Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Resinár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Resinár turisztikai látnivalói

Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Hunárka - Rétyi Nyír
A Rétyi nyír tavasszal
Babba Mária - Csobotfalva
Agyagfalva
Ejtőkő
Kilátás az Ejtőkőről
Panoráma a zsögödi szorosra - Zsögödfürdő
Zsögödfürdő felett
Caltun-patak zuhatagsora
Tappancs-jelzés 1
Második világháborús bunker Katrosa határában
Emléktábla?
Örmény templom - Gyergyószentmiklós
Északi ablak
Kisdisznódi vár - Kisdisznód
Templomajtó
Rejtekhely-vadászat a Vargyas-szorosban
Néptelenül
Kövesdombi forrás - Marosvásárhely
Unitárius templom a háttérben

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Resinár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Resinár!

A legközelebbi település Resinár, 0,63 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Resinár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2,3 km-re. Megtaláltuk. Megtaláltam a dobozt.
3,4 km-re. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be. Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik.
3,6 km-re. Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban. Megtaláltam a dobozt. Egyedi a templom építési stílusa. Már 7 lej a belépődíj.
4,7 km-re. Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.
6,6 km-re. A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű). Visszafelé több ösvényt is találtunk a településrész irányába, ezeken a gerincet követve lehet várhoz feljutni.
6,8 km-re. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
7,9 km-re. 1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben.
8,1 km-re. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
9,9 km-re. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik. Megvan a dobozka. A rejtekhely fotók alapján egy kicsit zavarban vagyok. A pet előformában nem volt játszótérre utaló címke?
10,5 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re távolságra fekszik Orlát község. A korai szebeni ispánság nyugati peremén, a Szeben patak, illetve a régi sószállító és hadiút közelében, emelték az Árpád-korban a Várhegy lapos tetején azt az erősséget, melynek nyomai még ma is jól láthatóak a falu feletti dombon. Hogy itt volt-e valaha Szebenvár?
10,7 km-re. Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált.
10,8 km-re. A Szeben folyó mellett, a Csindrel-hegységtől északra, 550 méterrel a tengerszint felett fekszik. Megvan a dobozka. Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben.
10,9 km-re. A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
11,4 km-re. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa. Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel.
11,5 km-re. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
11,8 km-re. Nagyszebentől nyugatra, 15 km-re fekszik Orlát község. A Szebeni-medence és a Székási dombvidék találkozási pontján, a falutól északnyugatra, a Riesenberg-hegy csúcsán középkori vár romjait kereshetjük fel.
11,9 km-re. Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Persze, hogy nem kell, mert 13 méternél közelebbit nem mutat, hanem csak kóvályog. Vasárnap reggel megkerestem (persze hogy nem kellett GPS) ezt a dobozkát. Nem tudtam róla, hogy Szebenben van egy Petőfi Sándor park. Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt.
12,1 km-re. A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották, helyére épült a mostani evangélikus templom 1912-ben. Elég alkalmatlan pillanatban érkeztem a helyszínre. Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. Épp a kórus tagjai gyülekezhettek vagy valami esemény zajlott.
12,4 km-re. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva. Nagyon jo rejtek. Megvan a dobozka. A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára.
12,5 km-re. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották. Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban. Első alkalommal hosszú időn keresztül, sikertelenül kerestem ezt a geodobozt. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült.
12,5 km-re. Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
12,6 km-re. Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Első alkalommal a legalkalmatlanabb pillanatban értem a helyszínre. Talan 3 szor vagy 4 szer is oda dugtam a kezem ahol a doboz volt, megis trekkingklub vette ki a helyerol. Mivel a templom alagsorába vezető bejáratot átalakították, és a geodoboz eltünt, új dobozt kellett helyezzek.
12,7 km-re. Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Az oldalon elsők vagyunk. Megtaláltam a filmdobozt, benne a listát. Madarat tolláról, keresőt találatáról ismerheted meg. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum.
12,7 km-re. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. GPS nélkül nem találtuk volna meg. Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Nagyon tetszett.
12,8 km-re. Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található. Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre.
13,4 km-re. A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított. A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel. Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt.
13,9 km-re. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
14 km-re. Szibielben, a templom mellett található Románia legnagyobb üvegikon-múzeuma. A 2005-ben elhunyt Zosim Oancea atya 1969-ben kezdte gyűjteni darabjait, amelyek közül a múzeum hatszázat mutat be.
14 km-re. Nagyszeben központjától 20 km-re nyugatra helyezkedik el Szibiel (Sibiel, Budenbach). Temploma - a Szentháromság ortodox templom - 1765 és 1776 között épült. Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt.
15,1 km-re. Várának romja a falu határában magasodó 1098 m magas Varful Zidului nevű csúcson kereshető fel. Szibiel felől érkeztem. Nagyszebentől nyugatra, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibiel-patak mellett települt Szibiel község.
15,3 km-re. A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye. Az 1945-ös villamosítási terv szerint a Sadu V hidroenergetikai üzem Erdély központi részének kellett bíztosítsa az áramellátást.
15,8 km-re. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl. Mivel a geodoboz eltünt, újat kellett tenni egy kicsivel közelebb a toronyhoz. Az Artmania rockfesztivál ürügyén :-) érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik.
16,8 km-re. A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu. Remélem az egerek nem a dobozban voltak :-). Megtaláltam a dobozt es 2 egeret. A doboz rendben, egerek nem voltak. A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét.
17,1 km-re. A hely átalakult. Megkerestem a Vöröstorony mellett levö temetöben a radupuscarciuc által (aug.
18,1 km-re. A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt.
18,6 km-re. Megvan a doboz. 1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben.
19,4 km-re. A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel. Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt. Megtaláltuk. Bojca község a Szebeni-havasok főágának keleti végében, a Vöröstoronyi-szoros északi felében, az észak-keletről érkező és itt délre forduló Olt jobb partján fekszik.
19,8 km-re. A templom is korábbi korra utal, mivel román kori és román stílusjegyeit meg is őrizte. Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással. Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre. Az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII-dik század elején temploma is van.
20 km-re. A háromhajós, bazilika típusú templom építését valószínűleg 1240-ben kezdték meg, majd 1280 körül fejezték be. Az a helyzet,hogy kertek vannak az oldalban,tehát vagy kell kerülni egy nagyott vagy átvágni a kerteken,ami eléggé rizikós messze idegenben. Pontosabban milyen magasságban van a rejtekhely. Egy hetet nyomtam le Vízaknán. A település közepén, a Viza patak jobb partján, egy dombon áll a védőfalakkal övezett református vártemplom.
20,4 km-re. Mivel a szakemberek az első települések közé sorolják, bizonyos, hogy már egy évszázaddal előbb volt temploma. De mivel a rejtek kívül van, nem volt semmiféle akadály megkapni az üvegecskét. A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. A XVI-dik században várfallal veszik körül toronnyal.
20,5 km-re. Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Resinár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. Igy nekem is jutott belőle.
 • A csutak teljesen szétkorhadt, a dobozt az avarban találtuk meg. Bejegyzés után a dobozkát áthelyeztük.
 • A nárciszrétet nem, de a fát és a dobozkát megtaláltam.
 • Kibicikliztem Csíksomlyóra, két rejtekhelyemet ellenőrizendő. A Barátok feredőjénél elrejtett, illetve eltűnt geodoboz helyett egy újat rejtettem, új helyre.
 • Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
 • Többször is jártam ebben a parkban az elmúlt években, így nem emlékeztem már, hogy megkaptam ezt a geodobozt, vagy nem. Erre jártam, gondoltam megnézem a füzetben a bejegyzéseket, hátha megtalálom a nevem.
 • Igaz, hogy nem a pallóhoz vezető ösvényen értük el, hanem egy düllőuton, egy kevés kerülővel, de megtaláltuk. A faluban ajánlották a kövesutat is, hogy azon autóval jobban meg lehet közeliteni (a falu végétől balra, fel a hegyre), de maradtunk a gyaloglásnál (egyenesen előre, majd a hid után balra).
 • Ezt a geodobozt rejtés előtt találtam meg :-) Hogy volt ez lehetséges? A rejtőtől kapott koordináták alapján megtaláltam a Hunárka közelében levő egyik sáncban levő, egy nappal előtte elrejtett geoládát.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Resinár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.