Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Tolvajvár

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Tolvajvár felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

2041 Nyárádselye suvadás
2041
Faluhatár
Faluhatár
Sáncok 2 Tatárvár Barcaszentpéter
Sáncok 2
9955 Rozsnyói szoros
9955

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tolvajvár fotóalbumba!

Tolvajvár.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tolvajvár!

A legközelebbi település Smida, 11,17 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Dubricsony-patak Doborcsány 40,9 km-re.
A Dubricsony-patak medre Doborcsány közepén egy boltozat nélküli cseppkőbarlang hosszú folyosójához hasonlít.
Molhás dagadó tőzegláp Bihar-hegységMolhás dagadó tőzegláp Bihar-hegység 9,5 km-re.
A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében.
Református templom Farnas 37,4 km-re.
Mennyezete festett, itt található az a sírkő, amely Farnasi Veress Jánosnak, a Mátyás király elleni felkelés egyik vezérének, állít emléket. Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban.
Fatemplom BucsaFatemplom Bucsa 31,1 km-re.
Királyhágó nevét 1808-ban említették először az oklevelek, Bucsa néven. Megtaláltuk. Visszafele megkerestünk ez a dobozt. Váradról jövet megálltunk a nagytemplom elött, hogy megnézzük a kis fatemplomot. Mivel korábban a Nagyvárad–Kolozsvári út Vársonkolyosig, a Sebes-Körös völgyében haladt, és a tavaszi áradások az utat veszélyeztették, 1780-tól Bucsától kezdve a hegynek felfelé Nagybáród irányába új utat építettek.
Református templom Bogártelke 47,7 km-re. Szár-tető Béli-hegység 45,7 km-re.
Mamutfenyő SzékelyjóMamutfenyő Székelyjó 17,6 km-re.
A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
Belényesszentmiklósi Csonka ToronyBelényesszentmiklósi Csonka Torony 47,6 km-re.
Századunk elején még több-kevesebb magyar élt itt, napjainkra azonban zömében románok lakják. Aki a torony melletti udvarházat szeretné megkeresni annak szüksége lesz egy jó bozótvágóra. Belényesszentmiklós a Fekete-Körös jobb partján fekvő település, lakóinak száma kb 150 főre tehető.
Czárán Gyula emlékmű Menyháza 43,4 km-re. Víz-szája-barlang 12,6 km-re. Nagy Molhás Bihar-hegység 8,1 km-re.
Bábony Református templom 39,1 km-re.
Középkori temploma korán elpusztult, helyette új fatemplomot építenek, melybe a régiből átmentik az Asztalos Jánostól (1752-ből) származó festett karzat és festett mennyezet töredékeit. Kós Károly tervezte 1935-ben.
Vasalt mászóút Fekete-kövek 19,4 km-re.
Farcu-bánya kristálybarlangja BiharrósaFarcu-bánya kristálybarlangja Biharrósa 29 km-re.
A Rosia patak szurdokvölgyében több kisebb, érdekes barlang található. A legújabb technológiával berendezett és kivilágított Farcu kristálybarlang legszebb része a kristálygaléria. Egy kisebb csapattal tettünk látogatást a barlangba.
Farkasvár Magyarbikal 34,6 km-re.
Csodavár 12,5 km-re. Szebb mint a képek mutatják. Papmező vára 36,7 km-re.
Istenek-havasa 6,9 km-re.
Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidék körvonalai zárják le a látóhatárt. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugati szegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyalja hegyei. 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt. Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk.
Piciorul Porcului-csúcs 19,8 km-re.
Zichy-barlang KörösrévZichy-barlang Körösrév 36,5 km-re.
A barlangból folyik ki a hegység legrövidebb patakja, mely alig 50 m után gyönyörű vizesést képezve zuhan alá a Sebes-Körös vizébe. Nem lévén látogatási nap, szerencsénk volt, hogy mégis beengedtek a barlangba. A festői szépségű, 3 km hosszú Révi-szorosban található a révi Zichy-cseppkőbarlang.
Ördögmalom-vízesés 3,3 km-re.
Nagy Phaeton vizesés 8 km-re.
A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába. Az Aló Völgyén található a 80 m magas vízesés, amely sárga, rozsda és ibolyaszín kvarckristály lépcsőkből épül fel. A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk.
Magyarkiskapus 41,7 km-re.
Magyarkiskapus református temploma az egyik legAzlésesebb kalotaszegi templom. Értékei a faragott falikarok, a szentély gótikus hálóboltozata, a gótikus ablakok, a karzat mellvédje és a kazettás mennyezet.
Medve-kitörés 11,5 km-re.
Csoda-kanyon Medúza-zugCsoda-kanyon Medúza-zug 5,1 km-re.
A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg. Először is köszönöm a visszajelzésed. Hát ez a doboz nem került elő. Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet. Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak.
Vízimalom Sebesvár 24,7 km-re. A vízimalomhoz vezető út egy bekerített, nekem úgy tűnt, hogy magánterületen keresztül vezetett. Galbina-kőköz 13,8 km-re.
Fekete-zsomboly Elveszett világ 12,5 km-re. Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
Református templom Ketesd 34 km-re.
Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül. Szentélyét valamivel később, de még a gótikus korban bővítik, szélesítve a hajó szélességéig.
Nagy-Arad-csúcs Béli-hegység 44,9 km-re. Campeneasca-barlang 32,5 km-re.
Szkerisórai jegesbarlangSzkerisórai jegesbarlang 20,9 km-re.
Az Aranyosfői vagy Szkerisórai jegesbarlang Románia legnagyobb és leghíresebb jegesbarlangja. Megtaláltam a VI 259-es fát, örvendtem, hogy itt kell legyen a 258-as jel is a közelben. A benne található jégtömb körülbelül 3000 éves, 20 m vastag és körülbelül 50 ezer m3 űrtartalmú.
Malmok völgye-patak Borz 42,9 km-re.
Rövid útja alatt, egykor több vízimalmot hajtott meg, majd Borz falu nyugati végénél ömlik a Fekete-Körösbe. A Malmok völgye egy körülbelül 370 m hosszú patak völgye, mely egy 50 méter magas sziklafal aljából ered.
Felsőfüld Fatemplom 33,1 km-re.
Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
Hodobana-barlang 17,3 km-re.
Várkastély GyaluVárkastély Gyalu 49,8 km-re.
1446-ban Benedek plébános a gyalui kerület esperese. 1355-ben János plébános az erdélyi püspököt képviseli a váradi káptalan előtt.
Fekete-barlang 11,4 km-re. Tisza-kő 15,2 km-re. Czárina-tó Verespatak 49,4 km-re.
Fehér-kövek 9 km-re.
A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
Református templom Váralmás 42,5 km-re.
Ezt örökíti meg az 1288-ban Mikud bán és Péter erdélyi püspök közötti csereegyezményről szóló oklevél, amelyben említik, hogy itt Szent Demeter tiszteletére szentelt templom van. Váralmásnak a középkorban plébániatemploma is volt.
Református templom MagyarvalkóReformátus templom Magyarvalkó 25,4 km-re.
Magyarvalkón találjuk Kalotaszeg egyik legfestőibb, leglátványosabb, erődített, kettős várfallal körülvett templomát. A havasrekettyei vízesést látogattuk meg és hazafele tettünk egy kisebb kitérőt. Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső. Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom.
Nagy-Kojba Kis-Kojba 15,3 km-re.
A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található. Bejárata a vidéken a legnagyobb, 74 m széles és 47 m magas.
Református templom Nagypetri 43,6 km-re.
Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
Vida-tóVida-tó 38,9 km-re.
Régóta szerettem volna eljutni a Vida-tóhoz, érdekelt ez a különös tölcsér alakú túlfolyó. A napokig tartó esőzések után a vízszintje megnőtt, így még látványosabb volt a túlfolyó. A Vida tó érdekessége hogy egy óriás betontölcsér van a tóban amin keresztül folyik le a víz.
Galbina-szirtGalbina-szirt 12,1 km-re.
A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison. A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged.
Évszázados tölgy MagyarremeteÉvszázados tölgy Magyarremete 28 km-re.
Ez az évszázados kocsányos tölgy természeti ritkaság, törvényileg védett faj. Kétszáz éven át nő, gyakran eléri az 5-600 éves kort is.
Mérági-szakadék 31,1 km-re.
Csonka-kő Boga-telep 9,9 km-re.
A Boga-telep felett áll a Csonkakő nevű hegy, illetve sziklaorom, könnyű kis sétának látszik első pillantásra. Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva.
Hodrancusa-csúcs 21,1 km-re. Jadolina-vízesés 15,3 km-re. Református templom Magyarbikal 33,1 km-re.
Pádis-víznyelőPádis-víznyelő 9,3 km-re.
Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt.
SebesvárSebesvár 25,4 km-re.
Oklevelek szerint a várat a tatárjárás után emelték a Borsa nemzetség parancsára. Mindhiába kerestük a dobozt. Bár több alkalommal meglátogattam már a várat, ezúttal meg szerettem volna találni az itt elrejtett geodobozt. Valóban nem szeretném, hogy az aranyos csigalépcsőt szétszedjék a kincskeresők. 1433-ban Zsigmond király a Bánffyaknak adományozta és a család kezén maradt mindvégig.
Stanu Carnului kilátópont 28,6 km-re. Tündérek sziklafala Körösrév 37,3 km-re. Szentháromság-vízesés 23,1 km-re.
Faház Csizér 44,7 km-re.
Műemlék faház az iskola udvarán, egykori lakóépület.
Feneketlen-tó Bárszai-katlan 11,1 km-re.
Vigyázó Kalotaszeg őreVigyázó Kalotaszeg őre 10,5 km-re.
Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt? A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa.
Református templom KalotaszentkirályReformátus templom Kalotaszentkirály 25,7 km-re.
Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban.
Édenkert-kilátó 6,9 km-re.
Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgyeKeskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye 43,1 km-re.
A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
Porcika-nyereg 13,7 km-re.
Almás vár VáralmásAlmás vár Váralmás 42,6 km-re.
Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól. Megtaláltuk a srácokkal. A 120 éves születésnapját ünneplő Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett III. Erős csapatmunkával sikerült megtalálni ezt a geodobozt egy jólsikerült biciklitúra alkalmával.
Valkó vára ValkóváraljaValkó vára Valkóváralja 47,5 km-re.
Valkó vára Valkóváralja határában, a Berettyó és a Halastó patak által határolt sziklán, a Várhegyen áll. A várat, valamint a rejteket megtaláltuk, de sajnos ki van rabolva. A várat 1300 körül építették, az egykori valkói uradalom központjaként.
Csucsa 31,3 km-re.
Csucsa látnivalói a Boncza-kastély, valamint a kastély parkjában található 16-dik századi fakastély, illetve egy bizánci stílusú mauzóleum.
Ponor-forrásPonor-forrás 10,8 km-re.
Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre. A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam. A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése.
RozsdaszakadékRozsdaszakadék 17,8 km-re.
Régebben, igaz akkor még nem tudtam erről a játékról, és akkor nyár volt. A Rozsdaszakadék egy 100 m mély árok, mely a vörös szinű talajáról kapta a nevét.
Eszmerálda-forrás Nagy-Sebes völgyeEszmerálda-forrás Nagy-Sebes völgye 5,3 km-re.
A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
Református templom Középlak 47,3 km-re.
Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus. Középkori templomáról nincs adat.
Élesd tavai 48,6 km-re. Bocsásza 3,7 km-re. Eszkimó-jegesbarlang 11,8 km-re.
Református templom KörösfőReformátus templom Körösfő 33,5 km-re.
Körösfő 1764-ben épült, kazettás mennyezettel díszített, református temploma az egyik leglátványosabb kalotaszegi templom. A dobozkát megtaláltuk, a templomba sajnos nem sikerült bejutni, de majd legközelebb. A templomot mi is zarva talaltuk sajnos. A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot. Körösfő lakói az országút mentén egész évben működő kirakodóvásárból élnek.
A Szegyesdi völgyA Szegyesdi völgy 19,2 km-re.
Rendkívül hangulatos patak-völgy Kisszegyesd határában, a patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái. Az útikönyvek szerint 26 barlang nyílik a meder két oldalán, és persze akad köztük néhány komolyabb sziklaorom is. Az alig 9 km hosszú Szegyesdi völgy Románia egyik legismertebb barlangászparadicsoma. Barlang, cseppkö, denevér. Ha van ilyen neked, töltsél fel ide néhány képet a Fehér-barlangról.
Ökrök-vízesés 27,4 km-re. A Sebes-Körösbe ömlő Boiului patak mentén találjuk az Ökrök-vízesést.
Porcika-zsomboly 13 km-re. A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom. Kopott-csapás 5,3 km-re.
Bocskai várkastély EgeresBocskai várkastély Egeres 43,8 km-re.
Egeres község a Kalotaszeghez tartozó Nádasmente vidékén áll, a Kolozsvár-Almási hegycsoport területén, a Nádas patak mellett fekszik. A település már az első okleveles említésekor, 1263-ban, mezővárosként szerepel.
Református templom Nádasdaróc 47,4 km-re.
Református templom Kalotadámos 27,8 km-re.
Kalotadámos református templomának állatábrázolásokban gazdag kazettás mennyezete van. Értékei a festett szószék és a szép úrasztala.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tolvajvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ünnepi kirándulás - Egy ünnepi kirándulás keretén belül erre a dobozra is sor került. Másodszor jártam a várnál, de ismét ámulatba ejtett.
 • Május első napjai - Sok szép emlékkel ajándékoztak meg, köztük az az érzés, amit a Szarkakő 40 m magaból nyújtott. A geoláda megtalálása nem csak pár perc volt, viszont fokozta az öröm érzését, hogy ha kissé repedten is de rátaláltunk.
 • Utólag - Egy jó kis téli séta a tesommal. Míg a többiek síeltek a köves pályákon.
 • Kisajátított rejtés - A Cinege-tető felől, az erdőn keresztül érkeztem a helyszínre, az erdőjáró kocsimmal. Lásd a bejegyzésemet a Cinege-tető rejtekhelynél.
 • Csere - Milyen az a csere-erdő? Olyan, amit cserébe lehet adni?
 • Megtaláltam a dobozomat - Mivel időközben áthelyezték, távolabb az illetéktelenek hatósugarától. Bevallom, először a régi helyet mutattam ifjú társaimnak, de aztán egy kis tippolvasással már könnyen meglett.
 • Várkastély - Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Olvastam hogy ez egy koordináta nélküli rejtekhely.
 • Meglátogattuk - Meglátogattuk a rejtekhelyet, gondoltuk hátha visszaköltözött a doboz. Helyette egy jó méretes kégyó csusszant be a talapzat kövei közé.
 • Szép hely - Kellemes hangulatú völgy. Megközelíthető Mindszent, Kotormány és Szentkirály felől.
 • Strategica kerékpár-túra - Sajnálom, hogy a Szent György Napok alatt nem lehetsz a geocitromon. Pedig gondoltam, hogy kerékpárral fogsz jönni, ahogy egy komoly emberhez illik :-).
 • Nem korondiak - A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva. Újra vannak vakolva, úgyhogy a dobozoknak annyi.
 • Neves magyar költőnk - Egy újabb szép emléke a legnagyobb magyar költőnek. A doboz a helyén volt.
 • Csak ki kell várni! - Ahogyan a leírásban is említettem, ez egy bizonyos periodicitással működő gejzír. A megfigyelők szerint 51 órás ez a periódus, ami alatt kitör, fokozatosan elcsendesedik, majd a felgyülemlő gáz nyomásának következtében újból feltör a vízoszlop.
 • Klassz volt - Valahogy minden jól sikerült a tegnap. A túraéhes is jóllakott, a koncert is megmaradt, leszámítva, hogy egy kissé kifutottunk az időből.
 • Trutyi - Megnézem ha arra járok.
 • A híres zsögödi mirákulum - Ma újra felkerestem a rejtekhelyet. Mivel a geodobozból hiányzott, tettem bele Dunakavicsot, Negro cukorkát és Mentosant.
 • Az enyém az első beirás - Szerencsére ismerem a várat, igy egyből megtaláltam. Igaz, egy jót kellett mászni, de megérte.
 • Terkep - Nalam mukodik. Ezt a helyet meg nem latogattam meg, de ez is sorra kerul majd.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Tolvajvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.