Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Kisfülpös - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Kisfülpös turisztikai látnivalói

1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kisfülpös fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22819 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kisfülpös!

A legközelebbi település Kisfülpös, 0,25 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kisfülpös közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Tancs 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve.
Beresztelke
Körtekapu
Unoka Középkori templomáról nincs adat.
Magányos tölgy Szászrégen A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére.
Hattyúk tava Faragó Aszfalt darabbal álcázva. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Faragói tavak. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. Rejtekfa. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Másik fa. Az a másik fa az aszfaltos fa.
Dedrád 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen.
Vajdaszentivány tava
Római-katolikus templom Szászrégen Nem találtuk meg. Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve. Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.
Címeres kút Szászrégen Három címert láthatunk rajta.
Huszár-kastély Abafája A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt.
Abafája
Toldalag
Nagyercse
Református templom Vajdaszentivány Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan.
Dedrádszéplak A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak.
Toldalag tava
Bala-tó Póka
Petele Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették.
Pusztaalmás A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett.
Fatemplom Petele Együtt. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében. Nem éppen együtt. Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni.
Harangláb Református templom Körtvélyfája Kis kitérővel. Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz. Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam.
Póka
Mezőmajos
Bátos
Marossárpataki tavak Lehangoló élmény csalódással. Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre.
Református templom Gernyeszeg Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait.
Teleki kastély Gernyeszeg Élő barokk kastély. Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk. Gernyeszeg. Ott jartunk, de nem tudtunk bejutni a kastely udvarara. Kell még próbálkozni. Szerintem ha még arra jársz, próbálkozz újra. Sikerült bejutni. A Teleki-kastély kapuja zárva volt, kapus sehol.
Teleki-kripta Gernyeszeg
Pókakeresztúr 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
Teleki-kripta Marossárpatak Egyiptizáló kripta dór oszlopos portikussal. Késő délután indultam, néhány közeli rejtekhelyet felkeresni. Sír(almas). A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. Sajnos a dobozt nem találtuk meg. A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg.
Idecs vára Alsóidecs Jó kis emelkedő. Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.
Marossárpatak Betonsarok. Nagyon szép a szoborpark. Szoborpark. Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark. Locsolás közben. A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek. Megvan. Meglett.
Homokkő képződmény Bátos Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce.
Erdőszakál
Bátos vára Burgberg Bátos Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.
Felsőidecs 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
Sáromberke tava Szép park. Irigylésre méltó szép park, nyáron igazán vonzó lehet. Második alkalommal. Ez a második alkalom volt, amikor a sáromberki halastavak mellett elrejtett geodobozt kerestem.
Református templom Marosvécs Megvan a doboz. A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Egyedi és különleges templom. A marosvécsi várkastélyhoz felvezető lépcső teteje mellől egy ösvény indul a főútról nem látható, régi, torony nélküli református templomhoz. Hazafelé. Nem emlékeztem a segítő információra, ezért előbb a zsindelyek alatt kerestem (rejtett ott már BabBerci néhányat), de mivel ott nem volt, folytattam a keresést a lábaknál. Kastély árnyéában. A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket.
Magyarpéterlaka 1465-ben Péterlakaként szerepel.
Teleki-kastély Sáromberke
Kemény-kastély Marosvécs Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt.
Kemény család várparkja Marosvécs Elsőként a bélelt doboznál. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. Elvitték a törmelékkel együtt?. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem.
Alsóbölkény 1645-ben Magyarbölkény a neve.
Evangélikus templom Teke Csodálatos, de nagyon szomorú. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.
Teleki kripta Sáromberke A sáromberki Teleki kripta. Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be.
Erdőszengyel Középkori templomáról nincs adat, de feltételezhetjük, hogy a középkorban katolikus falu volt, majd a reformáció idején református lett.
Református templom és harangláb Mezőcsávás Ott voltam az újrarejtésnél. A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk.
Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke Mindig van még egy geodoboz, az utolsó után. A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni.
Marosjára
Szászrégeni Mocsárerdő Szászrégeni Mocsárerdő. Kar, hogy a lancfuresz nyomot hagyott nehany fan. Szászrégeni Mocsárerdő. Éjjel, a hangulatos holdfényben sétálva kerestük meg a dobozt. Szászrégeni Mocsárerdő. Kalandos kis ejszakai tura volt. Evszazados tolgyek alatt.... Itt mar szerencsevel jartunk nem ugy mind a Gorgeny varanal.
Unitárius templom Szabéd Középkori harangja van 1448-ból: O rex glorie veni cum pace Anno Domini MCCCCLVIII felirattal.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kisfülpös adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kisfülpös? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.