hozamú vízesést láthatunk.
Petrozsényi Egyesületi Fürdő Petrozsény 34,3 km-re.
Petrozsényi Egyesületi Fürdő, 1923-1925 - Grivita Rosie utca 36 szám, Petrozsény.
Feketéllő-nárciszmező 84,3 km-re.
Csúnya-tó Retyezát-hegység 18,6 km-re.
Csúnya-tó, románul Taul Urat.
Római erődítmény Mehádia 77,9 km-re. Angyal-tó Verespatak 90,6 km-re.
Bigar-vízesés Szemenik-hegység 94,7 km-re. Szép a vízesés, de gondolom még szebb amikor nincs ilyen szárazság. Kerékpár túrám egyik célja volt ennek a vízesésnek a megtekintése.
Vajdahunyad váraVajdahunyad vára 28,1 km-re.
Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Elrejtettem egy dobozt a kastélyban, a régi kaputoronyba, egy faragott kő csúcsos része alá. Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria. Építtetője a Zsigmond királytól adományba kapott uradalomról magát Hunyadinak nevező előkelő nemesi család feltörekvő tagja, János ur volt.
Bádogosok tornya Nagyszeben 99,8 km-re.
A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. Első alkalommal hosszú időn keresztül, sikertelenül kerestem ezt a geodobozt. Elég nagy volt a forgalom arrafele, probáltam kieszelni, de mivel nem volt tul sok segitségem nem tudtam rájönni. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották.
Prelucsel-csúcs Retyezát-hegység 15,1 km-re.
Krivádia vártoronyKrivádia vártorony 21,2 km-re.
Krivádia községtől délre fekvő Gyálu-Babi dombon magasodó erődítményről korábban úgy tartották, hogy egy római őrtorony maradványa. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján. Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony.
Fehér kereszt 79,5 km-re. Ez most még csak egy félkész állapot.
Nagy-csúcs Retyezát-hegységNagy-csúcs Retyezát-hegység 12,9 km-re.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem. Az uzenet mcfly baratomtol szarmazhat, ha nem tevedek "pistyulé" nevre.
Bukura-kapu Retyezát-hegység 16,7 km-re.
Kecskekő váraKecskekő vára 89,5 km-re.
Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók. Most nem a természeti csodákra gondolok, amikben bővelkedik e hely, hanem arra, hogy előkerült a láda. Most vettem észre, hogy annak idején elfelejtettem feltölteni a rejtekhelyről készített fotókat, illetve nem adtam meg a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt. Habar az kisse tavolabb van a gps altal jelzett ponttol. Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő.
Szív-tisztás BorosbocsárdSzív-tisztás Borosbocsárd 88,7 km-re.
A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
Badea-csúcs Páreng-hegység 44,1 km-re.
Az 1850 m magas Badea-csúcsról feltérhetünk a 2074 m magas, füves Kis-Páringra. A Kis-Páring-csúcsot kihagyva, az alatt és attól délre, kelet felé indulva lehet haladni a Nagy-Páring-csúcs felé vezető túraösvényen.
Ferences kolostor és templom KörösbányaFerences kolostor és templom Körösbánya 77,1 km-re.
1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar.
Resinár 90,3 km-re.
Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
Bethlen Jozefa kriptája Nagyhalmágy 90,4 km-re.
Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
Erlenpark Nagyszeben 98,3 km-re.
A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
Csavart-tó Retyezát-hegység 18,9 km-re.
Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Római katolikus templom StájerlakaninaRómai katolikus templom Stájerlakanina 98,7 km-re.
Itt feltétlenül érdemes megállnunk és egy kicsit körülnéznünk. A templom ajtaja nyitva volt, így sikerült képeket készítenem az üvegen keresztül. Ha a Ménes völgyéből Resicabánya fele vesszük utunkat, egy nagyon érdekes városon haladunk át.
Arany-hegy PiskiArany-hegy Piski 40,9 km-re.
Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz. Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Könnyen meglett az Arany hegy kincse.
Szlevej-tó Retyezát-hegység 18,7 km-re.
Szlevej-tó, románul Slaveiu.
Piros és Fekete Szászváros 44,6 km-re. Mi is megtaláltuk a kavicsokat a lappancs alatt. De a doboznak sajnos hűlt helyét találtam.
Református templom Tövis 97 km-re.
Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére. A tövisi református teplomba nem jutottam be. A középkori plébániatemplomot a román korban építették, legkésőbb a XIII-dik században, a fenti adat szerint 1293 előtt, amikor már oklevélben szerepel.
Vadászkastély Soborsin 79,7 km-re.
Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
Lia-tó Retyezát-hegység 17,2 km-re.
Hosszú-tó Páreng-hegység 50,6 km-re.
A Hosszú-tó a Rosiile-tó mellett, attól nyugatra található. A tó mellett vezet el az a túraösvény, mely a Mundra-tó mellett elhaladva, a Grujú-nyeregnél ér ki a főgerincre.
Örményesi-szoros Örményes 59,3 km-re.
A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe. A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki.
Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 13,6 km-re.
Észak-Lolája-csúcs.
Kisdisznód Evangélikus templomKisdisznód Evangélikus templom 93,7 km-re.
1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be. Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik.
Grujú-nyereg Páreng-hegység 50,6 km-re.
A Nagy-Páring és a Grujú-csúcsok között található, itt lehet beereszkedni a főgerincről a Mundra és Rosiile tavakhoz. Grujú-nyereg, románul Saua Gruiu.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Nárciszrét adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Felsőszálláspatak térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Telepakolva konzerv dobozokkal - Vatra Dorna felől közelítettük meg. Autóval felmentünk a volt kénbányáig, majd leparkolva ott az autót, felkapaszkodtunk a kék háromszög jelzésen az Üllő nyeregbe, onnan pedig a piros sáv jelzesen folytatuk utunkat, előbb a Magyar-Negojra, majd a Nagy-kövesre.
 • Falunapok - Még nincs meg a pontos dátuma a következő falunapoknak, valamikor jövőben. Egyébként az idei ünnepség része volt a kilátó felavatása, amit a helybeliek nagyrészt önerőpől építettek fel, valamint a tájékoztató tábla elhelyezése is.
 • Langyos hagymaszagban kirándulva - Szerdán megtaláltam a Zergepárkány-túra lejárásának keretében. Maga a doboz könnyűszerrel meglett, na de az odavezető út trükkös volt egy kicsit.
 • Van-e jelenleg itt geolada? - Nem vilagos szamomra a leirasokbol, hogy van-e meg jelenleg ott geolada? Ugyanis szerepel egy ilyen info.
 • Májális IV - Paplázáról leereszkedve, megálltunk a két emlékműnél. Eltartott egy kis ideig, amíg rájöttünk, hogy hol kell keresni a cserepeket.
 • Megfagyva bar.... - Megtaláltuk, és csatlakozva az elöttünk szólókhoz akik nem jegyezték még be a találatukat, valóban hideg - sőt március 23hoz képest nagyon hideg van.
 • Itt konfirmaltam - Erdemes korbejarni a templomot, magcsodalni magasztos tornyat, azzal a tudattal, hogy Csiha Kalman sokunkat itt konfirmalt. '89-ben a Gecse utcan athalado roman nyelvu tomeg fejfedo nelkul halgatta a Csiha keresere meghuzott harangokat.
 • Nem pusztultak el a freskók - Családunk egyik tagja néhány hónappal ezelőtt részt vett a felújított templom bemutatásán. A freskók néhány részlete látható a feltárás következtében.
 • Kisse at van festve - Bar evek ota nem jartam itt, sikerult felismernem a keprol, hogy hol van a helyszin. Kicsit odebb a belso udvaron regebb finom langost sutottek, diakkorombam gyakran jartam ide.
 • Erdekes - Szinte a kezem is ott maradt :) Az utolso megtalalo a logbookot a doboz melle tette.
 • Kovar a mienk - Ez egy erdekes falu lenne is, ha meg a ladaja is meg lenne. Tenyleg kovar mert ugy is nez ki mint egy kovar.
 • Színek közt - A leírás elolvasása után kíváncsian vártuk, hogy mi is felfedezhessük a kincset. Első akadályként kincskeresőkre bukkantunk, akik szorgosan bontogatták a patak partját.
 • Kituno rejtek - Megtalaltuk, kituno a rejtek, a geodoboz jo allapotban van. Kivettem egy Y betu hutomagnest.
 • Lyukas kő - A dobozt nem sikerült megtalálnom. Egy, a leírásnak megfelelő rejteket találtam, az emlékmű mögötti dombocskán van egy lyukas kő, talán zászlórúd volt benne.
 • Hegyzőt a Tűzoltó Parkba - Jut eszembe, a következő kereső vigyen magával hegyzőt vagy új írószert, mert a ceruza elég bütü már, nem igazán lehet vele írni.
 • Unesco örökség, villanymotorral - Megtaláltuk, messziről hallszik a zubogás. Villanymotorral működik?
 • Egyetértek - Én nem bántottam a dobozt. A doboz pedig tényleg nem érdemelte meg, hogy elvigyék.
 • GPS nelkul - 2 napja lett meg, Domokos Istivel. Hat igen, GPS nelkul kicsit nehez.

Sikerült eljutni Felsőszálláspatak környékére? Tetszett a Nárciszrét? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.